RAR propune schimbări majore: primul ITP pentru o mașină nouă să se facă la 3 ani, iar mașinile de peste 12 ani să-l facă anual

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 27.04.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Registrul Auto Român propune ca o mașină nouă să facă primul ITP după 3 ani, în timp ce mașinile cu o vechime de peste 12 ani să realizeze operațiunea anual.

Registrul Auto Român (RAR) a anunțat că va propune autorităților schimbarea legislației cu privire la realizarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP). În prezent, aceasta are loc o dată la doi ani indiferent de vechimea mașinii, însă RAR vrea să facă o diferențiere clară în acest sens.

Prima modificare vizează ca o mașină nouă să facă ITP-ul la 3 ani, iar RAR o justifică prin faptul că cei mai mulți producători au extins garanțiile acordate vehiculelor noi și solicită revizii regulate pentru acordarea acestora.

"RAR are în vedere mărirea termenului de efectuare a primului ITP pentru autoturismele noi. Astfel, o mașină nou achiziționată va efectua primul ITP la 3 ani, nu la 2 cum este în prezent", precizează RAR.

Urmareste Automarket
În plus, RAR va propune ca mașinile mai vechi de 12 ani să realizeze ITP-ul anual, o măsură anunțată cu câteva zile în urmă.

"În actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, Registrul Auto Român va propune ca o măsură de sporire a siguranţei rutiere creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturisme începând cu vechimea de 12 ani, de la 2 ani cât este în prezent la 1 an", mai precizează RAR.

Nu este clar când vor fi făcute oficial cele două propuneri de modificare a legislației pentru ITP și nici când ar putea acestea să intre în vigoare.

Via Registrul Auto Roman

Comentarii (9)

  • D.E.S.
    Daca de exemplu RAR opreste o masina in trafic cu ITP "facut" in acte, dar la testele din strada reiese ca nu corespunde, RAR va sanctiona atelierul la care s-a "facut" ITP-ul, sau il va arde soar pe sofer?
    19 1
  • Daca esti contagios si imbolnavesti niste colegi pe la munca, e vinovat doctorul care te-a tratat sau tu ? Sau farmacistul ? Sau producatorul de medicamente ? Asta e cazul 1, cand stii ca esti contagios. Cazul 2 e cand nu stii ca esti blonav...

    Ideea e ca nu se schimb NIMIC, nici cu noua lege...doar niste bani mai multi curg in buzunarele altora. Pentru binele si siguranta fiecaruia, indicat e sa isi faca testarile cum trebuie. Fie ele auto sau sangvine !
    8 3
  • @iuliohir
    Analogia ta cu medicul sau farmacistul nu e buna in exeplul din primul comentariu.
    Daca e vorba de medic, ai putea face analogie cu cei care dau certificat de handicapat persoanelor sanatoase sau motivatie elevilor care nu sunt bolnavi.
    E vorba de cineva care stiind ca esti contagios te lasa sa-i imbolnavesti si pe altii, deci, DA, ca medic ai FI VINOVAT in acest caz.
    5 3
  • Foarte bine ca vor sa mareasca intervalul la 3 ani . La fel este si in Germania , prima revizie la 3 ani dupa care din 2 in 2 ani . Problema noastra este ca unii nu sunt seriosi atunci cand trec ITP ,dar sa nu generalizam .
    3 2
  • mi s-a luat
    ba sint penibili...da trebuiau sa lase dracu tva la 24%..impozitele cum erau si terminam dracu tot circu si balamucu asta...or redus taxele or promis salarii de sute de milioane la bugetari(de unde dracu le-or lua nu stiu) si acum statul isi minca de sub cur cu zeci de taxe inventate...,cred ca or sa fie mai multe si mai mari decit 105 alea desfiintate..duceti-va dracu unde o intarcat mutu iapa ca deja sint satul de voi ca de merele acre...oare o sa-i ducem 4 ani in circa pe astia??
    11 9
  • Da, o noua idee care nu are legatura cu realitatea. O masina poate rula in 3 ani 150 000 km sau 30 000 km. Nu anii sunt referinta, ci km rulati...
    2 2
  • @Mike

    Sa nu confundam Romania cu Germania. E diferenta de la cer la pamant intre cele doua tari.

    In Germania in primii 3 ani masina vede service-ul doar ptr revizii, iar despre Romania se stie, drumuri f bune, curat peste tot, combustibil bun, reparatii doar la reprezentanta... glumeam

    ITP-ul in rom este o gluma. Poate fi obligatoriu si la o luna ca tot o sa avem gunoaie pe strada.
    4 1
  • Eu daca as fi in locul RAR as stopa inmatricularile masinilor cu volan pe dreapta in RO. Sunt pericole publice domle!!!
    2 0
  • cat costa la RAR inspectia la o masina noua din anul 2016
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru