Persoanele cu dizabilitati te pot scapa de taxa auto

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 29.01.2009
Un barbat cu handicap din Craiova se ofera prin mica publicitate sa ajute un concetatean sa scape de plata taxei auto contra sumei de 1000 de euro.

Inca de la nasterea Taxei de prima inmatriculare, care a devenit apoi Taxa auto si Taxa de Mediu, in cadrul proiectului de lege este stipulat faptul ca persoanele cu handicap locomotor sunt complet scutite de la plata acesteia daca vehiculul pe care doresc sa il inmatriculeze este echipat corespunzator pentru a fi condus de o persoana cu handicap.

Pentru a profita de aceasta sectiune din lege, un barbat cu handicap neuromotor din Craiova se ofera sa inmatriculeze un vehicul din import contra sumei de 1.000 euro. Anuntul craioveanului din ziar este urmatorul:"Persoana cu handicap fizic, pentru COMISION negociabil, inmatriculez masina import, fara plata taxei de poluare.Rog seriozitate. Tel …".

Conform legii, un cetatean cu handicap locomotor poate inmatricula doar o masina la cinci ani. Acest vehicul trebuie sa aiba o certificare de la RAR care atesta faptul ca este adaptata special pentru o persoana cu handicap. Mentiunea respectiva se face in cartea de identitate a vehiculului, sub forma "dotata corespunzator pentru persoana cu dizabilitati …", in cazul in care cel care o inmatriculeaza are un permis de conducere si o adeverinta care atesta handicapul sau.

Daca automobilul este destinat transportului persoanelor cu dizabilitati, acesta este si el scutit de taxe.

Persoana cu dizabilitati care doreste sa inmatriculeze o masina fara sa plateasca taxa auto are nevoie de un certificat de handicapat, o adeverinta medicala de la medic specialist chirurg, ortoped sau psiholog in care sa specifice faptul ca este apt sa conduca auto adaptat, precum si de o factura sau act de vanzare-cumparare al masinii. Metoda este perfect legala cu conditia ca persoana cu handicap care imatriculeaza masina sa primeasca banii de la "client" prin donatie, sau ca acestia sa fie declarati la circa financiara de care apartine persoana care inmatriculeaza masina, pentru a fi impozitati.

Pentru a primi detalii suplimentare am contactat biroul de presa al Ministerului Finantelor, precum si biroul de presa al Ministerului Mediului. Din pacate, purtatorii de cuvant ai celor doua ministere nu ne-au putut oferi o pozitie oficiala privind riscurile la care se supun acesti cetateni daca hotarasc sa inmatriculeze o masina cu ajutorul unei persoane cu handicap locomotor. Guvernul Romaniei nu a luat inca o decizie privind taxa auto, deputatii lucrand in continuare la acest proiect de lege.

Comentarii (74)

  • tinca ionel
    info
    buna
    fiti bun poate ma puteti ajuta cu o informatie
    sunt o persoana cu handicap accentuat si as dori sa achizitionez o masina. as vrea sa stiu daca am dreptul de scutiri de taxe etc etc......
    va multumesc
    tinca_ionel@yahoo.com
    31 0
  • Adrian
    DISCRIMINARE
    Buna ziua,
    ma numesc Adrian si sunt persoana cu handicap locomotor GR.2 de invaliditate ( paralizie de plex brahial stang).

    Posed permis de conducere cat.B din Martie.2006 cu muntinunea 10.02 din "Codurile comunitare armonizate" ceea ce inseamna ca imi este permis sa conduc doar masini cu schimbator de viteze automat !
    De curand am achizitionat un autoturism la mana a 2-a cu cutie de viteze automata!Masina se afla la prima inmatriculare in RO pentru ca a fost adusa din alta tara din uniunea EU.
    Acum vine partea cea mai interesanta....autoturismele prevazute cu o cutie automata nu intra la "speciale" si deci prin urmare nu sunt scutite de taxa! Am apelat la singura firma agreata si autorizata de catre RAR din Romania care face adaptari(ROMhandicap) cu rugamintea daca este posibil sa imi faca o adaptare de ex:(mutarea semnalului de pe stanga pe dreapta)pentru ca mi-ar fii mai usor dar tot nu am rezolvat nimic...de ce...pentru ca ei fac decat modificari foarte limitate...si adica doar pentru cei cu dizabilitati la picioare!
    Asadar ....trag concluzia ca handicapul meu locomotor de GR.2 ori nu exista si de fapt sunt perfect sanatos....ori imi sunt incalcate drepturile cu nerusinare!
    Stiu ca sunt putin offtopic...insa e singurul loc in care am gasit ceva in legatura cu drepturile persoanelor cu handicap!
    Iar daca unii profita de aceasta scutire de taxa .....sa stiti ca sunt impinsi "de foame" adica tot de cei care fac legile...asa ca ...nu va mirati...in jungla...nu te intereseaza decat pielea ta ...si atat!
    Cu respect,
    Adrian
    35 6
  • informatii suplimentare
    Adrian,
    Te asigur ca inteleg motivele pentru care cetateanul din craiova a recurs la acest gest. Nu am scris articolul pentru a critica ceea ce face acel domn, ci pentru a prezenta situatia respectiva.
    Imi pare rau pentru situatia ta si iti multumesc ca ne-ai impartasit problemele tale privind inmatricularea si Registrul Auto Roman.
    @ Ionel
    Din pacate, nu iti pot oferi informatiile pe care le-ai cerut deoarece nu le detin. Daca ai timp, iti recomand sa le dai un mail celor de la Ministerul Finantelor - Biroul de Relatii cu Publicul , in speranta ca iti vor oferi informatii suplimentare.
    Cu stima ,
    Sebastian Toma
    0 3
  • Vasile Popa
    Pt. Adrian si pt. Ionel Tinca
    Adrian eu am achizitionat un autoturism adaptat din Germania pt. persoane cu dizabilitati locomotorii, dar avea si adaptarea care te intereseaza pe tine - actionarea semnalizarii si din partea dreapta. Pe mine nu m-a interesat aceasta adaptare, pt. ca mainile nu imi sunt afectate, asa ca am demontat-o de pe masina. Daca te intereseaza pot sa ti-o trimit, apoi poate te vor ajuta cei de la ROMhandicap cu o adeverinta precum ca ei au montat-o, si astfel sa considere ca masina e adaptata conform nevoilor tale de dizabilitate. Posteaza o adresa de mail daca esti interesat.
    Pt. Ionel Tinca - eu am achizitionat masina adaptata pt. pers. cu dizabilitati locomotorii, in ianuarie 2008 si am fost scutit de toate taxele la RAR si taxa de prima inmatriculare sau cum vrei sa-i spui. Adaptarile erau mentionate in talonul german al masinii, apoi cei de la RAR le-au mentionat si ei in talonul romanesc.
    11 2
  • @andrei
    Adrian, nu sunt eu in masura sa-ti dau sfaturi, sau cea mai buna solutie.Dar ai dreptate, iti sunt incalcate drepturile cu nerusinare, e revoltator ceea ce se intampla.Tu ai un handicap si totusi esti obligat sa platesti taxa pt ca masina ta e normala?adica nu are nici o modificare?Scuza-ma dar tu esti cel cu o dizabilitate, nu masina ta.E rusine ceea ce se intampla, o bataie de joc.In privinta sfatului, daca nu reusesti nici cum, o solutie ar fi probabil sa contactezi o firma din Ungaria, Germania sau unde iti este mai usor, ca sa iti faca o modificare la masina, ca la noi e putin probabil.E o solutie mai costisitoare dar s-ar putea sa fie si singura, dar astfel vei avea trecut in talonul strain ca masina e modificata pentru persoanele cu dizabilitati si nu ar trebui sa ai probleme.Si iata cum tu, ne areti o alta problema a tarii noastre, si anume prea putin suport pentru persoanele cu dizabilitati.Noroc ca am intrat in U.E. si nu s-a schimbat nimic.

    Mult succes in continuare si sper sa se termine totul in favoarea ta.
    2 1
  • Valentin
    observatie
    Domnule reporter Sebastian Toma
    titlul pe cere l-ai scris nu mi se pare corect scris!
    trebuia ceva de genul Persoanele cu handicap (locomotor), sau dizabilitati mai nou....nu cum ai scris
    te rog sa iti ceri scuze, pentru jignire
    multumesc.
    1 2
  • sunshine64sm
    Dacă am un handicap mental pot scăpa de taxă ?
    Am şi eu vă rog frumos o mică întrebare, dacă am un handicap mental mai trebe să plătesc taxa aia auto ? Pentru că să vă spun, că problema mea este că entitatea cerebrală este atrofiată pînă la nivelul unuia de găină, şi astfel că dacă am aşa un handicap demental, mă gîndesc că nu mai trebuieşte să plătesc taxa ceea. Spun asta deoarece văd o mulţime de şoferi descreieraţi (ăia chiar n-re deloc creere în bostanul lor de căpăţînă de cap) şi care se foloseşte de betele maşinuţe cu sute de cai sub "dorsala posterioară" ca să impresioneze curcile şi mai ales să-i sparie bieţii pietoni care reuşesc cu greu să mai circule şi pe trotuare, că pe trecerea de petoni nici nu mai poate fi vorba că estem toate şansele să mori călcat de astfel de maşini conduse de debilii mintali ... Vă rog frumos dacă îmi puteţi zice dacă am un handicap mental mai trebe să platesc taxa aia auto că să vă spun, problema mea cu entitatea cerebrală ...
    3 3
  • Prima conditie este ca persoana cu dizabilitati sa posede carnet de conducere a doua adaptarile specifice handicapului omologate la romhandicap, daca ofertantul nu indeplineste prima conditie nu puteti beneficia de oferta .
    1 4
  • Adrian
    ptr Vasile si Andrei
    Multumesc ptr ajutor Vasile, asta este adresa mea de e-mail: adriangheorghe80@yahoo.com.
    Multumesc ptr suport si tie Andrei...ma gandesc foarte serios sa fac o miscare ceva mai ampla...si sa ii pun in tema pe toti cei aflati in situatia mea ..poate reusim sa schimbam ceva in legislatia asta facuta in bataie de joc!
    2 2
  • Adrian
    confuzie
    Sunt sigur ca Sebastian nu a avut intentia sa jigneasca in nici un fel persoanele cu dizabilitati! Este doar o confuzie de termeni si tocmai deaceea titlul articolului vad ca a fost deja modificat!
    1 1
  • adaptare
    e mai usor pt cei de la RAR sa copieze un talon strain decat sa si puna mintea la contributie.responsabilitatea lor e doar de a lua spaga nu sa gandeasca putin ,sa faca legatura intre posibilitatile pers cu dizabilitati si dotarea autoturismului. la szeged in ungaria este o firma care face orce adaptare si este recunoscuta si de RAR.Sunt prea batuti in cap cei de la RAR,Politie Romhandicap,etc Scuze daca gresesc,nu intereseaza pe nimeni nimic in Romania(autoritati)
    2 1
  • Nu inteleg!!!
    Eu unul nu prea inteleg ce anume se discuta aici pe forum, dorinta de a avea un handicap locomotoriu pentru a scapa de o taxa inutila sau pur si simplu ilegalitatea cu care este conceputa si pusa in aplicare a acestei taxe. Pentru persoanele cu proteza pe piciorul stang ... no comment
    7 4
  • creier de gaina?
    cei cu dezabilitati mentale nu ar trebui sa conduca pentru ca poate li se nazare sa scape lumea de lume sau lumea de ei........cat despre creierul de gaina mi se pare ca sunt daltoniste gainile si nu au prea multe functii decat mancat, ouat si ridicat chilotii dupa ,,calcat''.....eventual alergatul in fata masii exact in directia in care o feresti......
    .........dar pentru un forumist as acorda o dispensa cu conditia sa conduca numai prin sahara........stie el care este ca are post. aici...
    ..........iar acum serios vorbind cred ca sunt destui suparati care nu au avut jucarii cand erau mici incat ar fi in stare sa-si doreasca un handicap ca sa-si inscrie o amarata de masina ,,nemteasca '' evident.......
    0 5
  • motanu_67
    idei
    am ajuns din greseala pe acest forum,dar totusi,mi se pare ciudata legea asta.daca ai handicap cerebral sau de vedere,auz,....orice,inseamna ca nu ai dreptul sa detii o masina,cu care sa fii dus unde ai nevoie?de ce trebuie sa ai permis?unde credeti ca se duc cel mai mult persoanele cu handicap?sa umble dupa hartii care sa le ateste handicapul,sa piarda timp cu toti nebunii si tampitii din tara asta care vor sa faca bani si dupa urma lor.Poate o da Domnul ,unu din aia care a dat spargerea(tunul de fapt) de la Ciorogarla ,sa-i mai rareasca pe guvernantii astia de kkt.
    3 1
  • intrebare
    persoanele pensionare pe caz de boala gradul1 (cu vederea) poate fi scutita de taxa de poluare?
    10 1
  • Vasile Popa
    pt. Ionel Tinca
    Citeste SECTIUNEA a 7-a Facilitati din Legea 448 ( art.. 24 pana la 28): http://www.fcc.ro/legislatie_448_2006.htm
    1 1
  • fbogdan18@yahoo.com
    o lamurire va rog
    MA NUMESC FLORESCU BOGDAN SI AM VAZUT IN ARTICOLUL
    ,,Un barbat cu handicap din Craiova se ofera prin mica publicitate sa ajute un concetatean sa scape de plata taxei auto contra sumei de 1000 de euro. ''URMATOAREA FRAZA:
    ,,Daca automobilul este destinat transportului persoanelor cu dizabilitati, acesta este si el scutit de taxe.,,.Eu am o incurcatura cit casa:sint pers cu handicap accentuat,nu am permis si vreau sa cumpar o masina SH ,sa o adaptez si sa fac scoala de soferi.Se pare ca nu sint scutit de taxa de prima inatriculare,poluare decit daca posed permis.In judetul Arges nu exista scoli de soferi cu masini adaptate.Raspundeti-mi ,e posibil asa ceva??
    0 1
  • laurentiu mircea
    taxa de poluare ptr. handicapati
    am cumparat un golf2 cu cutie automata,eu avand amputat membrul imferior stang coapsa 1/3 in accident.Pana aici exista o logica a faptelor dar sa nu pot conduce acest autovehicul doar adaptat de romhandicap ,mi se pare discriminare!!!???ADICA trebuie sa ii mai adaug un dispozitiv care PE MINE nu ma ajuta mi se pare neghiobie,discriminare etc.lasati-ma sa traiesc si sa ma desfasor normal in tara mea.Medical ,logic si tehnic am dreptul la scutire dar legal nu .spuneti si d-tra stimati legiuitori:chiar nu puteti sa ne lasati si pe noi sa ne simtim liberi putin,e asa de greu? va multumesc cu respect mircea TM
    4 2
  • Ardana
    taxa autovehicule pentru persoane cu handicap
    Vizitati site-ul: www.scj.ro - (click pe contencios administrativ, apoi click pe jurisprudenta), apoi la Decizii click pe 2003. Veti gasi Decizia nr. 319 din 29 ianuarie 2003 a Curtii de Apel Alba Iulia-Secia comerciala si de contencios ad-tiv. F. interesanta decizie pentru persoanele cu handicap:

    "Desi autovehiculul, Renault Laguna din 1993 "lipsit de pedala de ambreiaj care ar presupune folosirea de catre conducatorul auto a piciorului stang, nu este construit special pentru persoanele cu handicap la acest membru, prin dotarile de care dispune (cutie de viteze automata), poate fi condus atat de persoanele sanatoase, cat si de cele handicapate. In aceste imprejurari, autoturismul poate fi asmilat notiunii prevazuta de OUG nr. 102/1999 ca masina "adaptata special transportului persoanelor cu handicap pentru folosinta proprie". I se da astfel castig de cauza proprietarului autovehiculului - persoana cu handicap - de a i se restitui taxele vamale.

    Aceasta decizie poate fi invocata (ca precedent) si pentru scutirea sau restituirea taxei de poluare prevazuta de OUG nr. 50/2008 precum si de scutirea de impozit si rovinieta prevazute in Legea nr. 448/2006.
    Aceasta lege si ordonantele respective sunt abuzive si discriminatorii. O persoana cu handicap grav sau accentuat trebuie sa fie scutita de aceste taxe daca autovehiculul are cutie de viteze automata. De asemenea, persoana respectiva nu poate fi obligata de a avea carnet de sofer, mai cu seama ca persoanele cu handicap grav sau accentuat nici nu sunt apte de a obtine carnet, dar el au dreptul la autonomie personala, la integrare sociala si la participare la viata comunitatii. Pentru a face aceste lucruri are nevoie de mobilitate si mobilitatea poate sa i-o asigure si un alt sofer, din familie sau prieten.
    8 2
  • IOZSA RARES
    PERMISUL DE CONDUCERE
    Am si eu o intrebare . Cum as putea sa obtin permisul de conducere daca am un handicap la mana dreapta ?
    6 2
  • marius
    taxa exagerata
    astazi am primit vestea de la finante,deci pentru un opel astra1999 cu motor de 1700 euro2 taxa este de142mil adica 3821 euro,sunt disperat vreu dreptate caut un avocat
    2 1
  • ionica
    taxa teroare persoanelor cu dizabilitati
    nimeni nu o sa faca nimic iesiti in strada asa si-au rezolvat problemele multe tari ne improsca cu vezi doamne aceasta criza pe care tot ei adica mai mari statului au creato si santem indemnati sa facem economii ca trebue sa intelegem oare din ce?din 230 lei ajutor social cuponul neavand nici o valoare la obtinerea unui imprumut bine inteles cumulat cu salariul sot sotie dupa caz asta este asa ne trebue santem prea marunti si slabi.De taxa ce sa zic legea spune clar avem dreptul la autoturism cu scutire de taxe odata la 5ani( grad 1si grad 2)bun actele masini si cu copie dupa certificatul de handicap erau de ajuns si logic ca tu la organele fiscale ramai inregistrat dar de ce sa rezolvi tu treaba asa usor mai handicapatule;pleava' tu ma??nu merge ba asa ia alearga tu ba pe la Rom handicap si stai la cozi si ia omologari;aprobari;dispozitive;ca cele care leau facut niste mari specialisti si niste oameni care au pus mult suflet pentru persoana cu handicap nu sant bune ma si cutia hidramata nu face parte din dispozitivele lor care ne transforma masina intrun mai stiu eu strung;buldozer si alte utilaje..iar apoi ajungem la inalta curte R.A.R.care spune ambreajul nu poate fi certificat ca nu stiu cate maini trebue sa ai pe volan ca o cutie hidramata nu se include la... ca nu mai stiu ...ca nu esti greu si te ia vantul stiti dumneavoastra...si mai reveniti asta este si tu ai ramas tot o pleava si uite asa te saturi si ti se ia de tot ce inseamna sa fi roman.Sant o persoana care cu ajutorul Domnului si cu un pic de perseverenta pot sa apas pe pedala de ambreaj dar asta nu inseamna ca gamba stanga lipsa imi va mai creste vreodata si cu un venit de 230 lei luna trebue sa fac toate cele relatate mai sus ba daca nu vreau sa stric dizainul masini si sa-mi aglomerez spatiul de manete si fiare sa platesc taxa si diverse multe alte taxe care nu se vad decat la bunastarea lor a celor pe care noi toti nu ar trebui sai mai acceptam si sai mai toleram......
    6 1
  • tinca ionel marius
    info
    PENTRU CE PERSOANELE CU HANDICAP ACCENTUAT SI GRAV SUNT CHEMATI IN FIECARE AN LA REVIZIE
    EU SUNT SI PENSIONAT PE CAZ DE BOALA GRADUL 2 SI CU HANDICAP ACCENTUAT GRAD 2
    IN FIECARE AN TREBUIE SA MA PREZINT LA REEVALUARE S-AU REVIZIE DE PARCA SUNTEM MASINI SI IN CURSUL ANULUI N-EAM REPARAT CUMVA??
    SUNT PENSIONAT DE 14 ANI CU O PROTEZA METALICA IN INIMA
    2 1
  • tinca_ionel@yahoo.com
    DISCRIMINARE
    BUNA
    PENTRU CEI CARE SUNT CU HANDICAP GRAV ,ACCENTUAT ETC ETC
    LEGEA SPUNE CA BENEFICIEM DE CREDITE CU DOBANDA SUBVENTIONATA
    EI BINE ACEASTA LEGE ESTE O BATAIE DE JOC LA ADRESA CELOR CARE LI ADRESATA
    NICI O BANCA NU ACORDA ASA CEVA
    ESTI RESPINS DE CUM CASTI GURA CA ESTI CU HANDICAP SAU PENSIONAT DE BOALA
    INTELEG BANCILE CA SUNT RETICIENTE CU CEI IN VARSTA
    DAR CU CEI TINERI CARE AU TOTUSI O VIATA INAINTE DE CE I REFUZA DIN START
    BUN SA ZICEM CA BENEFICIEZI DE UN CREDIT
    BANCA CALCULEAZA VALOAREA CREDITULUI DUPA INDEMNIZATIA CARE O AI
    SI CUM INDEMNIZATILE SUNT DE CACAO.....LUATIVA GANDUL DE LA ASA CEVA
    MAI FRATILOR SUNTEM BATAIA DE JOC ACESTOR GUVERNANTI CARE AU FACUT LEGILE DOAR PENTRU EI
    EU AM VRUT SA-MI DESCHID O MICA AFACERE
    DAR DACA NU AI BANI AM INCERCAT LA BANCI
    TE REFUZA ZAMBIND SPUNANDU-TI CA NU NE INCADRAM IN PUNCTAJUL LOR SAU STIU EU ALTE MOTIVE ETC ETC
    7 1
  • adrian bordei
    ????
    domnilor o intrebare.......posed o masina inmatriculata pe numele unei persoane cu handicap care a fost scutita de taxa vamala,unchiul meu in acest caz...........doresc sa o vand iar domnii de la politie mi au transmis ca nu pot sa o instrainez pentru o perioada de 5 ani iar daca doresc sa o vand cumparatorul va fi obligat sa plateasca taxa vamala de care am fost scutit,am citit legea iar acolo e stipulat ca nu ai voie sa achizitionezi alta masina timp de 5 ani nu de vanzarea acestuia......e normal asa?
    12 1
  • ..
    am si eu o intrebare....tata e pesoana cu handicap grad1 cu insotitor ...pot sa inmatriculez o masina fara taxa avand in vedere ca el nu are permis...el fiind paralizat pe partea stanga..chiar daca asa nu ar putea conduce...tr dus la spital eu fiind fiul ca si insotir se poate inmatricula?
    30 8
  • salut, am si eo problema mare de tot, am luat o masina de la o persoana cu handicap, eu treb sa platesc acum o taxa de 3000 de euro, dar vreau sa stiu daca persoana care mi-a vandut masina avea voie sa o vanda, ca am inteles ca nu au voie pe o perioada indelungata sa o vanda, masina a fost inmatriculata anul acesta in mai, a fost adusa din afara. ce pot face? suma este imensa
    2 2
  • inmatriculari
    sunt insotitor copil 17 ani grad unu grav pot inmatricula o masina
    10 3
  • mos craciun
    romania de ca,,,at
    mai bine se inbogatesc bulgarii de pe urma noastra cu taxele, toti prefera sa le inscrie pe bulgaria, dar circula in romania. hai ai nostrii!
    5 2
  • pensionar gr 2
    sunt pensionat de gr 2nu am permis dar am fata care are permis as vrea sami iau o masina din ue oare pot sami inmatriculez masina pe numele meu si sa o conduca fata mea pt a ma duce la dr unde am nevoie
    FARA CA SA PLATESC TAXA AIA DE PRIMA INMATRICULARE
    12 5
  • GILBERT
    Pareri
    Salut! Am un handy grad 1 cu probleme locomotorii. Ma gandesc sa-mi achizitionez o masina second-hand din Germania dar nu am bani de una deja adaptata nevoilor fiind prea scumpa si as dori sa-mi iau una cu cutie automata pe care sa o adaptez eu. Stiti cumva unde o pot modifica in alta parte decat la Romhandicap? In ceea ce priveste interzicerea vanzarii autoturismului inmatriculat scutit de taxa la primul proprietar trebuie sa ramana neaparat 5 ani in acest circuit al oamenilor cu dizabilitati? De ce sa obligi noul proprietar sa plateasca o taxa de a carei scutire a beneficiat primul proprietar. Legi facute de mantuiala de a caror aplicare si respectare nu intereseaza pe nimeni (neplata din luna mai a.c. a indemnizatiei de insotitor).

    Numai bine!
    2 2
  • daniel
    intrebare
    am primit o masina cadou si as dori sa o inmatriculez sint cu un handicap accentuat la bbratul drept unde asputea sa ma duc sa mi se omologheze un dispozitiv la schimbatorul de viteza
    7 1
  • daniel
    contonuare
    imi puteti trimite un maill va rog dani_sb2000@yahoo.com
    0 1
  • raduino
    taxa pt persoane cu handicap
    tatal meu e persoana cu handicap de gradul 2,va rog sa ma ajutati daca detineti infomati...vreau sa inscriu o masina pe numele lui ,el neavand permis de conducere pt a/l putea deplasa,face dializa de trei ori pe zi....va multumesc
    12 1
  • raduion
    continuare
    adresa mea de mail este raduion31.
    9651
    3 1
  • alex faur
    taxa poluare pt persoane cu handicap
    Vreau sa imi cumpar o masina care vreu sa o inmatriculez pe bunicul meu care are handicap gradul 2. Pot inmatricula masina pe el fara a plati taxa de poluare?
    7 4
  • taxa auto
    pt cine poate raspunde reporterul sebastian de exempluMama este cu handicap gradul1 nu se poate deplasa decat cu masina cand iese din casa tatal meu este insotitorul sau poseda permis,pana acum am avut trabant cu aj caruia o transporta pe mama unde av nevoie,masina nu mai poate trece itp-ul deci mama este condamnata la arest domicilial zicese daca vr sa o duc la remat tr sa fie si ea prezenta ca altfel nu se poate radia bun o voi duce cu taxiul domnilor intrebarea este cu talonul acela de la remat nu as putea platii taxa de poluare pt o masina sh pe care sa o cond tatal meu ca insotitor al mamei mele si mai mult trabantul e non euro pot cump un euro 2 deci automat vin in sprijinul naturii al guvernului restituind talonul si cred in sprijinul mamei mele care are inca dreptul la viata si care nu va putea conduce niciodata singura o masina ,domnilor politicieni comunisti i-au dat dreptul la un trabant fara sa posede permis d-stra puteti face ceva pt cei ca ea va multumesc
    3 1
  • sal
    buna ziua stie cineva cum pot da de persoana din craiova care anmatriculeaza pentru 1000 euro o masina ..? id yahoo aurel_fantomas multumesc
    0 1
  • buna ziua
    buna ziua stie cineva cum pot lua legatura cu persoana din craiova care anmatriculeaza contra sumei de 1000 euro
    0 1
  • rusicianu
    caut colegi
    scuzatima dar ma intereseaza daca este cineva care a terminat scoala la jucu anii 1980 ma poate contacta la miticamitica40@yahoo.com pentru interesati sunt strutu
    0 1
  • informatie
    va rog sa ma informati daca masina e modificata cu ambreaj manual si e imatriculata pt handicap se mai plateste rovinieta?MULTUMESC
    0 4
  • informatii
    BUNA ZIUA AS DORI SI EU UN AJUTOR DA STIE CINEVA ,SUNT DIN BUCURESTI SI AS DORI SA FAC SCOALA DE SOFERI DAR AM UN HANDICAP LA MANA STANGA .TREBUI SA IAU UN CERTEFICAT DIN CARE SA REIASA CA SUNT APTA DE CONDUS.
    0 2
  • dann001
    persoane cu handicap
    salu! ma numesc dan si sunt din curtea de arges
    as vrea sa stiu daca personale cu handicap de gr.2(locomotor) platesc taxa de imatriculare..
    parintii mei sunt amandoi handicapati.Tatal meu are permis de conducere deoarece s-a imbolnavit la 23 de ani.in momentul de fata ei au o dacie modificata(acceleratie si frana la mana).masina pe care o au i-au adus numai suparari.as vrea sa stiu daca i-as aduceo masina mai bunicica din germania ei ar mai plati taxa de imatriculare??
    cu respect Dan,multumesc
    6 1
  • dann001
    va rog frumos sa ma ajtati o fac pt ei.
    pt ei masina este o necesitate
    multumesc mult
    2 1
  • grasu_xxxl76@yahoo.com
    poate fi scutit de la taxa auto
    sunt alex.tatal meu este invalid am si eu o intrebare ..el nu poseda permis de conducere ar putea sa inmatriculeze un autoturism fara sa ai face modificarile respective.pt al conduce eu .sunt singurul din fam cu permis de conducere.multumesc
    10 1
  • george_cvg@yahoo.com
    fac un apel la oameni de bine care ma poate ajuta sa cumpar o masina second-hand cu cutie automata am un handicap grav locomotor nu pot sa ma deplasez cu trenul,autobuz etc .Cu o masina adaptata nevoilor mele ma pot deplasa si eu la o manastire,la un centru de recuperare si tratament. Viata intre 4 pereti este foarte trista. Familia nu ma poate ajuta ,nu suntem numerosi iar prietenii multi ne-au uitat. Daca cineva are o masina si nu o mai foloseste si doresta sa ma ajute ii multumesc din tot sufletul
    2 1
  • adolfyna
    ce adaptari sint necesare masini ptr persoanele hioacuzi
    am o masina si sint cu grad accentuat de hipoacuziee totii imi spun ca trebuie sa am masina adaptata dar nimeni nu imi spune concret ce adaptari sint necesare cum pot afla cine ma poate ajuta?
    0 1
  • Vasile Bla
    Modificare auto (FRANA-ACCELERATIE) pentru handicap picior drept.
    In Martie 2011 am pierdut piciorul drept. Conduc motocicleta din 1964,iar masina din1972. Am vazut pe You Tube un mic filmulet cu un adaptor, si cum se conduce cu un picior.As vrea sa-mi faca cineva un astfel de dispozitiv, care se poate omologa la noi in tara la R.A.R. Adresa mea de Mail este kiss_vasile@Yahoo.de.
    Mii de multumiri anticipat.
    1 1
  • daniel
    handicapati
    in familia mea ambii parinti au un handicap locomotor.Am aflat ca pes cu handicap nu platesc taxa auto si (tata are o dacie modoficata) si m-am decis ca sa ii adus o masina din America pt ei.Se poate ca sa nu plateasca taxa de prima imatriculare si daca da va rog s aimi spuneti si cum va multumesc (daniel)
    0 2
  • daniel
    handicapati
    se poate ca fiecare sa aiba masina lui?
    ca si mama are permis multumesc
    0 1
  • antrebare
    am handicap gradu 2 fara permis de conducere nu pot anmatricula
    0 2
  • masina cu cutie automata
    sant persoana cu handicap gr.1,posed permis de conducere auto categ.B - din anul l984 - as dori sa-mi achizitionez o masina cu cutie automaata SH,daca ma poate indruma sau ajuta cineva,multumesc
    5 2
  • asa ramane...
    am inteles tot... toata lumea intreaba... nimeni nu raspunde...
    ramane cum am stabilit. sa ne bagam pl in taxa lor...... sa-si ia lumanari si pastile de banii aia.
    1 1
  • pt rares
    se poate obtine permisul in turda judetul cluj la scoala de soferi cabriolet eu am aceeasi problema si am obtinut permisul
    3 2
  • florin
    handicapati sanatosi
    dupa titlu se vede ca noi cei cu dezabilitati gradul 2 chiar si trei sintem sanatosi din punct de vedere legal. de ce? pentru ca sintem pusi sa platim taxele normal ca cei sanatosi. am antibratul sting amputat si anul acesta adica in 11-06-2011 am luat carnetul de conducere categoria b. mam bucurat ca sint in rind cu lumea. dar nu a fost mult timp aceasta bucurie ca de la finante mau doborit chiar psihic cu vestea ca masina care am cumparato mina a doua de la o pers care a aduso din germania, la prima inmatriculare trebuie sa platesc 2158 de euro!!!!!!!!!!!!!! si ca nu am nici macar vreo reducere. deci masina ma costat 500 de euro si taxa de inmatriculare este de 4 ori mai mult. este clar ca din putini bani care iam avut iam perdut ca trebuie sa vind masina la dezmembrari cu 200 de euro. deci ce trebuie sa fac? macar daca sar stirni un razboi as vrea sa merg si eu ca sa mor alaturi de toti cei sanatosi care au dat aceste legi doar pe hartie si sincer ne excud din societate total fara drept de recurs sau apel. cu stima va multumesc.................................................
    2 1
  • catalin
    pentru florin
    Salve Florin,
    Din cate am citit, ai cumparat o masina neinmatriculata in RO, iar cand te-ai dus la inmatriculari ai platit ca pt o masina si persoana fara scutiri. Aveai certificatul de la RomHandicap, sau ceva care atesta ca masina este adaptata persoanelor cu anumite dizabilitati?
    1 1
  • Vand masina adaptata pentru persoane cu handicap
    Vand toyota corolla din 2001 cutie automata este adaptata pentru persoane cu handicap pentru mai multe informati sunati la 0763649149
    4 1
  • taxa auto
    pot scapa de taxa auto am uun auto amatr an ro dar nus proprietar sant o pers cu hand grav pot sa o amatriculez fara saplatesc taxa
    VA MULTUMESC
    1 2
  • marianscorpionul@yahoo.com
    Buna ziua dragilor. Numele meu este Marian Ionita si sunt din Ploiesti, eu sunt persoana cu handicap gr. 2 gamba stg. amputata si am putut inmatricula un autoturism adus din Elvetia fara sa platesc taxa de prima inmatriculare, cu conditia sa adaptez masina. Am fost la Motivation si mi s-a facut o modificare pt. care am platit 1050 roni, apoi am mers la RAR si mi s-a inscris in cartea masinii modificarea facuta. Mentionez ca masina este cu cutie automata si nu aveam nevoie de aceasta modificare, dar fara ea nu beneficiam de scutire de plata.Pt cine are neclaritati puteti sa ma contactati telefonic la 0761139510 sau pe mail marianscorpionul@yahoo.com. Va doresc numai bine si mult succes in realizarea visurilor voastre. Cu stima si respect.
    2 2
  • Alexandru Marius
    Buna ziua, numele meu este Marius si am si eu o intrebare, daca ma poate ajuta cineva. Eu sunt persoana cu handicap Grav (I) cu drept de insotitor.

    Pe fondul bolii care a stat la baza eliberarii certificatului de incadrare in grad de handicap am am facut artorza la glezna si genunchiul drept, ceea ce ma obliga sa merg in carja.

    De cunad am achizitionat o masina si as vrea sa stiu daca pot fii scuit de taxa auto atata timp cat nu este deocamdata nevoie sa aduc modificari autoturismului. Va multumesc.
    3 2
  • pers cu handicap
    Fratilor cititi Legea : nr 448 / 2006 prin Legea 207 / 2009 .Acolo aveti multe informatii utile. Sanatate si Noroc.
    2 1
  • adrian piratu
    as dori sa stiu daca vand o masina adaptata ptr pers cu dizabilitati cel care o cumpara plateste taxa de poluare si dupa cat timp pot so vand
    1 1
  • Adriana
    Buna seara!!! Numele meu este Adriana, am 26 de ani si am un handicap locomotor ( parapareza spastica) Va rog spuneti-mi si mie, daca in judetul Arges, exista o scoala de soferi pentru persoane cu handicap locomotor? Va multumesc anticipat!!
    0 1
  • alberto
    doresc sa fac o sponsorizare pentru o persoana cu handicap locomotor rog persoane cu creinta in dumnezeu 0722463696
    4 2
  • am masina inscrisa pe handicap din 03 02 2010 cu cutie automata care sa defectat pot sa inscriu alta masina daca o radiez ne gasind alta cutie sa o pot inlocui iar reparatia costa f mult
    1 2
  • buna ziua!sunt o persoana cu handicap locomotor gr 2,intreb si doresc un raspuns, nu credeti ca persoanele cu handicap din ro sunt marginalizate si neprotejate prin legea 448/2006 desi acceasta lege cere protejarea pers.cu dizabilitati.M a refer strict la cuvantul ,,ADAPTARE,, sunt persoane care au handicap din copilarie si si au dorit un permis de conducere prin adeverinta medicala de la ortoped chirurg sunt apti de a conduce un autoturism fara a modifica s au adapta autoturismul,de ce aceasta lege ingradeste si marginalizeaza o persoana cu dizabilitati de a obtine scutirea taxei de inmatriculare si a taxei de drum a rovinetei prin cuvantul ADAPTARE.Acest cuvant ar trebuii eliminat din aceasta lege 448/2006.Spun acest lucru pt ca consider ca sunt persoane cu dizabilitati care chiar nu au pt ce asi adapta autoturismul si sunt persoane cu dizabilitati care isi doresc sa conduca un autoturism si au nevoie de aceasta ADAPTARE a autoturismului nimeni si nimic nu ar trebuii sa ne ingradeasca noua persoanelor cu dizabilitati acesta prioritate de a conduce un autoturism,am facut si o petitie pt scoaterea cuvantului ADAPTARE din legea 448/2006 aceasta petitie se afla pe petitii online.
    0 1
  • adrianion
    am soacra cu handicap si am cumparat o masina din franta pot inmatricula masina fara sa platesc taxa
    0 1
  • Dezinformare sau Dezinteres
    Buna ziua
    eu am cumparat o masina in Italia, a fost suficient sa merg la o scoala de soferi tot in Italia sa intreb ce acte imi trebuie ca sa pot avea permis de condus avand o dizabilitate locomotorie, ei mi-au spus absolut tot ceea ce terbuie sa fac, a fost foarte simplu si am reusit.
    1- certificat de la comisie de handicap(raspuns prin posta dupa sase luni)
    2-certificat de la comisie cu drepturi de reduceri fiscale (la fel raspuns dupa sase luni)
    3-certificat de la comisie pentru evaluare ce tip de autoturism poti conduce in functie de dizabilitatea pe care o ai (raspuns pe loc- -pot conduce masina care are cutie automata si adaptare frana langa volan dreapta.
    4- dupa toate acestea am putut sa fac scoala de soferi si mi-au dat permis special
    5- abia acum pot sa cumpar masina pt. dizabilitatea mea si sa am reducere fiscala si toate drepturile ce se cuvin, fara acestea nu ai voie sa conduci.
    Distractia ce-a mai mare a fost cand m-am intors in Romania definitiv:
    NIMENI NU STIE NIMIC , am fost si am intrebat la politie, la fisc, la RAR, la ortoped raspuns NUSTIU. Am patit peste tot la fel ca ceilalti 1100 Ron la fisc, la RAR vreo 350 Ron si la politie, stiam ca am dreptul la reduceri de taxe dar nimeni nu a recunocut si m-au pus sa platesc. Cand sa dat legea pentru restituire taxa auto si am fost si acolo ca sa-mi returneze cei 1100 Ron care de fapt nu trebuia sa le platesc, mi-au spus ca legea nu prevede restituirea banilor pentu cei cu dizabilitati se presupune ca ei nu au platito.
    Iar doctorul ortoped care elibereaza adeverinte pentru s-mi putea schimba permisul in ROMANIA nu stia nimic, nici macar codurile care trebuie mentionate pe permisul de condus si cica este singurul doctor din Bacau care elibereaza adeverinte auto pt. dizabilitati.
    Iar acum mai nou am facut o cerere la primarie anul trecut noiembrie 2013 pentru a beneficia de marcaj masina in fata blocului si a trecut sase luni si nici acum nu au ajuns.

    Tereza-Bacau
    2 2
  • Carmen-Aurelia
    Buna sa va fie inima!!! Am un certificat de handicap,cod boala F33.9 L40 M17 E11 G64 cod handicap 7 deficienta functionala : accentuata .
    Nu stiu ce reprezinta acele coduri...imi stiu problemele de sanatate...dar nu stiu unde pot cauta semnificatia acestor coduri.

    INTREBARI:pot obtine carnet de conducere,pot fi scutita de taxe de inmatriculare...mediu...RAR...impozit pe masina,etc ???

    Daca ma poate ajuta cineva cu aceste informatii,v-as fi recunoscatoare...Va rog sa-mi scrieti pe carmenkarunareiki@yahoo.com...Sa va dea Bunul Dumnezeu...sanatate maxima !!! Doamne ajuta !!!
    0 1
  • Dorobantu Cristian
    Buna ziua! Citesc cu mult interes site-ul d-tra.
    Rog o persoana avizata daca poate sa ma ajute vis a vis de OUG 9/2013, art 3, aliniatul 1, litera b: ” autovehiculelor special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite in Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;” sunt scutite de plata taxei de timbru.

    Copilui meu are handicap grav si doresc sa stiu potrivit acestui articol de lege daca se incadreaza la scutirea taxi de timbre daca achizitionez un autoturism in scopul preluarii si transportarii lui cum se mentioneaza ad litteram in lege.
    Mentionez ca in cazul neplatei Rovignetei conform Legii 448/2006 masina nu trebuie sa fie adaptata in cazul transportarii copilului cu handicap grav,fara discutie am beneficiat pt. copil la un Logan berlina ,dar l-am vandut pt. a cauta sa-mi cumpar un autoturism M1 gen microbus.deoarece nu-mi incapeau in Logan diverse scaune electrice de mobilitate nedemontabile ,etc.

    e-mail dorobantucristian@yahoo.com
    0736657440
    Multumesc !
    Stima !
    Stima!
    1 1
  • Alexandru
    Sunt Alexandru si am lipsa brat stig mai sus de cot ,am carnet categ b si am achizitionat o masina cutie automatadin Germania .Unde sa merg sa imi modifice semnalizarea de pe stinga pe dreapta si sa imi dea o dovada pe care cei de la anaf sa ma scuteasca de txa de timbru ?
    0 1
  • FLORIN
    IN CE CONDITII POT ACHIZITIONA UN AUTOTURISM MIC PT TRANSPORT PROPRIU DACA SUFAR DE ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL CU PAREZA PE PARTEA DREAPTA SI AM GRAD DE HANDICAP 2 ? DETIN PERMIS DE CONDUCERE.
    0 1
  • MARIUS
    Buna ziua.As dori sa stiu daca pot sa achizitionez o masina din Germania fara a plati taxa de mediu.Mentionez ca am handicap grav dar nu locomotor.
    1 1
  • Bună eu sunt operat de plamani si acum vreau sa achiziționez o masina si nu stiu daca ma afecteaza sau nu la comisie
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru