O noua moda: furtul catalizatoarelor

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 31.07.2008
Un fenomen din ce in ce mai intalnit in Occident este furtul catalizatorelor pentru platina din componenta lor.

Esential

130 de euro ajunge pe piata neagra un catalizator furat.

O noua "meserie" printre hotii de masini a inceput sa ia amploare in Marea Britanie si nu numai. In ultima perioada s-au inregistrat tot mai multe cazuri de catalizatoare furate.

Dezmembrarea convertorului catalitic este o treaba de cateva minute si poate aduce pe piata neagra venituri de pana la 130 de euro bucata. Motivul este simplu: catalizatoarele contin platina in componenta lor, material pretios si extrem de cautat pe piata neagra.

Vizavi de aceasta situatie, Ford a anuntat ca va inscriptiona pe catalizator codul VIN (seria de sasiu a automobilului). Deocamdata, Ford este primul producator auto care a luat aceasta decizie, care este aplicabila doar in Marea Britanie.

Via | Carscoop 

Taguri: Ford

Comentarii (9)

  • george
    BINE CA PROSTIA NU DOARE...
    ...ca s-ar tavali pe jos astia de la Ford in chinuri crancene...hotii nu vand catalizatoarele mai departe ci extrag platina (sau materialul care o contine)...nu era mai simplu sa foloseasca nituri in loc de suruburi la asamblarea catalizatorului cu tubulatura de evacuare? Zic si eu...
    0 0
  • @ George
    Tot degeaba
    Si daca ar folosi nituri tot treaba aia e, un nit obijnuit se desface rapid cu o masina de gaurit.Daca ar folosi nituri si mai rezistente ar creste probabil timpul alocat fabricarii si deci si pretul catalizatorului. Ford vrea sa vanda cat mai multe, nu sa fie infailibile..
    Poate apare si la noi "moda" asta..
    0 0
  • Bravo tovarasi
    Bravo tovarasi. Dati idei, poate o sa se apuce de aceasta activitate si compatriotii nostri proaspat expulzati din Italia.
    Alte stiri auto chiar nu exista?
    0 0
  • toteu
    la 130 euro pe cateva minute m-as apuca si eu :))
    1 0
  • george
    ZICI TU...
    @ @ George (01.08.2008, 07:29)

    Nitul, indiferent de tip, e mai ieftin decat orice surub...si, in uzina, se si fixeaza/monteaza mai usor decat surubul...

    In alta ordine de idei, as vrea sa te vad "desfacand rapid" cu bormasina un nit "obijnuit"...de pe tubulatura...poziionat pe flansa inspre tunelul transmisiei...pe sub masina...care are garda la sol de 15 cm...si fara sa faci galagie ca la discoteca...
    0 0
  • AndreiRN
    Furt
    Din ani '70 s-au montat convertoare catalitice la masini in US si acuma este prima data cand aud de un astfel de furt. Peste ocean se recicleaza ca orice material reciclabil.
    1 0
  • george
    IN AMERICA, PANA SI HOTII DAU IN GROPI DE PROSTI...
    @ AndreiRN

    ...in schimb au invatat si ei o chestie pe care rumanii o practicau acu` vreo 20 de ani...si la care au renuntat intre timp...furtu` de benzina din rezervor...Macar rumanii aveau circumstante atenuante: benzina nu se gasea. Bivolii de americani o fura fiindca...da, ai ghicit, e foarte scumpa si ei sunt extrem de saraci (si nu numai cu duhu`)...
    0 0
  • mai-mai
    Ma mir ca nu au inventat romanii kestia asta.......
    1 0
  • deja sau si apucat si la noi asa ca tinetiva masina in casa
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru