Probleme la EuroNCAP

De Mircea Meșter
Publicat Vineri, 28.07.2006
Niciunul dintre ultimele modele testate de EuroNCAP – Toyota RAV4, Nissan Note, LR Discovery III si Chevrolet Kalos – nu a reusit sa atinga punctajul maxim.

Organizatia independenta EuroNCAP a publicat astazi rezultatele ultimelor teste de siguranta pentru Chevrolet Kalos, Nissan Note, Land Rover Discovery III si Toyota RAV4. Surpriza mare insa: niciunul dintre modelele testate nu a reusit sa atinga cotatia maxima de cinci stele. Mai mult, doua dintre acestea au relevat probleme serioase ale sistemelor de siguranta.

Astfel, in cazul lui Nissan Note, una dintre centurile ISOFIX montate pentru protejarea copiilor s-a rupt in timpul testelor de impact. Constructorul japonez a explicat acest lucru prin faptul ca exemplarul testat facea parte dintr-un lot mai vechi de productie ale carui exemplare vor fi chemate in curand in service pentru repararea acestui inonvenient.

Celelalt model care a avut probleme serioase la teste a fost Toyota RAV4, model ale carui airbag-uri s-au declansat foarte tarziu in urma impactului frontal. Motivul a fost un cablu legat de unul dintre senzorii de impact, care s-a dezlipit foarte repede in urma accidentului cu bariera deformabila. Dupa ce Toyota a inlocuit sistemul de fire din interiorul masinii, testul prelevat unui exemplar revizuit a aratat faptul ca, desi airbag-urile s-au declansat normal, respectivul cablu a avut din nou probleme.

Modificarile sistemului electric au fost introduse direct pe banda de asamblare a exemplarelor RAV4, astfel ca toate versiunile care se vor fabrica de acum vor dispune de un cablaj corect al senzorilor de impact.

Totusi, oficialii Toyota au afirmat faptul ca nu vor face un recall pentru exemplarele RAV4 deja vandute.

Modelul Toyota s-a comportat insa foarte bine la testul de impact cu pietonii, fiind al doilea SUV compact care reuseste un rating de trei stele la aceasta categorie de teste. In schimb, niciun model off-road mare nu a reusit mai mult de doua stele in istoria EuroNCAP, lucru subliniat si de punctajul de o stea din patru posibile pe care l-a primit Land Rover Discovery III.

Chevrolet Kalos a fost oaia neagra a ultimei etape de teste EuroNCAP, reusind doar trei stele la protectia pietonilor. Rezultatul este insa mai bun decat cel inregistrat de Aveo, model testat de organizatia europeana in februarie si care a reusit sa stranga doar o stea si jumatate.

“Toyota RAV4 si Nissan Note au primit, fiecare, patru stele. Totusi, avand in vedere ca am avut de-a face cu modele noi, ne asteptam ca acestea sa se comporte mai bine. Este regretabil faptul ca testele EuroNCAP au relevat probleme la exemplarele care au fost deja vandute publicului. Nissan trebuie felicitati pentru hotararea de a repara modelele deja aflate pe piata. Clientilor trebuie sa le fie modificate masinile cand sunt descoperite astfel de slabiciuni”, a afirmat Claes Tingvall, presedintele EuroNCAP.

“Honda CR-V a fost primul SUV care a reusit un rating de trei stele la protectia pietonilor. Aceasta se intampla in iunie 2002. Sunt multumit de faptul ca Toyota s-a concentrat pe aceasta problema iar RAV4 s-a comportat bine la acest test. Acest lucru arata cat de ridicat este gradul de protectie a pietonilor reusit prin cateva schimbari simple de design. Ii sfatuiesc pe ceilalti producatori de modele off-road sa procedeze in acelasi fel”, a incheiat acesta.

 

REZULTATELE TESTELOR EURONCAP 28 IULIE 2006

 

                                                     Punctaj Pasageri adulti          Punctaj pietoni                 Punctaj pasageri copii

Chevrolet Kalos 2006                   

Nissan Note        
2006                    



LR Discovery III 2006              



Toyota RAV4     
2006            

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru