Proiect de lege în dezbatere publică: Poliția să poată constata contravențiile și în baza înregistrărilor video trimise de ceilalți participanți la trafic

de Cornel Șocariciu, Foto: Dreamstime
Joi, 08.11.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un deputat propune ca polițiștii să poată da amenzi pe baza înregistrărilor video primite de la ceilalți participanți la trafic. Pentru moment, proiectul se află în dezbatere publică, urmând ca în 2 săptămâni să intre în circuitul parlamentar.

Un nou proiect de lege care vizează atribuțiile Poliției a fost pus în dezbatere publică. Inițiatorul, deputatul USR Mihai Botez, dorește ca agenții din cadrul Poliției rutiere să poată constata contravenții și să aplice sancțiuni pe baza înregistrărilor video primite de la participanții la trafic.

"Există foarte multe contravenții înregistrate de mijloace alternative deținute de șoferi, dar care nu pot fi folosite de Poliția rutieră din cauza unor lacune legislative. Proiectul dorește să remedieze lipsurile legislative, să ofere instrumentele legale polițiștilor și, poate cel mai important, să sporească gradul de civism al cetățenilor", a declarat Mihai Botez.

Mai mult decât atât, deputatul oferă și un exemplu. În Marea Britanie există o platformă dedicată șoferilor care suprind nereguli în trafic. Aceștia completează un formular, încarcă înregistrarea video, iar informațiile ajung direct la secția de poliție din zona unde a fost semnalată încălcarea Codului Rutier.

"Avem șansa să contribuim la modificarea legislației și aducerea ei în vremurile în care trăim [...] Proiectul va rămâne în dezbatere publică 2 săptămâni, după care va intra în circuitul parlamentar", a completat deputatul.

Comentarii (31)

  • AndreiNR
    Absolut de acord.
    16 13
  • BIG brother
    Perfect de acord !
    As incepe cu o "perioada de proba" in care primii vizati ar fi NESIMTITII care nu semnalizeaza schimbarea directiei de mers ! ... de obicei NESIMTIREA acestora este direct proportionala cu valoarea masinii pe care o conduc ... sau in alte situatii mana stanga este ocupata cu sustinerea telefonului / smartphoneului la urechea stanga = deci, de unde a treia mana sa mai dai din batzul ala ciudat de pe coloana volanului !?
    Ce ziceti ?!
    17 11
  • Suplimentar, Politia ar putea dispune spre vanzare dispozitive "aprobate/acceptate" de tip dashcam, cu ajutorul cărora sa se realizeze astfel de înregistrări. Asta ca sa elimine suspiciunea de modificare a înregistrărilor postate.
    Modul GPS integrat obligatoriu.

    Drept compensație, mașinile utilate cu astfel de dispozitive sa beneficieze de tarife RCA/Casco reduse cu x%.
    16 10
  • Ptr. prima data cand sunt de acord cu o propunere venita din partea USR.
    7 14
  • inexorabil
    Păi și turnătoriile de pe vremea comunismului se făceau tot ȋn interesul/numele legii, al statului și al siguranței naționale.

    Ȋn definitiv, ce ȋnseamnă USR? Uimitor, Securitatea Revine?

    Sistemul invocat (cel britanic) nu face decât să releve faptul că practicile securiste nu cunosc granițe și cu atât mai puțin nu se ancorează ȋn ideologii politice (Stânga sau Dreapta).
    24 35
  • Foarte bine! Turnatoria e incurajata cu brio,in state precum Germania! Culege un mar din creanga unui pom din curtea unui neamt,si imediat apare politia!Asa mai disciplinam pe cei certati cu legea,cocalarii nervosi in trafic.
    28 18
  • Bine, atunci toti soferii se vor crede niste "aparatorii" ai legii, un fel de "politisti", si toti ne vom filma unii pe alti...
    Ce prostie! Un lucru meschin!
    Acest deputat, mai intai ar trebui sa vina cu niste propuneri in ceea ce priveste infrastructura, sa avem si noi o infrastructura ca in UK, si pe uram sa vina cu astfel de exemple/propuneri.
    19 26
  • Anonim
    Un lucru foarte bun mai ales avand in vedere gradul de nesimtire , tupeu , inconstienta din trafic . Nici cei din vest nu au fost civilizati decat prin masuri aspre care chiar se aplica indiferent de cum de cheama si ce functie ocupi . Daca aduci un neamt in Romania 1 an de zile va face exat ce fac romainii in trafic . Cand merge un romans in vest este mielusel nu mai este zmeu in trafic . Trebuie dat si la amenzi in urma filmarilor din intersectii ! Trecutul pe rosu a devenit sport national
    26 17
  • @Anonim
    Mai lasa mitul cu mieluselul.
    Eu am fost in vest si nu am respectat viteza pe nicio autostrada, Si nu vorbesc de Germania doar.
    Ba mai mult am vazut nemti care nu se asigura si NU SEMNALIZEAZA cand intra de pe banda 1 pe banda 2 si olandezi care merg ca nesimtitii pe banda 2 fara motiv
    9 18
  • Normalu”
    Azi vom da amenzi sau condamnări penale pe baza unei filmări dintr-o mașină, mâine vom face același lucru pe baza oricărei filmări, și așa vom ajunge să mergem toți cu camera în piept pe stradă și în orice alt loc.
    Să dispară complet orice intimitate, orice om să pândească pe oricine, să facem din meschinărie o virtute și din statul de drept unul polițienesc.
    De ce? Pentru că așa visează useriștii și admiratorii lor care sunt la fel de inteligenți ca ei.
    12 19
  • Korki bucek
    Pt inexorabil : ti am urmarit in timp comentariile in masura in care au fost inteligibile si pot sa spun ca esti un vierme pesedist si cu ceva probleme la cap!
    Mai sunt p'aci cativa sobolani rosii pesdisti care trebuie pusi la punct!
    Javrelor!
    13 6
  • Voi ăștia ”normali”, vreți intimitate în spații publice ca să rămână nepedepsite toate mitocăniile și ilegalitățile pe care v-ați obișnuit să le comiteți în lipsa unei reacții prompte a Poliției mereu.
    Cum să se lecuiască și să nu mai voteze infractori un popor plin de oameni obișnuiți să ciupească mereu ”că nu se vede”, să-nchidă ochii să fure ăia că poate le vine și lor rândul, în țara lui ”dacă puteai, ce nu furai la fel?”
    Așa ajung toți să intre în fața coloanei cu tupeu, să conducă în orașele mari la intimidare, să parcheze fix pe banda a doua chit că e loc de parcare lângă (păi dacă mârlanul acolo are treabă?) sau trotuarele să fie blocate de mașini. Țară de șmecheri, unde dacă le faci observație că au greșit, au tupeul și obrăznicia să te ia la mișto sau devin agresivi.
    Biciul trebuie să-i civilizeze, și dacă poliția n-are ochi, las' că vor primi dovezi să se sature! BRAVO USR!
    16 7
  • @Big brother
    Lasa ca am vazut o multime si cu cazane care nu semnalizeaza schimbarea directiei de mers (si iesirea din sensuri giratorii)
    2 0
  • inexorabil
    Păi, sigur, ultralegaliştii “atotinfailibili” să-i filmeze pe săturate pe “infractori” şi “nesimţiţi”.

    Mai cunoaştem noi nişte zmei “anticorupţie” lacomi de bani şi ei, tocmai precum ţintele lor politice.

    (fără) Kap, axiomatic, TOŢI şoferii (deci inclusiv cei doldora de experienţă, cu zeci de ani de condus în spate) comit greşeli, mai mult sau mai puţin grave, mai dese sau mai rare, inclusiv tu, fie că recunoşti omeneşte, fie că te învineţeşti sau te asfixiezi negând cu vehemenţă. Dar adevărul pur este că multe asemenea fapte NU reprezintă un pericol deosebit în trafic, mai ales că sunt comise din neatenţie sau din grabă, nu cu bună ştiinţă. De pildă, se poate întâmpla ca, uneori, să nu semnalizezi, deşi codul rutier te obligă în absolut toate situaţiile care reclamă gestul. Poate că erai acaparat de prea multe gânduri şi îngrijorări – nu considera aceasta o scuză, ci o definiţie a firescului, a umanului! Totuşi, cum ar fi să te trezeşti avertizat de poliţie? Vei reacţiona cumva spăsit, ridicând mâinile a capitulare argumentativă? La cât te simt eu de ţâfnos, de trufaş, sigur i-ai trage o înjurătură zdravănă…turnătorului, blamându-l pentru “un mizilic”, pe care nu l-ai tolera însă în cazul ALTORA. Iar dacă n-ai auzit încă de pilda datornicului nemilostiv, poate că ar trebui să-i extragi tâlcul…
    6 14
  • Ce surpriza! Gusterii care se cred schumacheri dar in realitate sunt varza la condus se revolta si baga placa cu initimitatea. In prostia lor nu stiu ca in Bucuresti foarte multe intersectii oricum sunt filmate. De parca ii pasa cuiva pe unde o arde oxidatul.
    Romania e pe primul loc cu 99 morti / milion locuitori. Aproape 2000 de oameni mor anual in Ro. Toate astea pentru ca retazii nu sunt scosi din masini de politia rutiera care este complet depasita de situatie.
    17 5
  • inexorabil
    Am uitat să plasez o virgulă și a rezultat un dezacord. Sper doar să nu mă fileze poliția gramaticală. “Nu există așa ceva!”. Păcat. Ȋn toate ne vrem supravegheați, deci n-ar strica să fie ȋnființată. “Nici chiar așa, nu fi absurd”. Parcă ar mai ști cineva care/unde este granița dintre măsură și exagerare.
    3 9
  • @Inexorabil
    Mai baiete dar tu chiar ai timp de compus romane pe la sectiunea de comentarii. Nu conteaza ca sunt pe subiect sau nu, tu scrii acolo... sa fie litere. Bine macar ca sunt cu caps si diacritice ca nu stiu cum ne descurcam cu intonatia.
    Mai iesi si tu afara la aer curat sau macar schimba posturile la TV. Vezi ca pe Duck TV sunt niste imagini care linistesc psihicul.
    13 4
  • @ @Inexorabil
    Cand o sa fii la nivelul inteligentei lui inexorabil, atunci sa comentezi.
    Tu nu esti in stare sa formulezi propozitii asa complexe precum el; de asemenea nici concepte la acelasi nivel
    3 10
  • O initiativa foarte buna! Eu as pune camere de luat vederi in toate intersectiile. Toti astia de o dati cu intimitatea sau cu turnatorism (auzi si tu) sa va vad pe voi in situatia in care unu depaseste prin dreapta si pune in pericol siguranta traficului sau cand altul depaseste coloana ca sa se bage si pietonii nu au pe unde trece sau blocheaza intersectia sau pur si simplu iti taie unu calea si intrii in el si nu ai ce ii face. Sau sute si sute de alte scenarii pe care le vezi zilnic si zilnic in trafic. Nu exista zi in care sa nu vad nesimtire si idiotenie in trafic. In tara asta legile sunt prea blande cu oamenii, de aceea toti mafiotii ne conduc si rad de oamenii de rand. Mi-e scarba de oameni ca tine Inexorabil.
    11 6
  • inexorabil
    Automarket face ce știe cel mai bine…Nimic surprinzător.
    4 7
  • inexorabil
    Să fie oare același Nelu Pingele care mi-a calificat odată o postare cu “bine punctat” ? Acum l-a apucat greața de mine. Să ȋncerce o terapie cu lămâie (dar nu ȋn ochi).

    Și mie mi-e lehamite de ȋnchipuiții care ȋi ciuruiesc la stâlpul infamiei pe alții – ȋntotdeauna pe alții – iar ei sunt arhangheli (fără de ȋnceput și fără de sfârșit pe axa Logosului) pogorâți accidental printre purtătorii de carne putrescibilă și care nu greșesc/nu păcătuiesc nici măcar ȋn somn. Oare cum te simți ca geniu al neprihănirii?

    Și, totuși, ȋnaripaților, nu influențați cu nimic viața socială, la modul palpabil, copleșitor ȋn superlative? Ce lume crudă și nerecunoscătoare! Mă rog, mulțumiți-vă să cereți niște măști de la Anonymous; veți suporta mai ușor.
    5 10
  • Normalu”
    Câți dintre „moralii” ăștia n-au depășit niciodată viteza legală și sunt tot timpul niște exemple ireproșabile în trafic?

    Câți români ar trimite filmările la Poliție și câți le-ar folosi pentru șantaj?
    De-aia dreptatea nu trebuie să și-o facă cetățenii ci instituțiile abilitate pentru așa ceva.

    Unii cred că dacă au cap atunci au și minte.
    Useriștii au admiratori și votanți fiindcă, după cum se știe, orice prost va găsi un alt prost care să-l admire.
    9 9
  • Probabil detractorii acestei inițiative preferă să-și scalde mitocănia rutieră în actuala ”normalitate” imundă. Și bineînțeles le e frică de consecințele normale pe care le-ar avea comportamentul lor devoalat de multiple dovezi de netăgăduit.
    Iar USR este singurul partid care face opoziție reală partidului infractorilor. Adică ăia care probabil îți plătesc inepțiile postate.
    3 4
  • inexorabil
    Nu te ȋn-Kap-ațâna pe arie neologică, deoarece ȋți asumi riscuri, dacă nu stăpânești semantica…De pildă, detractorul se asociază numai cu persoane, nu și cu obiecte sau cu fenomene, de care se “ocupă” contestatarul. Mă rog, pe o piți omniimpresionabilă și refuzată de Idee, “perorând” la o masă ȋn Centrul Vechi, o poți prinde ȋn mreje cu “redundanța coercitivă”, dar pe un curcan cu pene vârtoase categoric nu (ȋn caz că ți-ai “detractat” prezența la referendum).

    Ȋn rest, Dumnezeu cu mila și “dracnea” cu apostila (pe statul de plată :D).
    3 6
  • someone
    stiti de ce pe iutub apar asa de multe filme cu accidente de masini filmate cu onboard cameras? pentru ca ei sant obligati de firmele de asigurari sa aiba asa ceva pe masina. probabil ca au si ceva reducere daca accepta acest lucru.
    e clar ca se vor face abuzuri, dar cred ca oamenii ar trebui sa aiba cap daca sa trimita politiei o filmare in care un om nu semnalizeaza corect iesire dintr-un sens, sau ceva soft de genul, sau sa trimita o filmare cu altul care merge pe linia de tramvai, trece pe rosu, depaseste coloana pe dreapta si se baga in fata ca deja mentionatul tatuat "cocalar mioritic".
    voi toti daca ati avea 15 astfel de filmulete cu contraventii / infractiuni rutiere, judecand obiectiv si lasand la o parte orgoliul de genul " vai ce m-a suparat jones ala", ati stii care filmare trebuie trimisa politiei si care nu?
    3 1
  • someone
    la rusi vroiam sa zic in prima propozitie
    0 0
  • numai o tara de scalvi ca romania poate fi entuziasmata de asemenea masuri dictatoriale.. anglia este o tara sub dictatura.. mult mai rau decat era pe vremea lui ceausescu..

    genul asta d ecomantarii era facute de babele si mosnegii "civici" care sunau la securitate ca ascultai rdio europa libera.

    numai Stalin si hitler visau la supravegehre totala si zero libertate...
    solutia nu este o inchisoare .. dicatturile retardatior distrug complet o societate. nu v-a ajuns "epoca de aur" ?
    mai vreti una ? si mai dura si mai inchizitoriala ??

    sclavul tot sclav ramine..
    oamenii de bine care chemau minerii sa faca ordine ...

    bolnavi psihici
    6 6
  • cineva
    1. Viteza nu se masoara cu aparate de filmare video.
    2. Aia care nu semnalizeaza nu au nici o scuza. Esti podidit de griji? Da-te-n pana mea intr-o parcare si revino-ti. Cand conduci trebuie sa iti stea capul la trafic si condus, nu la altele.
    3. In sfarsit o sa pot sa fac ceva in legatura cu gunoaiele care trec pe rosu, merg pe linia de tranvai, depasesc aiurea, s.a.m.d.

    Sper sa se voteze. E incredibil cate magarii se fac in trafic, bazate pe faptul ca Politia nu poate sa ii vada pe toti...
    7 2
  • ai insiruit o suma de lozinci auzite si repetate intr-una. Ai scris TOT fara sa spui NIMIC.
    2 3
  • Și mie mi-e scârbă de hoți, șmecher și inși superficiali! Când veți suferi din cauza unuia dintre voi și nu vi se va face dreptate, o să vă smiorcăiți că nu există martori!
    1 1
  • Gigele, faci comparatii de te doare si pe tine mintea.
    Daca ar exista oameni civici si aceasta lege ar fi in vigoare, poate poate oameni ca tipul ala de a spulberat-o pe aia in Suceava nu ar mai exista, sau ar fi mai precauti. Cu totii vedem multe exemple la ordinea zilei in trafic care pun siguranta in pericol.
    Initiativa nu este despre unu' care il toarna pe altul ca nu a dat semnal ci mai degraba pentru a sanctiona ghiorlaneala din trafic. Voua astora ca Gigel si Inexorabil va doresc sa va intalniti cu cat mai multi astfeli de ghiorlani si mitocani.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru