Prețurile la carburanți cresc cu circa 10 bani pe litru de la 1 ianuarie

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Duminica, 30.12.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Prețul unui litru de carburant va crește cu aproximativ 10 bani pe litru de la 1 ianuarie ca urmare a majorării accizelor și a conținutului minim de biocarburanți.

Șoferii vor plăti mai mult pe carburant începând din 1 ianuarie 2019, ca urmare a faptului că în prima zi a anului intră în vigoare două modificări legislative importante.

Prima dintre ele vizează creșterea accizelor la carburanți. Astfel, în cazul benzinei, acciza va crește de la 1.976 lei pentru 1.000 de litri la 2.038 de lei pentru 1.000 de litri, echivalentul a 0.062 lei pe litru. Între timp, acciza la motorină va crește de la 1.838 lei pentru 1.000 de litri la 1.896 de lei pentru 1.000 de litri, decizie care va avea un impact de 0.058 lei pe litru.

De asemenea, România se aliniază la normele Uniunii Europene cu privire la conținutul minim de biocarburanți, care va crește de la 4.5% la 8% în cazul benzinei și de la 5% la 6.5% în cazul motorinei. Potrivit unor estimări realizate de publicația Profit, majorarea acestor cote va conduce la o creștere a prețurilor cu circa 0.03 lei pe litru de carburant.

Prin urmare, șoferii vor plăti cu circa 10 bani pe litru mai mult pentru carburanți de la 1 ianuarie, dacă prețul international al petrolului va rămâne constant.

Nu în ultimul rând, benzinăriile sunt obligate să avertizeze șoferii cu privire la noile cote minime pentru biocarburanți, în condițiile în care acestea ar putea afecta funcționarea optimă a motoarelor mașinilor mai vechi.

Via Profit

Comentarii (3)

  • sapphire
    cand e rau e rar de tot, da' inca e bine ...
    0 3
  • Cu supraaciza "tonta",cate sute de km de autostrada s-au facut?Sau cate pensii speciale s-u achitat!
    11 3
  • "Sute" si "autostrada" n-au ce cauta in aceasi propozitie atunci cand e vorba de Romania :))
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru