Războiul contra copiatorilor chinezi continuă: Land Rover nu primește patentul pe designul lui Evoque în China, dar dă în judecată Jiangling pentru copierea SUV-ului britanic

de Mircea Meşter
Miercuri, 22.06.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Land Rover nu a putut să obțină în China patentul pe liniile estetice ale Evoque pentru că "designul a fost prezentat anterior în alte țări". Totuși, britanicii îi cheamă la Tribunal pe cei de la Jiangling, care au copiat liniile lui Evoque pe modelul Landwind X7.

Compania Jaguar Land Rover continuă să atace prin toate modurile pe care le are la dispoziție copia lui Range Rover Evoque pe care constructorul chinez Jiangling Motors a prezentat-o acum doi ani și continuă să o vândă pe piața internă. Asta chiar dacă cel mai recent asalt, depunerea unei cereri de patent pe modelul original, a fost respinsă de Oficiul de Patente și Mărci din China din cauza faptului că "design-ul mașinii a fost afișat pe alte piețe înainte de înaintarea cererii".

Totuși, același oficiu din China a invalidat în același timp și cererea celor de la Jiangling de a obține patentul pentru Landwind X7, modelul de la care a pornit disputa dintre cei doi constructori, autoritățile considerând că acest model seamănă foarte puternic cu Evoque.

"Situația nu s-a schimbat cu nimic. Procesele prin care ne apărăm copyright-ul și atacăm competiția neloială sunt diferite de cererile legate de patentul pe designul modelului", spune Andrew Marsh, purtător de cuvânt al celor de la Jaguar Land Rover, într-un interviu acordat celor de la Reuters. 

Poziția constructorului britanic este întărită și de opinia unei case de avocatură din China, care susține că Jiangling ar putea să fie atacată legal pur și simplu pentru că induce clienții în eroare utilizând o mașină cu design foarte asemănător cu cel al lui Range Rover Evoque.

"Design-ul lui Evoque, ca al oricărei alte mașini, este protejat automat de lege la fel cum se întâmplă în cazul unei piese muzicale sau al unei opere de artă", exoplică Chen Jigong, avocat specializat în proprietate intelectuală în cadrul companiei Zhong Lun.

Comentarii (6)

  • Copia aia chiar ca e 1 la 1...
    8 0
  • picklhaube
    Cred ca si calitatea e asemantoare!chinej' -indieni cam p'acolo
    5 4
  • -@picklhaube
    Cred ca multi dintre utilizatori sunt satui de comentarii d-astea cretine. Pe acest site s-a tot explicat diferenta dintre detinatorii unei companii si functionarea, fabricarea acesteia. Ca sa reamintim, Tata Motors baga foar bani in Jaguar-Land Rover
    3 3
  • cred ca chinezii au facut inclusiv facelift copiei lor cand a aparut facelift la evoque
    6 0
  • someone
    stiti ce ar fi culmea acum? chinezii sa faca o copie dupa copie :d
    3 0
  • AndreiRN
    Ce treaba au Britanici?
    Este o disputa intre India si China.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru