Rabla 2018 începe în 15 martie: prima de casare rămâne 6500 de lei

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Miercuri, 14.03.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Programul Rabla 2018 începe în 15 martie și se va desfășura în aceleași condiții ca anul trecut: prima de casare este de 6500 de lei, iar noua mașină trbuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Românii care vor să cumpere o mașină nouă în acest an au din nou posibilitatea de a obține o reducere de preț prin intermediului programului Rabla.

Administrația Fondului de Mediu a anunțat că ediția din acest an a programului va începe joi, 15 martie, în condiții similare cu cele stabilite anul trecut. Astfel, prima de casare rămâne la 6500 de lei, iar noua mașină achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Pe de altă parte, rămân în vigoare și celelalte bonusuri acordate de autorități: 1000 de lei dacă noua mașină emite cel mult 98 de grame de dioxid de carbon pe kilometru și 1700 de lei dacă mașina are un sistem de propulsie hibrid, indiferent dacă este plug-in hybrid (PHEV) sau fără încărcare la priză (HEV). Prin urmare, suma maximă pe care o poate primi o persoană care își cumpără o mașină nouă prin programul Rabla este de 9200 de lei.

Pentru a se înscrie în cadrul programului, o persoană trebuie să caseze o mașină cu o vechime de cel puțin 8 ani, adică să fi fost înmatriculată inițial în România înainte de 1 ianuarie 2011.

La începutul lunii martie, Ministerul Mediului a propus ca mașinile casate să aibă ITP valabil pentru a fi acceptate în cadrul programului Rabla, însă această prevedere nu apare în regulamentul programului Rabla publicat în Monitorul Oficial, astfel că nu se va aplica la ediția din acest an. Bugetul alocat pentru programul Rabla 2018 este de 133 de milioane de lei, dintre care 113 milioane de lei au fost repartizate pentru persoane fizice.

Pentru moment nu este clar când va începe programul Rabla Plus, dedicat achiziției de vehicule electrificate fără obligativitatea de a casă o mașină veche.

Programul Rabla Plus prevede că, la achiziționarea unei mașini electrice sau a unui cvadriciclu, statul va acorda un bonus în valoare de 45.000 de lei, echivalentul a aproape 10.000 de euro.

În cazul achiziționării unei mașini plug-in hybrid (cu încărcare la priză) care emite cel mult 50 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, bonusul acordat este de 20.000 de lei, adică circa 4.400 de euro.

Via Avocatnet, AFM

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru