Poliţele RCA s-ar putea scumpi cu 10-15% până la sfârşitul anului

de Sebastian Toma
Miercuri, 03.09.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, anunţă o nouă posibilă scumpire a poliţelor RCA. Aceasta este cauzată de numărul mare de daune de pe şoselele din România, ale căror costuri vor fi acoperite prin poliţe mai scumpe, titrează Digi 24.

Esential 10 la sută este majorarea medie aplicată poliţelor RCA la începutul anului curent faţă de anul trecut.
Asigurarea obligatorie RCA s-ar putea scumpi cu încă 10-15% până la sfârşitul anului curent, titrează Digi 24 citând preşedintele ASF. Noua scumpire vine după o majorare semnificativă a preţurilor, derulată în prima parte a anului curent, iar brokerii şi asiguratorii invocă aceeaşi cauză, despăgubirile care nu pot fi acoperite de firmele de asigurări, costurile de reparaţie şi numărul de daune fiind în creştere faţă de anii trecuţi. Preşedintele ASF avertizează cetăţenii că şi asigurările obligatorii pentru locuinţe ar putea să fie scumpite.

AICI poţi găsi o ofertă pentru o poliţă RCA

În timp ce şeful Autorităţii de Supraveghere Financiară, instituţia care guvernează societăţile de asigurări şi se asigură că acestea îşi respectă îndatoririle, anunţă o posibilă creştere de 10-15% a tarifelor RCA, Preşedintele UNSICAR, Bogdan Andiescu, declară că tarifele ar putea să crească şi mai mult de atât.

În declaraţia preşedintelui UNSICAR, uniunea societăţilor de intermediere şi consultanţă în asigurări din România, este o menţionată o creştere a tarifelor care merge de la 10 la 40%, cu toate că aceste valori sunt pur şi simplu orientative.

Şoferii cu vârsta de până la 30 de ani care stau în Bucureşti sau în Constanţa sunt taxaţi suplimentar faţă de omologii lor din alte oraşe, chiar dacă nu au daune, deoarece asiguratorii consideră că aceştia prezintă un factor de risc suplimentar.


Urmareste Automarket
Brokerii de asigurări consideră că societăţile nu aplică cea mai bună soluţie prin majorarea preţurilor pentru toţi clienţii, o politică mai bună fiind creşterea tarifelor doar pentru clienţii păguboşi.
Valentin Groza, directorul de asigurări auto al unei firme de brokeraj, a declarat pentru Digi 24 că primele actuale de asigurare RCA pot să crească cu până la 200-300% pentru un şofer care are daune serioase în spate. Pe de altă parte, şoferii atenţi, care nu au niciun incident rutier, nu primesc un avantaj tarifar proporţional cu scumpirile aplicate şoferilor păguboşi.

Via Digi24

Comentarii (8)

  • Hunter
    Si au impresia ca daca scumpesc din nou RCA-urile o sa incaseze mai multi bani ?! FALS !!! O sa creasca si mai mult numarul celor care nu isi mai fac RCA si circula ca atare.
    Pana la urma RCA-ul este o taxa de pe urma caruia nu ai niciun beneficiu. O platesti pentru ca asa e legea si deja multi au renuntat la RCA si circula pe propriul risc, deoarece pleaca de la ideea ca circula mai cu atentie si atunci poate nu se intampla nimic si doi la mana, pana nu te opreste politia sa te verifice, la fel poti circula.
    Lucrez intr-un service si deja de la inceputul anului, numarul celor care circula fara RCA este intr-o continua crestere, deci stiu ce vorbesc.
    Ca sa nu mai vorbesc ca iti iau atatia bani asiguratorii astia, dar cand e vorba de decontat, fac la scheme si tertipuri, numa sa nu plateasca.
    Uneori iti vine sa iti faci masina pe banii tai daca ai necazuri si iti bagi picioru in tot.
    36 6
  • world reject
    Pai cu logica asta de kkt suntem unde suntem.Eu stiu ca RCA se scumpeste ptr "prostii" care produc pagube nu ptr "toti prostii" care circula pe soselele patriei.
    Am scapat de dracu`(PDL) am dat de ma-sa(PSD).
    De 25 ani mergem din rau in mai rau.
    TREZITI-VA FRATILOR o data!!!!!!
    29 1
  • wld-ro
    @hunter
    nu este o solutie buna sa combati legea incalcand-o. vrei s-o combati ? du-te si protesteaza dar fa-o in legalitate. nu circula fara rca ca esti zmeu. daca eu fara rca iti dau tie dauna totala, imi iau amenda, raman fara masina, carnet si ce mai patesc iar tu esti cu masina in pom, nu ti-o mai repari decat pe banii tai. asa a pornit si ideea de rca. au inceput oamenii sa loveasca masinile altora si aceia au vazut ca nimeni nu-i despagubeste, apoi au acceptat polita rca(varianta scurta a povestii). sau daca nu iti convine, ai alternativa bicicleta. este si mai ecologica. si inca o treaba. cu cat va scadea numarul celor care isi cumpara rca, cu atat vor creste amenzile pentru aceiasi oameni. deci statul tot va castiga. inca o data: de ce nu ai vrea sa fii in legalitate ?
    8 7
  • Hunter
    @wld-ro
    Daca recitesti ceea ce am scris, vei intelege faptul ca nu vorbeam despre mine, cum ca eu circul fara RCA sau ca militez impotriva RCA-ului.
    Normal ca isi are si el rostul lui si nu a fost inventat sa fie numa asa de florile marului, la fel cum orice alta asigurare (fie ea pentru bunuri, vacanta, sanatate etc) este foarte buna.
    Problema se pune ca in tara asta lumea nu are bani. Lumea e sufocata de taxe. Normal, o sa revi tu cu replica, cum ca daca nu vrei sa platesti un RCA de exemplu, pui masina deoparte si circuli cu bicicleta. Foarte adevarat, chiar e indicat uneori.
    Problema este ca traim in vremurile pe care le traim, unde mobilitatea este necesara. Stereotipul cu "masina e un rau necesar" este foarte adevarat. Insa ia numa un exemplu: uita-te la felul in care s-au dezvoltat orasele si la felul in care mare parte din noi isi fac cumparaturile. La sfarsit de saptamana, te urci in masina, te duci la marginea orasului/cartierului si te aprovizionezi. Pai treaba asta nu o prea poti face cu o bicicleta, decat daca ai tot timpul din lume si te tot duci zilnic sa iti cumperi una alta, ceea ce putini o pot face (ma refer la cei care si muncesc in tara asta).
    Revenind asadar la RCA. Ma repet pentru ultima oara. Nu militez impotriva RCA-ului si deja am asistat la zeci de cazuri cu probleme.
    Problema este ca in tara asta infrastructura e cum eu, toti maimutoii au permis, neatentia e mare si daunele sunt multe. Iar asiguratori pe drept sau nedrept, trag pielea de pe noi. Insa in cazul in care eu sofer responsabil, care circul corect si atent, nu sunt recompensat cu nimic pentru conduita mea. Platesc acelasi RCA ca valoare ca unu care bubuie masini la greu. Aici este nedreptatea.
    Ce ar fi ca mie an de an daca nu fac nebunii sa imi scada costul cu asigurarea, iar unu bezmetic sa ajunga sa isi vanda un rinichi sa isi plateasca asigurarea pentru a putea circula.
    Si in acelasi timp, camele alea puse pentru rovigniete, sa monitorizeze si partea de asigurare, adica daca o masina are sau nu RCA platit, iar daca nu are, pai sa vine amenzile grase.
    Fara rigoare nu se poate educa un popor. Fara frica legii nu faci nimic. Ti-am spus, deja multi pleaca de la ideea ca RCA-ul este o taxa fara rost, si pana nu o comite sau nu il verifica politia la o razie, pai circula fara asigurare. Ca poate circula 4 ani de exemplu, face o economie de sute poate chiar mii de lei, si daca e sa capete o amenda, e fix-pix, pentru ca o suporta din banii aia nedati pentru RCA.
    25 0
  • Niste idioti ! Din 2008 de cand detin masina proprietate personala platesc niste polite de-ti vine sa te iei cu mainile de par , din ce in ce mai scumpe ! Nu am facut niciodata accident , si in loc sa primesc BONUS (acum cica ma incadrez la BONUS 10) am primit numai MALUS platind mai mult si neproducand accidente !? Cum vine asta ... numai in Romania se poate ! Romania trezeste-te !
    9 0
  • @ingerulol pai fa un accident si vezi pe urma cat platesti...... si daca il faci si pe al doilea sau al treilea o sa ai vise frumoasa cu al tau prezent B10! Oricum de la B10 treci direct la M1 nu te scade la B8 sau noua.....
    6 0
  • pacat ca nu puteti vedea si valoarea daunelor care se platesc prin hotarari judecatoresti in instante care au ajuns un mod de a inchide gura (mitui) victimei sau urmasilor acesteia pe polita RCA. Inteleg acele persoane greu atinse de soarta dar aici, daca vinovatul are bani ar trebui sa plateasca el si dupa aceea sa intervina RCA. Vedeti cazul Huidu sau al beizadelei de bancher. Mai mult s-a ajuns sa se dea bani asa de usor in acest fel incat indiferent daca esti sau nu vinovat de producerea accidentului - ca sofer evident - "pe civil" I se da castig de cauza victimei chiar daca e vinovata - exemplu o persoana care traverseaza prin loc nepermis.
    2 2
  • inexorabil
    Doamne, ce mi-a placut o marturisire recenta a cuiva din presa (pacat ca nu i-am retinut numele), care m-a revelat cum putina lume ar izbuti in vremurile actuale dinamitate de logoree facila si gratuita ("betie nonstop de vorbe" - analisti "omniscienti" si "omniprezenti" si mondeni care plescaie cu nesat numai mascarii si frivolitati) si de ansamblul redundanta & prolixitate mediatica (care releva, de fapt, platitudine, nesemnificativ si chiar...nihilism). A spus, textual: "Astazi, cea mai simpla si, totodata, cea mai inspirata afacere este SA VINZI PROMISIUNI!" (autentificate pe hartie, carevasazica). Iar daca rostesti cuvantul magic (PROTECTIE...de fel si chip / RCA cica ar inseamna protectie fata de propria-ti imprevizibilitate) si mai ales daca apelezi la coercitia legilor (cand nu mai ai incotro, si anume cand simpla gargara ta propagandistica, oricat de exersata si perfectionata in prealabil, nu reuseste sa-i abureasca pe "fraieri"), atunci "succesurile" (financiare, desigur) iti sunt garantate (de "stat", celalalt mare castigator de pe urma "protectiei" tale). Numai ca, daca pardalnicul de hazard chiar isi face de cap in asa fel incat sa ai realmente nevoie de protectie LEGALA, atunci...ups! parca s-ar prabusi cerul peste profitori (deopotriva, persoane private si autoritati) - asa se simt gagiii. Adica cum sa conceapa dansii a-ti arunca macar zgarciul din ciozvarta pe care ti-au rapit-o (legal, nu-i bai) de la gura??? Si, in acel moment de "rascruce" pentru fericirea lor materiala, ii salveaza "miraculos" : birocratia stufoasa, complexitatea de situatie, analizele minutioase si --- magnum argumentum --- expertizele care, fara drept de apel si fara sa-ti ofere nicio parghie de actiune in folos propriu, te contrazic in mod feroce, pe tine, frustratul ca atare, si care te lasa sa te descurci...singur (ei, acuma si tu; te-ai invatat sa-ti rezolve altii problemele, comodule?! --- "o lupta-i viata, deci te lupta / cu dragoste de ea, cu dor" - G.Cosbuc).
    Mai devreme sau mai tarziu, se va nascoci si asigurarea contra...meteoritilor, stati linistiti. Se vor invoca fel de fel de "potentiale amenintari" (dar pana si un oligofren poate intelege un lucru atat de evident: cheia reusitei in asigurari consta tocmai in gradul de probabilitate cat mai scazut), in privinta carora prostimea va trebui "musai" sa se protejeze (logic, aceasta, fiind asediata psihotic si sistematic in asemenea maniera agresiva, incepe sa se tampeasca de-a binelea, capatand alergie chiar si fata de cel mai marunt, mai inofensiv si mai ridicol risc...ba chiar s-a nascut o adevarata stiinta, bugetivora si ultradezbatuta pretutindeni: riscologia!) , dar nu la intamplare sau dupa mintea ei, ci numai cu ajutorul "indispensabil" al binevoitorilor "nascuti profesionisti", "abilitati juridic" si "competenti in problema respectiva" ;)
    Of, of, cate suflete nobile in jurul nostru, predestinate sa fie grijulii (pana la jertfa suprema, de sine, nu?). Datorita marinimiei lor absolut dezinteresate, nici vorba sa mai vina sfarsitul lumii si judecata de pe urma, cum abereaza gratuit alde @inexorabil...Aferim!
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru