Programul Prima Maşină a fost aprobat de Guvern, dar condiţiile nu au fost încă definitivate

de Sebastian Toma
Miercuri, 15.10.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă privind Programul Prima Maşină, fără alte detalii suplimentare. Acesta anunţă doar preţul maxim al maşinii, de 50.000 de lei plus TVA, ceea ce se traduce în aproximativ 14.000 de euro cu tot cu TVA.

Esential 14.000 de euro cu TVA inclus este preţul maxim al unui vehicul finanţat prin programul Prima Maşină.
Programul Prima Maşină a fost aprobat în stilul caracteristic de Guvernul României, fiind emisă o ordonanţă de urgenţă prin care se introduce acest proiect, informează cei de la Digi 24. Actul normativ publicat astăzi va intra în vigoare în termen de 15 zile şi indică doar că preţul maxim al maşinii care va putea fi achiziţionată este de 50.000 de lei plus TVA, ceea ce reprezintă echivalentul a 14.000 de euro cu tot cu TVA. Normele metodologice de aplicare ale Programului Prima Maşina vor fi aprobate în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, aceasta dată fiind momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că abia atunci vom afla cum va funcţiona programul de susţinere a achiziţiilor de automobile noi pentru tineri, propus de Ministrul Economiei.

Prima maşină, înlocuitorul programului Rabla, susţine achiziţia de maşini care costă până la 14.000 euro şi debutează la 1 noiembrie

Declaraţiile anterioare ale realizatorilor proiectului anunţau un avans minim solicitat de bănci de 5-10% din valoarea creditului, un cost total care să nu depăşească ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3% şi o durată maximă de creditare de 84 de luni.

Programul este destinat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, dar nu îi exclude şi pe cei care au depăşit plafonul superior de vârstă menţionat. Spre deosebire de Programul Rabla, noua propunere scoate din ecuaţie maşinile uzate care trebuie casate în favoarea unui sprijin la creditare, mai important decât o reducere de preţ a noului vehicul. Probabil cel mai important sprijin este reducerea avansului minim solicitat de instituţiile bancare, lucru realizat prin garantarea de stat a finanţărilor.

AICI GĂSEŞTI TOATE MAŞINILE NOI DISPONIBILE ÎN ROMÂNIA

Programul de sprijinire a finanţărilor este dedicat persoanelor fizice, la fel cum era la început Programul Rabla. Dacă ar începe de la 1 noiembrie 2014, estimările Ministerului Economiei anunţă comercializarea a 2.500-3.000 de maşini noi prin program. Anul 2015 ar aduce 20.000 de maşini noi achiziţionate prin Prima Maşină, spun aceleaşi estimări, care ar putea să nu reflecte neapărat realitatea din piaţă. Programul Rabla a adus 25% din vânzările de maşini noi către persoane fizice în 2014, dar Prima Maşină ar trebui să urce această pondere la 40% în viitorul apropiat şi să crească şi vânzările la nivel de piaţă în termen de doi ani.

Rămâne de văzut dacă persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani vor fi interesaţi de condiţiile de creditare şi de paleta de modele disponibilă în cadrul acestui proiect, mai puţin de 20 de modele noi vândute în România fiind eligibile pentru Prima Maşină.

Ministrul Economiei: "Vreau să lansăm programul Prima Maşină pentru tinerii de până la 30 de ani"

Via Digi24

Comentarii (8)

  • antonny
    ce avantaj am daca cumpara masina cash???de ce o masina noua si nu un sh daca nu am nici un avantaj ???
    4 3
  • La ce sume s-au preconizat in informatiile interioare ar fi o dobanda cam de 25oo ron pe an la suma de 6oooo ron , ceea ce este enorm . Asta ar insemna ca platesti cam 7oooo ron dupa 4 ani ... ceea ce este identic cu ce platesti la un leasing la momentul de fata .

    In schimb daca ai plati 5oo-1ooo ron pe an ... situatia ar fi alta ! As putea sa-i cumpar si eu un Fiesta sau Sandero sotiei
    2 2
  • sa incurajam creditarea nu? ... ca uite ce beneficii enorme ne-a adus ultima aventura in taramul creditelor ieftine ;)
    10 2
  • Credite ieftine ??? Cred ca ai trait in alta tara! ....nici vorba de ' ieftin' , a fost vorba doar de conditiile de acordare , conditii extrem de lejere si f riscante .
    4 0
  • La ce curs ati calculat echivalentul in euro (sau viceversa)?! 50.000 lei inseamna 14.000 euro la un curs de 3,5714 lei per euro. Nici nu mai stiu cand a fost cursul asta.

    Daca limita maxima este intr-adevar 50.000 lei, asta inseamna IN ZIUA DE AZI 11.328 euro. LOL
    4 4
  • + TVA
    2 0
  • Din seria : "Sa mai sclavagizam un pic poporul". Asta e solutia guvernului: rate pentru toti, in loc de joburi pentru toti.
    6 1
  • @ANV daca ai fi citit cu atentie ti-ai fi dat seama ca e vorba de 50.000 lei + TVA = 14.000 euro. ASA ca noi ne uitam la tine si zicem LOL!
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru