Proiect de lege: amenda pentru rovinietă se va prescrie în 4 luni de la săvârșirea faptei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Luni, 11.12.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Amendă pentru circulația fără rovinieta se va prescrie într-un termen de 4 luni de la săvârșirea faptei, potrivit unui proiect de lege depus la Parlament.

Legislația actuală prevede că amenda pentru rovinietă se prescrie în termen de 8 luni în cazul în care șoferul nu primește contravenția de la Compania Naţională de Administrate a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). De asemenea, în acest interval de timp, un șofer poate fi amendat o singură dată dacă circula fără rovinietă.

Totuși, în Parlament a fost depus un nou proiect de lege care prevede un avantaj suplimentar pentru șoferii care circulă fără să aibă rovinietă. Astfel, documentul prevede că amenda se prescrie în termen de 4 luni de la săvârșirea faptei, adică de două ori mai repede decât în prezent. În plus, proiectul prevede și obligativitatea ca CNAIR să ofere acces la baza sa de date, pentru ca orice șofer să aibă posibilitatea să afle online dacă deține sau nu o rovinietă valabilă.

"Aplicarea sancțiunii amenzii se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei; Compania Naţională de Administrate a Infrastructurii Rutiere asigură accesul utilizatorilor la la baza de ațe pentru verificarea existenței și valabilitații rovinietei și peajului", se menționează în proiectul de lege.

Proiectul de lege a primit deja aviz favorabil și urmează să fie votat în Camera Deputaților.

În cazul în care va fi adoptat, proiectul de lege trebuie promulgat de președinte și intră în vigoare la 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

În prezent, în cazul autoturismelor, rovinieta costă 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni. Circulația fără rovinietă pe drumurile naționale (autostrăzi, drumuri expres, drumuri internaționale, drumuri naționale principale și drumuri naționale secundare) se sancționează cu amendă între 250 și 500 de lei.

Via Profit

Comentarii (5)

  • Ar fi bine să se aplice și retroactiv, dacă e să se facă dreptate.
    2 4
  • Eu cred că normal ar fi să învăţăm să o plătim.
    Şi procesele verbale de contravenţie să fie valabile fără tot felul de semnături. Te-a prins camera eşti bun de plată.
    Din Austria încolo deschide cineva gura? Nu, toţi au grijă să fie în regulă, numai noi vrem excepţii peste excepţii şi eventual să nu plătim nimic.
    Dacă tot vrem o ţară ca afară să învăţăm să respectăm şi regulile.
    8 3
  • SURFILATU'
    citez: " Compania Naţională de Administrate a Infrastructurii Rutiere asigură accesul utilizatorilor la la baza de ațe "
    Vorbiti serios ??? care baza ? papiota.org
    3 0
  • La câte taxe și impozite plătim, ar trebui să avem și noi niște drumuri civilizate. Apoi putem să ne comparăm cu Austria.
    4 1
  • Plătim amenzi pentru ce? Pentru că ne rupem mașinile pe ceea ce hoții numesc drumuri?
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru