Operă de artă sau daună totală? Un Ferrari Dino răsturnat într-un accident, vândut cu 250.000 de dolari

de Mircea Meșter
Joi, 31.10.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Târgul de Artă Contemporană FIAC din Paris a dat tonul vânzărilor unor opere de artă controversate, dar considerate foarte valoroase de colecţionari. De exemplu, un Ferrari Dino lovit serios într-un accident a fost vândut cu 250.000 de dolari.

Esential 250.000 este suma plătită de un colecţioar turc pentru Ferrari-ul Dino lovit în accident.
Dacă licitaţiile auto care fac obiectul achiziţiei unor maşini de colecţie frapează uneori prin preţurile astronomice pe care unii colecţionari le pregătesc pentru a pune mâna pe modele care au scris istorie la vremea lor, o maşină lovită în accident stârneşte rareori porniri de acest tip din partea pasionaţilor maşinilor vechi. Şi totuşi, când e vorba de artă, lucrurile se schimbă cu 180 de grade.

Ediţia 2013 a FIAC, o expoziţie de artă contemporană cu vânzare care are loc la Paris, şi-a deschis porţile cu un exponat mai puţin obişnuit: un Ferrari Dino 308 GT4 lovit într-un accident de însuşi autorul operei de artă, artistul Bertrand Lavier. Sculptura inedită se numeşte simplu "Dino" şi a fost cumpărată de un colecţionar turc contra sumei de 250.000 de dolari, echivalent al peste 180.000 de euro.

Decizia cumpărătorului este cu atât mai ciudată cu cât un Ferrari Dino original poate fi achiziţionat pe piaţa europeană contra unei sume care poate ajunge chiar şi la 30.000 de euro, un preţ infim pe lângă cel cerut de Lavier pentru o sculptură pe care - e adevărat - nu a modificat-o în niciun fel după accidentul care a adus-o în starea actuală.

Alte exponate care au făcut senzaţie la ediţia din acest an a FIAC Paris se numără o pictură alb-albastră denumită "Untitled", semnată de artistul post-conceptual Wade Guyton şi produsă prin imprimare cu tuş care s-a vândut pentru 350.000 de dolari sau o pictură semnată de artistul de culoare Jean-Michel Basquiat care a adunat puţin sub 5 milioane de dolari. De altfel, Basquiat a vândut în prima jumătate de an lucrări de 163 de milioane de euro, francezul numărându-se printre cei mai apreciaţi artişti ai lumii contemporane.

"Filistini" - Jean-Michel Basquiat
"Untitled" - Wade Guyton

via Carscoops 

Comentarii (8)

  • Ce inseamna arta! La 30.000 Euro imi cumpar si eu una si o dau peste cap, dupa care sa vedem cine o cumpara.
    22 0
  • uitandu-ma atat la masina facuta pachet cat si la celelalte tablouri, asa zise oper de arta nu-mi trece prin gand decat doua cuvinte,, spalare de bani''...si, sunt un admirator de arta dar ...nu astea...ce-or fi ele...ca ...nu stiu..chiar si paparudele lui neboteztu sunt mai interesante de privit care si alea la randul lor dezvaluie niste porniri maladive intr-o incercare disperata si nereusita de a prezenta artisticul in moda.
    21 1
  • Ceva mai PENNY BILL de atat se poate? Caut asa ceva.
    14 1
  • pesso senior
    oare cine a scris articolul asta?chiar nu vede ca e un PANTERA DE TOMASSO?
    FERRARI DINO a fost primul v 8 al firmei,avea faruri rotunde si culmea din cate stiu aveam si noi unul galben prin Bucuresti
    prietene scuze dar in materie de istorie auto esti varza
    de unde ai descarcat poza puteai sa maresti pe capacul jantei sau emblema de pe capota si ai fi vazut ca e un T frumos stilizat,ca de mana.
    cu toti gresim
    0 6
  • Pai $ 250000 pentru Ferrari e nimic pe langa cei $ 350000 platiti pentru a doua ,,opera de arta". Pana la urma prost e cel ce plateste nu cel care vinde, iar unii prosti chiar nu au ce sa faca cu banii.
    9 0
  • @pesso senior, prietene .... ia da-ti o intalnire cu prietenul tau GOOGLE si scrie acolo frumos Ferrari 308 Dino , si vei vedea izbitoarea asemanare intre modelele ce ti le cauta GOOGLE si cel din articolul asta. Si daca si GOOGLE te minte , atunci poti sa mergi sa iti traiesti viata in jungla din Ecuador .......
    5 0
  • In continuare , @pesso senior .

    Ferrari Dino de care zici tu, cu faruri rounde si V8 poarta numarul 246 . Modele Ferrari Dino au fost mai multe, nu doar ala cu faruri rotunde. Documenteaza-te inainte sa scrii ceva .

    Ca de injurat si blamat toti stim. Dar oare putem toti pune bazele a ce scriem ?
    4 0
  • Si ca sa il linistesc pe pesso (m-a iritat intr-o maniera urata ) uite si 3 poze in caz ca ti-e lene sa dai un search pe google.

    Pantera De Tomaso : http://all-carz.com/data_images/de-tomaso-pantera-gt5s/de-tomaso-pantera-gt5s-11.jpg

    Ferrari 308 Dino : http://www.classicandperformancecar.com/front_website/octane_interact/modelpicture.php?id=5152

    Ferrari 246 Dino : http://static.cargurus.com/images/site/2008/08/28/13/51/1973_ferrari_dino_246-pic-28395.jpeg


    Si imi cer scuze tuturor pentru posturi multiple, dar trebuia sa fac ceva sa il calmez pe domnul care a inceput cu injurii. Ca se pare ca el e varza in materie de istorie auto.
    6 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru