Premieră mondială: o maşină care se conduce singură a traversat America de la vest la est

de Bogdan Mirică
Luni, 06.04.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un prototip Audi Q5 echipat cu toată tehnologia necesară unei maşini autonome a reuşit să traverseze America de la vest la est. De-a lungul celor aproape 5500 de kilometri, maşina a mers în proporţie de 99% complet autonom.

Cercetările în domeniul maşinilor autonome continuă cu succes. Cea mai nouă reuşită poate fi trecută în contul companiei Delphi, specializată în furnizarea de componente pentru marii constructori auto.

Americanii şi-au propus şi au reuşit să parcurgă o distanţă de 3400 de mile, echivalentul a 5417 kilometri, la volanul unei maşini autonome. Traseul a legat coastă estică a Americii de cea vestică şi a unit cu o linie imaginară oraşele New York şi San Francisco.

Este prima călătorie a unui automobil autonom pe o distanţă atât de lungă, o premieră mondială şi un succes important pentru cei care îşi doresc ca maşinile autonome să devină realitate până la finalul acestui deceniu.

Audi Q5 autonom pe una din autostrăzile americane.

Esential 5417 kilometri a însumat călătoria vehiculului autonom.
9 zile a durat traversarea Americii cu o maşină autonomă.
Potrivit celor de la Delphi, de-a lungul celor 5417 kilometri maşina autonomă, un prototip Audi Q5, a reuşit să parcurgă 99% din distanţă bazându-se doar pe sistemele cu care a fost echipată.
Traseul a traversat 15 state şi s-a întins de-a lungul a nouă zile, vreme în care maşina autonomă a întâlnit multiple situaţii de trafic: sensuri giratorii, zone aflate în construcţie, poduri, tuneluri, şoferi agresivi şi condiţii meteo extrem de diverse.

Prototipul celor de la Delphi a fost echipat cu mai multe tehnologii avansate de asistenţă printre care sistemul de evitare a coliziunilor la viteze mici, mai multe camere şi radare integrate, atenţionare la părăsirea benzii de mers şi pilot automat adaptiv.

Inginerii Delphi au reuşit să strângă numeroase date, care vor fi verificate şi analizate pentru a îmbunătăţi tehnologia şi pentru a grăbi procesul de dezvoltare. Delphi speră astfel să ofere clienţilor săi din industria auto o maşină care se conduce singură.

Comentarii (11)

  • Bravo Audi . toata stima ..
    7 9
  • hazard
    Vai, au testat pe un Audi Q5. Are cea mai mica rata de defectare sau reintoarcere in service conform ADAC.... Pfff, ce fraieri. N-au auzit de Mazda :)))
    8 11
  • @hazard
    Mi-ai luat-o inainte. Degeaba ai masina autonoma daca se strica des. Fraieri americanii aia, nu au pus la treaba o Mazda. Doamne, asa ceva cu un Audi tocmai in America... :)))
    2 12
  • Va agitati degeaba, in 5.000 de km nu se strica nici un tico. Au ales Q5 probabil pt ca audi a sponsorizat cu mai mult aceste cercetari, asa se fac parteneriatele
    14 0
  • incredibil.....

    nici primul pas pe Luna nu m-a impresionat asa cum a facut-o acest articol

    Cum am sa mai invart eu covrigu', asa cu o mana....si cu cealalata sa gesticulez? Nici valoarea mea de pilot nu va mai putea sa o scot in evidenta :((

    https://www.youtube.com/watch?v=MBQDByo4Dfg
    5 4
  • Delphi
    Tehnologia nu e Audi, asa ca n-au de ce sa primeasca niciun "bravo"
    10 1
  • Ivanoff
    Pfff...... tocmai ''au inventat apa calda''.......bulshit. Si mai exact care-i acea ''inovatie'' ? Si Google care nu prea le are in materie de masini face asta de mult timp. Ca e electric ? HA! Pai Toyota Mirai este prima masina de serie pe hidrogen la nivel mondial in lume, are abia 2 luni de la lansare si deja japonezii au vandut peste numarul estimat. Deci ?
    5 5
  • Bravo Audi,inca odata nemtii ne-au demonstrat ingeniozitatea lor.Printre numeroasele inventii Audi,putem enumera roata,apa calda (cum a zis cineva mai sus),masina care are roti,TDI,sosetele cu gluga etc.Nimeni nu o sa mai faca ce a facut Audi,nici peste 50 de ani.Nu ca as avea ceva cu acest producator dr carute,dar ma enerveaza cand incuiati de genu aluia de mai sus,pupa in fund atata Audi,Volkswagen si inca 2-3 producatori de "masini". Pai ce bravo ma,nu e ca si cum ar fi existat cred ca zeci de alte masini care ar fi putut face asta.VAG a cumparat jurnalisti si nu dadeau ei cativa dolarei acolo sa fie facut testul intr-un Audi.Vai de capu vostru,pun pariu ca sunteti din categoria aia de oameni (care pentru 50 de lei) au votat cu Ponta ca zis la televizor ca va da marea cu sarea si dupaia injurati cand se faceau disponibilizari si va dadeau afara de la munca. Dumnezeu v-a dat cap ca sa ganditi,dar vad ca gandesc producatorii in locul vostru.
    4 3
  • Vazi ca japo au donat un Mirai sectiei de psihiatrie.Daca esti cuminte,or sa-ti dea voie sa o vezi.Doar doua secunde.
    0 5
  • Meritul nu e al masinii..puteau sa puna toate sistemele alea si pe Logan...dar nu era niciunul disponibil prin zona...faceau toate taximetrie...
    6 1
  • ng ng ng ce a facut audi waw e cel mai tare!! sunt fan!!! gata! :)))) bai baiatule cati trepanati sunt pe aici...dar unii isi merita soarta!! tara te vrea prost!!!!

    In ceea ce priveste proiectul e interesant insa la noi imposibil!! dc?pentru ca nu avem sosele marcate! el se ghideaza dupa liniile de delimitare a benzilor de circulatie!! dar asta e doar praf in vant cel putin acum in secolul nostru!! poate dupa cateva sute de ani..o sa fie doar masini din astea!!
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru