Plan autostrăzi: România ar trebui să aibă 3.700 kilometri de autostradă în 2022

de Sebastian Toma
Marti, 08.04.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cu o săptămână înainte de termenul limită de prezentare, Ministerul Transporturilor a prezentat într-un cadru restrâns planul pentru viitoarele autostrăzi ale României, în vederea solicitării de finanţare europeană pentru acestea.

Nu vom aproba programele operaţionale legate de transport, dacă nu vedem niciun progres clar şi relevant în elaborarea Masterplanului pentru transport. Noi nu am bloca plata fondurilor europene din motive disproporţionate, dar în acest caz Masterplanul este o condiţie esentială pentru investiţii europene de durată

Shirin Wheeler
purtatorul de cuvânt al Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională
Reţeaua de autostrăzi din România cuprinde aproape 600 de kilometri, dar guvernanţii au prezentat astăzi un plan care ar putea să urce această valoare la 3.000 kilometri până la finalul anului 2022. Cei de la Hot News au obţinut imaginile unor planşe prezentate Ministerul Transporturilor care prezintă planurile guvernanţilor pentru noi trasee de autostrăzi, nemenţionate până acum, cum ar fi segmentul Gilău – Bistriţa – Dej – Târgu Mureş. Mai mult decât atât, cu doi ani înainte de termenul de mai sus, adică anul 2020, România ar trebui să aibă în exploatare 2.440 kilometri de autostradă. Toate planşele prezentate astăzi expun şi autostrada Bucureşti – Alexandria, criticată vehement de opinia publică atunci când a fost propusă iniţial de reprezentanţii guvernului.

Ultimul segment al autostrăzii Sibiu-Orăştie va fi finalizat în luna noiembrie

Planşele prezentate de guvernanţi au caracter orientativ şi formează "masterplanul" transporturilor româneşti în vederea solicităţii de investiţii europene care să finanţeze construcţia acestor segmente de drum.

Acest "masterplan" a fost redactat şi prezentat cu întârziere, autorităţile europene solicitând prezentarea sa până la finele anului trecut, dar negocierile făcute de guvernanţi au dus la prelungirea datei limită a prezentării până la 15 aprilie anul curent. Spre comparaţie, în 2011 ni se promitea că România va avea 845 kilometri de autostradă până la sfârşitul anului 2013. La finalul anului trecut, în loc să avem cei 850 de kilometri de autostradă promişi, autorităţile au venit cu un plan care a scandalizat atât şoferii, cât şi transportatorii: în loc de autostradă care să lege Piteşti de Sibiu, li se propunea autostradă de la Bucureşti la Alexandria. O problemă importantă a respectivei propuneri era că reprezentanţii Guvernului României nu au specificat importanţa oraşelor alese pentru noile segmente de autostradă şi de ce nu este favorizat traseul solicitat şi finanţat de europeni.

Guvernul României a prezentat noua sa propunere privind autostrăzile: 15 oraşe mari conectate până în 2018

Aşa ar trebui să arate reţeaua de autostrăzi a României în 2022, potrivit propunerii Ministerului Transporturilor.

În toată agitaţia creată de prezentările consecutive de planuri de autostrăzi, putem doar să sperăm că Autostrada Sibiu-Piteşti va fi construită până în 2020.

Ultima declaraţie referitoare la acest subiect prevedea începerea lucrărilor în 2016. Atunci, ministrul Dan Şova a anunţat că autostrada care leagă Piteşti de Sibiu se va construi şi că este prioritară. Declaraţia ministrului Şova se reflectă şi într-un document de la Guvern, care arată intenţia de a obţine finanţare pentru acest segment de drum şi de a construi şi da în folosinţă respectivul traseu.

Via HotNews

Comentarii (22)

  • Braveheart
    In ce hal pot sa minta nesimtitii astia din Guvern!!!
    41 1
  • 3600km de autorstrada chipurile finantati cu bani UE in care suta de km va fi taxata iar acciza de la carburant nu va disparea. Felicitari domnilor!Tineti-o tot asa pana ne ia draq pe toti.
    32 1
  • Dacia Plant
    De la AR TREUI si pana la ARE mai este cale lunga. Probabil peste 50 ani.
    28 1
  • Inca un pic si o sa se creada ca Toma Necredinciosul era Roman. Deja am inceput sa nu mai credem nimic din ce ne zic conducatorii.......si pe buna dreptate.......mai ales ca este an electoral.
    29 1
  • Si cu cine le vor construi? Cu pensionarii ? Sau vor chema chinezii? Ce au de gand sa faca cu minerii ,care chiar ca stiu sa sape? Minerii ar putut sa construiasca autostrazile astea .Ar fi fost gata de mult.
    Alice in Tara minunilor! Pardon,Ponta in tara tuturor posibilitatilor!
    20 0
  • markusrull
    cumva anul asta e unul electoral?
    20 0
  • Hunter
    Ce povesti ordinare. E atata de simplu sa iei o harta si un marker si sa te apuci de unit orase cu asa zise autostrazi si pe urma sa ii prostesti pe prosti. Cred ca fiecare ne-am putea face un plan cam pe unde sa treaca drumurile...si de ce nu, sa ne facem fiecare pana in fata blocului sau in fata casei intrare/iesire pe "autostrada".
    De 25 de ani nu s-a facut nimic concret si o sa mai treaca inca 225 de ani (cel putin) in care la fel de mediocru va fi totul. Nu sunt in stare sa rezolve flinticurile incepute pe ici pe colo, ca ba se surpa terenu ba se opresc lucrarile ca se modifica tarifele de executie per km de autostrada sau alte porcarii si acuma hop-tzop, alta stire despre mari realizari.
    An electoral au mai fost si vor mai fi....oamenii tot asa vor trai ca pana acuma, poate chiar mai rau, insa nimeni nu va face nimic, nu va spune nimic si vom continua sa acceptam neputinta, saracia, si bataia de joc. De ce ? Pentru ca pana la urma ne doare-n paispe....pentru ca nu exista unitate si pentru ca eterna mentalitate "asta e...ce sa facem" va dainui pentru totdeauna.
    28 1
  • cascadorii rasului frate, ce sa mai discutam :))
    12 1
  • Votati USL asa va trebuie.Pana in 2022 apar masini care zboara ca bani din Romania si nu mai vedem autostrazi.
    13 4
  • cel mai sigur pt noi este sa ne anunte cand se vor deschide autostrazile, nu ce au ei de gand sa faca, ca si eu am de gand sa merg sa-i votez...oricum degeaba
    2 1
  • am vrut sa zic sa ne anunte cand le deschid dupa ce le finalizeaza, A3 era finalizata, dar deschiderea ei a mai durat cateva zile.
    3 0
  • Asta este o gluma de 1 aprilie?
    Nu vor construi nici macar un sfert, din pacate!
    Indiferent pe cine am vota, nu se schimba nimic! S-au succedat toti la putere, iar autostrazi tot nu s-au construit!
    7 0
  • cica exista totusi unu care vrea sa ia Romania pe contract 1 an de zile (printr-un notar pe care il stie bine) si, dupa termen, ne livreaza el tarishoara frumos-frumusel cu fundita si un mar alaturi si cu autostrazile finalizate pe care le-a inceput el cat a fost Ministru al Transporturilor.

    Acuma eu nu stiu daca e pe bune dar eu am incredere in individ ca pare, asa, baiat bun...de comitet

    PS. actualii ar fi putut sa traseze autostrazile cu un marker ceva mai gros si sa lege, dintr-un condei, chiar si 20 de orase importante.
    7 0
  • consens
    4 0
  • Merita 4 premii Oscar pentru:
    cel mai bun scenariu SF
    actor principal film SF
    actor rol secundar film SF
    SF anului
    .......... si zmura de aur pentru regie
    10 1
  • Va bateti cu pumnii in piept in fata calculatorului da' ar iesi vreunu in strada sa isi ceara drepturile??
    Un popor de lasi care nu stiu decat sa se planga si sa dea din "gura" pe net!!!!
    Va meritati soarta!
    8 2
  • @eu degeaba iesim in strada, nu asta e solutia........ca sa rezolvam ceva iesind in strada ar trebui sa iesim in majoritatea tarilor de pe lumea asta sa le batem in poarta celor carora intradevar ne conduc si ne iau bogatiile tarii noastre. avem o tara vanduta si datoare pe deasupra. de unde bani ????? clasei muncitoare din prezent nu o sa mai aive cine le plati pensiile.
    In 89 sa rezolvat cu iesirea in strada pentru ca fost programata de mult timp miscarea.........iar interesele veneau dinspre exterior, scopul a fost de a ne opri in a deveni o mare putere economica pe plan mondial.....deja deveniseram o putere importanta si daca mai dura pana in prezent nu ne mai oprea nimeni.
    Infometarea poporului e fost cheia succesului comunistilor care au castigat si care ne dirijeaza astazi.
    4 1
  • razvanis
    E an electoral, nu ? Iar ni se serveste aceeasi gogoasa reincalzita din 4 in 4 ani ...
    Oricum aia care voteaza cu autobuzul nu au nevoie de autostrazi, au nevoie de o galeata noua si niste mici cu bere din 4 in 4 ani, nu stiu de ce se mai obosesc cu minciuni de astea.
    6 1
  • Ponta si Sova! lasati vrajeala... prietenul Duicu va asteapta!... oare cum mai pleaca dna Daciana la Parlamentul European daca nu mai e dl Duicu sa fie sigura ca e aleasa?
    Raspuns: pe autostrazile construite de dl Ponta! :))))))
    2 0
  • sa va bata Dumnezeu pe toti care i-ati votat. Ei n-au nicio vina ca sunt hoti si mincinosi, dar voi tampitilor trebuie sa platiti.
    3 3
  • inexorabil
    Se vor construi, nicio grija. "Noi suntem auto de profesie" - deviza conducatorilor nostri super-intreprinzatori. Si habar n-aveti ca meleoanele vor fi rulate prin firmulitele unor patachine de cartier mai proaste decat noaptea. Iar acuuuuum o melodie speciala pentru guvernul nostru hip-hop-hei-rup: Codu' Penal - Pe timp de criza
    0 0
  • Vise!
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru