Oţelul ajunge la "fier vechi": constructorii vor folosi mai mult aluminiu pentru maşini pentru a reduce emisiile

de Daniel Popescu
Duminica, 20.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Producătorii auto vor utiliza cu 22% mai mult aluminiu pentru construcţia de maşini în detrimentul oţelului cu scopul de a respecta viitoarele limite impuse pentru emisiile de dioxod de carbon.

Legislaţia actuală prevede că modele unui constructor trebuie să emită în medie cel mult 130 grame de dioxid de carbon pe kilometru, însă începând din 2021 această limită maximă va coborî la numai 95 de grame pe kilometru.

Producătorii încep deja să analizeze modul în care vor respecta noile condiţii, iar una dintre soluţii este ca în procesul de fabricaţie pentru anumite componente să înlocuiască oţelul cu aluminiu. Acesta din urmă este un metal mai uşor care va fi folosit pentru uşi sau chiar pentru motoare, iar printre constructorii care îl vor utiliza mai mult se numără Volkswagen, Audi, Mercedes Benz şi Peugeot.

Urmareste Automarket
Astfel, potrivit unui studiu realizat de asociaţia Aluminiu pentru Europa, cantitatea de aluminiu a fiecărei maşini va creşte în medie de la 140 la 180 de kilograme, echivalentul unui spor de 22%.
Pe lângă emisiile mai mici, aluminiul va putea fi reciclat, ceea ce va duce la o cantitate mai mică de deşeuri atunci când o maşină va ieşi din uz.

"Acesta va fi motorul de creştere al industriei de aluminiu. Maşinile nu vor mai ajunge la depozitele de deşeuri, iar aluminiul lor va fi utilizat din nou şi din nou", spune Gerd Gotz, directorul general al asociaţiei.

În prezent, 12% din producţia mondială de oţel este folosită în industria auto, iar înlocuirea parţială a acestui metal ar putea avea şi un efect asupra preţurilor finale ale maşinilor, întrucât aluminiul este în general un metal mai scump.

Via Automotive News

Comentarii (7)

  • arogantul
    1. otelul nu este un metal, este un aliaj
    2. productia de aluminium emana foarte mult dioxid de carbon
    18 1
  • daca ar fi ca constructori premium sa foloseasca mai mult aluminiu in masinile lor ar fi interesant......dar 22% mneee
    eu as veni cu o reteta mult mai simpla......
    Folosirea aluminiului intr0o cantitate mai mare.......de circa 70-80%.....chiar daca ar ridica pretul masini cu aproximativ 3-5 mii euro....inca macar greutatea masini va scadea destul de mult.....si consumul la fel.....
    2 7
  • Cornel rs
    o sa se stranga latul atat de tare cu emisiile incat o sa fie nevoiti ca producatorii sa treaca mai rpd la masinile electrice ,ceea ce este un lucru extraordinar de bun !
    5 5
  • @tzenu_bmw, probabil ca sunt si motive tehnice, inclusiv de strctura de rezistenta a masinii, din cauza carora nu poate fi folosit aluminiu intr-o proportie mai mare
    5 0
  • eu mai degraba as vedea hibridele ca urmatorul pas logic. motoare termice mici+motor electric mai potent. asta iti asigura consumuri bune fara a castra din performanta.
    4 0
  • Pai nu mai bine folosesc frasin ca unii producatori englezi (care-mi plac tare mult)?
    2 2
  • @Cyrus Tesla face de ceva vreme masina din aluminiu, doar cu ramforsari otel unde e nevoie si tu zici ca din motive tehnice de rezistenta a masinii nu poate fi folosit mai mult de 22% ? :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru