Prima victorie pentru Thierry Neuville în actuala stagiune a Campionatului Mondial de Raliuri: belgianul a câștigat Raliul Corsicii după un final dramatic

de Cornel Șocariciu
Luni, 01.04.2019
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elfyn Evans a dominat cea de-a patra etapă a WRC, însă o pană de cauciuc pe ultima probă specială a făcut ca pilotul M-Sport Ford să încheie pe locul al treilea. Thierry Neuville și Sebastien Ogier au profitat de ghinionul lui Evans, cei doi clasându-se la finalul etapei din Corsica pe primele două poziții.

Weekend-ul care tocmai s-a încheiat a fost unul plin pentru pasionații de motorsport. Iubitorii raliurilor au putut urmări evoluția celor mai buni piloți în etapa de campionat mondial din Corsica.

Raliul Corsicii s-a desfășurat pe asfalt și a inclus 14 probe speciale (347.51 de kilometri), cea mai lungă dintre acestea măsurând peste 47 de kilometri.

La finalul celor trei zile de concurs, Thierry Neuville și-a trecut în cont prima victorie din noul sezon al Campionatului Mondial de Raliuri.

Etapa din Corsica a fost una dominată de Elfyn Evans. Pilotul M-Sport Ford a reușit să țină un ritm alert și să se poziționeze în fruntea clasamentului general provizoriu la finalul zilei de vineri. Ott Tanak, estonianul care pilotează pentru Toyota, a fost tot timpul în spatele lui Evans, iar duelul dintre cei doi a continuat și în ziua secundă a Raliului Corsicii.

Elfyn Evans.

Din nefericire pentru estonian, o pană pe proba specială cu numărul 11 a generat o întârziere de peste 2 minute. În aceste condiții, Tanak încheie ziua secundă pe locul al șaselea.

Elfyn Evans a continuat lupta pentru prima poziție a clasamentului general provizoriu. De această dată, pe proba specială cu numărul 12 (ultima a zilei de sâmbătă), pilotul M-Sport Ford ajunge la finiș cu o întârziere generoasă, iar belgianul Thierry Neuville reușește să-i "fure" locul lui Evans pentru o diferență de doar 4.5 secunde.

În ultima zi a Raliului Corsicii au fost programate doar două probe speciale.

Prima dintre acestea a măsurat 31.85 de kilometri, iar la final, Elfyn Evans reușește un timp excelent și trece din nou în fruntea clasamentului general provizoriu cu un avans de 11.5 secunde în fața lui Thierry Neuville.

Ultima probă a măsurat 19.34 de kilometri, iar Evans a fost "lovit" de ghinion. Pilotul M-Sport a făcut pană și a ajuns la finalul probei cu o întârziere de un minut și jumătate față de timpul de referință. În aceste condiții, Evans încheie etapa din Corsica pe locul al treilea, poziția a doua fiind ocupată de Sebastien Ogier. Francezul a avut un weekend dificil, acesta având mai tot timpul probleme cu setările mașinii.

În urma rezultatelor obținute în Corsica, Thierry Neuville devine liderul actualului sezon WRC cu 82 de puncte. Pe locul secund rămâne Sebastien Ogier (80 de puncte), în timp ce Ott Tanak ajunge pe poziția a treia (77 de puncte).

Sebastien Ogier.

În clasamentul constructorilor, Hyundai trece pe prima poziție (114 puncte). Pe locul secund se află Citroen, în timp ce Toyota completează podiumul.

Două echipaje au reprezentat România în cadrul Raliului Corsici

În cadrul etapei din Corsica, România a fost reprezentată de două echipaje. Simone Tempestini și Sergiu Itu au concurat cu un Hyundai i20 R5 în cadrul categoriei WRC2. Din păcate, echipajul românesc a abandonat chiar în prima zi a raliului.

Mașina a fost reparată, iar cei doi au reluat competiția sâmbătă. Din păcate, minutele de penalizare primite au făcut ca în ultimele două zile de concurs, Simone să nu poată ataca primele poziții ale clasamentului general. 

Simone Tempestini.

Cel de-al doilea echipaj românesc care a concurat în Raliul Corsicii a fost format din Raul Badiu și Gabriel Lazăr. Cei doi s-au duelat pentru punctele puse în joc în cadrul categoriei Junior WRC. La finalul celor 14 probe speciale, Badiu a încheiat pe locul al șaptelea.

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general piloți

Loc Pilot Echipă Puncte
1 Thierry Neuville Hyundai 82
2 Sebastien Ogier Citroen 80
3  Ott Tanak Toyota   77
4 Elfyn Evans M-Sport Ford 43
5 Kris Meeke Toyota 42
6 Esapekka Lappi Citroen 26
7 Sebastien Loeb Hyundai 22
8 Dani Sordo Hyundai 16
9 Jari-Matti Latvala Toyota 15
10 Teemu Suninen M-Sport Ford 14

Campionatul Mondial de Raliuri: clasament general pe echipe

Loc Echipă Puncte
1 Hyundai 114
2 Citroen 102
3 Toyota 98
4 M-Sport Ford 70

Comentarii (2)

  • mircea badea
    deci cum hyundai si citroen pe primele 2 locuri?
    0 0
  • inexorabil
    Se confirmă calculele hârtiei: valoroasa “triadă” de piloți constituie “podiumul” și ȋncepe să ia avans ȋn clasament…

    Evans ȋnsă se bate ca un leu și, astfel, nu face de rușine “lanterna roșie” a competiției…Totuși, echipajul britanic va trebui susținut mai mult de cel finlandez, mai ales că naționalitatea acestuia din urmă obligă ȋn WRC!

    Prin urmare, locul 4 la piloți/copiloți reprezintă tot ce pot eu spera pentru MSF și pare că se va decide ȋn urma unui duel interbritanic. Apropo, și Meeke preferă stilul aventuros, “la risc”, dar ȋl ajută o doză de nebunie ȋn plus…poate nu-și va propune prea multe ȋn acest sezon :)
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru