Preturile la masini au crescut in Europa

De Robert Gherghe
Publicat Joi, 16.08.2007
Principalele piete auto din Europa au consemnat cresteri ale preturilor la automobilele noi.

Conform ultimelor statistici valabile, publicate la sfarsitul lunii iulie, preturile la masini au crescut pe pietele din Europa. Daca in primul trimestru cresterea a fost relativ mica fata de anul precedent, la sfarsitul lui iulie procentul cresterii a ajuns la 2,1%.

Rezultatele sunt valabile pentru principalele 19 tari ale Uniunii Europene, nefiind luate in calcul noile state devenite membre in ultimii ani. Dintre cele 19 piete, cresteri ale preturilor la automobile s-au inregistrat in 14, doar Polonia si Portugalia inregistrand scaderi de preturi, iar alte trei piete ramanand la acelasi nivel.

Cifrele arata ca preturile la modelele sedan au crescut cu 2,4% , iar la modelele SUV cu 3,5%. Cea mai mica rata de crestere a preturilor a fost inregistrata de masinile din clasa mini, circa 0,6%.

Comparativ cu anul precedent, piata ungara a cunoscut cea mai mare crestere a preturilor, aproximativ 4 procente. In acelasi timp, vanzarile pe piata auto ungara au scazut in 2007 cu 12,5%.

Principalele piete auto din Europa au inregistrat si ele un ritm de crestere.

Astfel, in Germania preturile au crescut semnificativ, cu 3,7%, in Franta cu 2,7% iar in Italia cu 2,2%. Marea Britanie si Spania au inregistrat o fluctuatie mai lenta, cresterea fiind de 1,9 respectiv 1,6%.

Cea mai mare scadere de preturi a fost notata pe piata portugheza, cu 1,7%. Preturile au fost calculate si in functie de taxele fiecarei tari in parte. Astfel, Elvetia prezinta cele mai mici taxe, cu 15% mai putin decat media in zona euro, iar Danemarca are cele mai mari taxe cu incredibila cifra de 94% de procente peste media Europei.

Cele 19 tari care au fost analizate sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elvetia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru