Proiectul care interzice înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta din afara Uniunii Europene a fost aprobat

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 16.08.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministerul Transporturilor a aprobat proiectul care interzice înmatricularea mașinilor cu volan pe dreapta importate din afara UE. În plus, actualii proprietari vor fi obligați să schimbe postul de conducere la orice modificare a Cărții de Identitate.

Ministerul Transporturilor a publicat în luna iulie un proiect de lege care prevede interzicerea înmatriculării de mașini cu volan pe dreapta care sunt importate din afara Uniunii Europene. Autoritățile au anunțat acum că proiectul a fost aprobat la jumătatea lunii august și va intra în vigoare imediat după publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

George Adrian Dincă, directorul Registrului Auto Român (RAR), a admis că legea a fost introdusă pentru a împiedica înmatricularea mașinilor din Marea Britanie după ce acest stat va părăsi Uniunea Europeană în martie 2019, însă nu este clar ce se va întâmpla în cazul mașinilor importate din Malta, Cipru şi Irlanda, acolo unde se circulă de asemenea pe dreapta.

"Mașinile care au volan pe dreapta și vin din afara Uniunii Europene nu vor mai primi omologare de la RAR. Fără Cartea de Identitate a mașinii, niciun astfel de autovehicul nu va mai putea fi înmatriculat în România. Este drept că Marea Britanie este încă în UE, dar acest ordin al ministerului este până la urmă o pregătire pentru perioada în care acest stat nu va mai face parte din UE", a explicat Dincă.

De asemenea, RAR anunță că orice modificări aduse la Cartea de Identitate a mașinii va atrage de la sine obligația de a schimba postul de conducere, cu scopul de a reduce numărul mașinilor de acest fel.

"Dacă vor să schimbe culoarea mașinii, motorul sau să facă orice altă schimbare care implică modificări în Cartea de Identitate a mașinii îi vom obliga să schimbe postul de conducere", a adăugat Dincă.

Potrivit datelor DRPCIV, în prezent, în România sunt înmatriculate circa 60.000 de mașini cu volan pe dreapta.

Via Economica

Comentarii (12)

  • Big like
    O sa avem si ceva de castigat din Brexit...
    17 1
  • Octavian
    Mi se pare de bun simt.
    Dar daca e cu numere de Bulgaria? Banuiesc ca aia au voie...

    Acum cateva saptamani mergeam in spatele unei masini inmatriculata in Jud. Dambovita. Soferul conducea cam ciudat. Am crezut ca este beat, drogat etc. Am pastrat distanta si cand am putut l-am depasit ca sa scap de el. In depasire am constatat ca era cu volan pe dreapta.
    13 1
  • UK nu va iesi din UE, ca urmare proiectul de lege este fara obiect
    1 14
  • Frectie la piciorul de lemn, ca să nu zica lumea ca autoritățile "nu lucrează". Chiar dacă UK va ieși din UE, se poate imnatricula provizoriu masina respectiva in alt stat membru și apoi România. Parcă văd că o să-i sanctioneze și UE.
    2 1
  • cata inconstienta si lipsa de discernamant sa lasi in circulatie masinile cu volan pe dreapta pe drumurile publice din RO, si sa mai permiti si inmatricularea lor, e noaptea mintii, doar un creier de musca betiva ar putea sa fie deacord cu volanul pe dreapta!
    25 1
  • Scrooge
    Nu inteleg de ce nu se pot interzice inmatricularile masinilor cu volan pe dreapta si punct. Fara exceptii cu in exteriorul sau interiorul UE. Siguranta rutiera si a cetatenilor unei tari (indiferent care ar fi ea) nu e mai importanta ca apartenenta la UE si libera circulatie a marfurilor ??
    18 1
  • irlanda
    cipru
    malta
    4 0
  • someone
    cosmarul meu e un bmw seria 5 cu volan pe dreapta, inmatriculata in BG dar cu resedinta in alba condusa de o lady...
    12 1
  • Am trait sa o vad si pe asta!!!

    Pct.2 - Cum ramane cu ''poluatorul plateste'' ?
    Am 2 masini si sotia nu conduce!
    Problema pentru guvernanti- Care masina polueaza mai mult cea de
    1600 cmc sau cea de 2000 cmc?

    intebare suplimentara:
    Cand polueaza mai mult? cand circula sau cand stationeaza?
    2 1
  • e tentativa de poluare! plus sponsorizezi motoare poluante cumparandu-le. de ce nu tii in parcare o masina electrica/hibrida?

    nu cred ca pot interzice daca in ue e permis.

    in plus, daca putem cumpara suv, diesele, atunci de ce volanul pe dreapta n-ar fi o optiune egala?
    2 0
  • Banuiesc ca e vorba de masinile importate si nu de cele "importante"
    0 0
  • Putin imi pasa,imi iau un Mclaren F1.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru