Previziuni sumbre: şoferii vor încerca să şicaneze în trafic maşinile autonome: "Le vom depăşi oricând pentru că ele vor respecta regulile"

de Daniel Popescu
Luni, 31.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Volvo nu va marca maşinile autonome pe care le va testa în Marea Britanie în 2018, întrucât anticipează că şoferii le-ar şicana în trafic sub pretextul că acestea vor respecta întotdeauna regulile de circulaţie.

Volvo a primit acordul de a testa prototipuri de maşini autonome pe drumuri publice din Londra în 2018, iar constructorul suedez analizează deja modul în care să-l implementeze cât mai eficient.

O primă decizie se referă la faptul că maşinile autonome de test nu vor fi marcate în niciun fel, întrucât Volvo anticipează că în caz contrar şoferii ar fi tentaţi să le şicaneze în trafic. "Vom juca pe cartea siguranţei, toate maşinile vor fi nemarcate. Sunt destul de sigur că oamenii le-ar provoca dacă ar fi marcate, ar frâna brusc în faţa lor sau s-ar pune în calea lor", explică Erik Coelingh, unul dintre liderii departamentului tehnic al Volvo.

Urmareste Automarket
De altfel, suedezii au luat această decizie şi pe baza rezultatelor unui sondaj de opinie realizat pe 12.000 de şoferi din 11 ţări europene, potrivit căruia şoferii agresivi au recunoscut că vor face diverse manevre în trafic.
Aceştia explică această atitudine prin faptul că, indiferent de acţiunile unui participant la trafic, maşinile autonome vor respecta regulile de circulaţie. "Voi depăşi tot timpul pentru că maşinile autonome vor respecta regulile", a spus unul dintre şoferii care a participat la studiu.

În acest context, Volvo admite că maşini autonome trebuie să înveţe să ia în calcul şi comportamentul haotic al şoferilor obişnuiţi.

"În trafic te confrunţi cu lucruri foarte ciudate. Aceasta este provocarea de bază. Este uşor să faci o maşină care să se conducă singură, dar este foarte dificil să o faci sigură. Adevărat provocare este să te asiguri că maşină poate gestiona toate lucrurile care se pot întâmpla pe drum, iar asta include comportamentul uman", a adăugat Coelingh.

Via The Guardian

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru