Nu ne căsătorim, dar rămânem prieteni: alianţa Renault - Nissan continuă fără fuziune

de Daniel Popescu
Marti, 15.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Renault şi Nissan îşi vor integra mai mult afacerile, însă cel puţin pentru moment nu vor fuziona. CEO-ul Carlos Ghosn anticipează că grupul va fi condus de doi şefi după retragerea sa.

Renault şi Nissan au decis de comun acord să continue alianţa pe care au format-o în 1999 şi să-şi consolideze integrarea, însă cel puţin pentru moment nu vor fuziona.

Controversele cu privire la viitorul alianţei au apărut ca urmare a faptului că Nissan, care deţine doar 15% din acţiunile Renault, traversează o perioadă semnficativ mai bună decât partenerul său, care deţine la schimb 43% din acţiunile japonezilor.

Cele două părţi au ajuns însă la un acord prin care toate afacerile care nu au legătură directă cu brandurile vor fi integrate pentru a asigura o reducere de costuri. "Tot ce nu este legat specific de branduri va converge", a explicat Carlos Ghosn, CEO-ul Renault şi Nissan.

Urmareste Automarket
Astfel, cei doi constructori nu vor fuziona, în ciuda numeroaselor speculaţii lansate anterior în acest sens.
O astfel de acţiune nu este însă exclusă în viitor de Ghosn. "Poate că într-o zi va avea sens, dar cu siguranţă nu astăzi. Nu cred că suntem pregătiţi", a adăugat el.

În plus, Ghosn anticipează că, după retragerea sa, conducerea alianţei nu va reveni unei singure persoane. În schimb, oficialul anticipează că Renault şi Nissan vor avea CEO separaţi care vor răspunde în faţa consiliului de administraţie al alianţei.

Via Wall Street Journal

Comentarii (8)

  • friends with benefits

    ...daca nu era aceasta alianta, Nissan intra cu capu'n buda si ramanea asa. Si pentru al cita pe un contemporan (inca in viata):

    sinergia faptelor, mai draga! :)
    12 1
  • Fals .....tot ce sa intimplat bun la renault se datoreaza Carlos Ghosn !!
    cu ce era mai bun renault fara acest CEO .??
    3 6
  • Si tot ce i s-a naspa cui i se datorează?
    5 0
  • @aha Si ce e naspa in ultimii 5 ani? Sau confunzi cu Renault-ul din anii 2000?

    Alianta e pe locul 4 mondial, vor mai urca probabil si la anul odata cu cresterea vanzarilor datorate scaderii celor VW. Stau chiar bine pentru ce si-au propus sa faca. N-au promis marea cu sarea niciodata si spre deosebire de altii chiar stiu sa faca motoare.
    6 0
  • @Andy, cine stie sa faca motoare prietene? Mai spun unii ca logan-urile sunt bunicele. Dar ce sa se strice la ele daca sunt goale? O coasca de tabla motor-cutie si alea simple si atat. Nu vreau jignesc pe nimeni dar cam atat trebuie sa aiba o masina, nu popotonali de sa te incurci in ele, si cand te lasa nu stii de unde sa o iei. Multa electronica complica masina.
    1 6
  • Nu-i nimic. Sa vedem cum se vor descurca Talisman, Espace si noul Megane. Vânzările Renault mai sus de clasa compacta au fost cam slabe in ultimii 10 ani, in timp ce modele ca si inexistene pana atunci, i-au luat fata precum Mazda 6. Poate ca asta a fost naspa in ultimii 5 ani. Plus vânzările electricelor sub asteptari asa cum chiar Renault spunea.
    Iar in privinta motoarelor... fii serios. Care sunt aia mai slabi? Cumva VW cărora nu prea le ieseau TSI-urile in timp ce la DCI picau injectoarele si pompa de injectie? Da, DCI-urile nu prea mai au problema aia. Pe când VW o mai are. Ca e VW si e pentru necunoscatori si oricum sunt niste habarnisti cei care cumpără. :))
    7 3
  • Lucrul care ma deranjeaza cel mai tare la "alianta" asta este faptul ca Renault este inexistent pe piata americana. Adica tu vii cu banii si scoti nisan din rahat dar nu poti sa le folosesti reteaua de distributie din NA. Mi se pare bataie de joc.

    Pana si Fiat a intrat pe piata si de bine de rau au pus piciorul in prag. Acum nisan s-a vazut cu sacii in caruta si gata pa si pusi .. tipic japonez. Japo sunt unii dintre cei mai imputiti negociatori si cine nu e pregatit pentru ei, mai bine sa stea acasa.
    4 2
  • Corect! Asta se vede de când intri in showroom.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru