Proiect de lege: polițiștii locali ar putea să aibă atribuții asemănătoare cu cele ale polițiștilor de la Rutieră

de Cornel Șocariciu
Marti, 06.06.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un nou proiect de lege a ajuns pe masa din Senat. Acesta vizează modificarea OUG 195/2002 și propune ca Poliția locală să apară în toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.

Un grup de lucru format din 14 parlamentari a depus un proiect de lege care vizează activitatea polițiștilor locali. Potrivit Legii 155/2010, care reglementează activitatea Poliţiei locale, instituţia are atribuţii şi în privinţa circulaţiei pe drumurile publice, însă ele nu sunt precizate explicit.

După intrarea în vigoare a Legii 155, OUG 195/2002, cea care prevede atribuțiile poliției rutiere, nu a fost modificată, iar astfel s-a ajuns la un vid legislativ. Au existat cazuri în care polițiștii locali au aplicat amenzi conform Legii 155, dar instanța le-a anulat. Au fost și cazuri în care instanța a susținut amenzile.

Proiectul inițiat de parlamentari modifică OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, adăugând și Poliția locală la toate capitolele în care Poliția rutieră are atribuții.

Urmareste Automarket
În aceste condiții, Poliția locală va putea să îndrume, să controleze și să supravegheze circulația pe drumurile publice.
De asemenea, polițiștii locali vor putea lua măsuri în cazul în care se constată încălcări legislative.

"Printre atribuţiile poliţiei locale intră şi reglementări ce privesc circulaţia pe drumurile publice, dar de care nu se ţinea seama întrucât OUG 195/2002 nu a fost actualizată şi modificată astfel încât şi poliţiştilor locali să le se recunoască aceste drepturi şi atribuţii pe care le au conform statutului lor", a explicat unul dintre parlamentari.

Același vid legislativ a fost identificat și de Avocatul Poporului, iar instituția a inițiat un recurs pentru a se specifica faptul că doar polițistul rutier poate aplica amenzi.

Via | Digi24

Comentarii (9)

  • O initiativa de doi lei, asa cum sunt si cei care au venit cu aceasta initiativa! Asta ne mai lipsea, sa ne opreasca si gardienii publici! Astia nu au nicio scoala, nu au pregatire in domeniu, iar liceul l-au facut la seral. Sunt subordonati direct primarului si acolitilor sai, deci daca esti dusmanul lor, ai toate sansele sa primesti amenzi.
    Politia rutiera trebuie sa se ocupe de OUG 195/2002 si atat!
    Politia locala ar trebui desfiintata, pentru ca exista Jandarmeria si Politia Romana!
    Parlamentarii ar trebui sa vina cu initiative de modificare a legislatiei rutiere pentru inasprirea sanctiunilor celor care te omoara pe drumurile publice.
    38 2
  • Tara arde si baba se piaptana! Ati vazut vreodata un proces-verbal scris de locali? Te bufneste rasul, dar apoi plansul cand realizezi ca astia sunt platiti din taxele si impozitele noastre. Habar nu au de nimic, nu au nicio raspundere, dar au peste 3.000 lei net/luna salariu.
    Nu au nevoie de alte atributii, ci trebuie transformati in paza comunala.
    29 2
  • Viorel matiz
    Sa le dam atributii si localilor si jandarmilor in domeniul rutier si atunci sa vezi abuzuri. Ne ajung politistii rutieri, nu vrem alte institutii n domeniul controlului rutier. Sa nu uitam ca mai exista si cei de la RAR, si cei de la ISCTR, dar si cei de la ANAF. Sunt destule!
    Gardienii locali trebuie desfiintati, nu isi au rostul!
    23 4
  • Sunt sofer de TIR si nu vreau asa ceva! Sunt multumit de politistii de la circulatie, dar sunt nemultumit de cei de la fostul ARR. Daca te opresc astia, nu scapi fara amenda, gassed ei ceva. Aia de la locala sunt vai de mama lor, nici nu stiu sa vorbeasca, iar pana iti scriu o amenda dureaza o jumatate de ora.
    Nu este nevoie de inca o structura care sa alerge dupa amenzi pentru a aduce bani la bugetul primariilor.
    18 4
  • Nu știu exact cum e în alte țări, dar eu aș propune ca și polițiștii, de orice fel ar fi ei, să fie suspendați atunci când pierd un proces intentat de cetățean. Apoi să facă un curs de recalificare urmat de examene, dacă mai vor să profeseze.
    17 6
  • Localul cu drept de Rutiera
    ...OK... de acord, cu o conditie:
    Acesti politisti locali vor fi operati NUMAI de catre asistente medicale sau paramedici; Niciodata de catre medici !
    Sotiile lor vor naste NUMAI cu moase ... in caz de litigii in Justitie vor primi din oficiu NUMAI grefieri, NICIODATA avocati ...
    ? ce ziceti ?
    12 3
  • Exact ce ne lipsea! Parlamentarii nostri chiar nu au ce sa faca?
    15 3
  • Asta ne mai trebuia...
    5 2
  • Astia nu stiu pe ce lume traiesc,cel putin in provincie.Apelul bocancilor !
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru