ROMÂNIA: 22% dintre şoferii tineri au condus beţi

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 13.12.2010
Un studiu realizat în cinci oraşe mari din România arată că 22% dintre şoferii între 18 şi 30 de ani au condus măcar o dată după ce au consumat alcool.

Un studiu realizat de Ursus Breweries în cinci dintre cele mai importante oraşe din România (Bucureşti, Buzău, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov) arată că 22% dintre şoferii sub 30 de ani au condus măcar o dată sub influenţa alcoolului. Bucureştenii sunt "campioni" la acest capitol, peste o treime (35%) dintre tinerii şoferi chestionaţi recunoscând că au urcat la volan după ce au băut alcool. De cealaltă parte, braşovenii arată că îşi respectă permisul de conducere, 96% dintre aceştia declarând că nu au pus mâna pe volan după ce au consumat băuturi alcoolice.

Conform studiului realizat de Ursus, principalul motiv pentru care şoferii tineri din România conduc după ce au băut alcool este anturajul. Astfel, atunci când ies cu maşina în oraş, aceştia sunt convinşi de prieteni să bea alcool sub presiunea grupului.

Studiul Ursus Breweries a fost coordonat de sociologul Septimiu Chelcea în perioada 15 octombrie - 20 noiembrie 2010 pe un eşantion de 1001 subiecţi.

Pentru mai multte informaţii vizitaţi site-ul desprealcool.ro, dezvoltat şi lansat de Ursus Breweries pentru ca şoferii să conştientizeze efectele alcoolului asupra organismului.

Comentarii (16)

  • Opinie
    Da. Si peste 30% din politicieni conduc aceasta tara in stare de ebrietate.
    48 5
  • bativul trezit la realitate
    da
    si politicianul cu cea mai inalta pozitie in tara asta conduce beat critza si rade ca proasta'n targ

    si romanilor le place :(
    30 9
  • studiu
    normal ca mai bei ceva. dar este o diferenta intrea a conducea beat si a conduce baut. ar trebui sa se aplice si la noi regula din belgia. acolo poti sa conduci dupa ce ai baut cam 2 beri. depinde de la organism la organism. dar si sunt mai multe filtre de politie si amenzile sunt pe masura
    12 21
  • @sandman
    Si cine stabileste limita pana la care poti sa bei?
    Eu, de exemplu, de la o bere ma ametesc. Nu as putea conduce.
    Sunt de parere ca cei care beau si apoi conduc ar trebui aspru pedepsiti. Chiar pana la ridicarea permisului pe viata.
    Chiar e atat de greu sa nu pui gura pe bautura daca esti cu masina?
    Daca prostul isi face singur rau, nu ar fi o problema, dar mai sunt si alte persoane in jur. Tipul care a intrat cu masina pe pista de motociclism (nu mai stiu unde, cand) si a intrat in spectatori, ar trebui sa fie pieton pe viata. Nu credeti ca asa s-ar mai diminua aceasta problema?
    26 10
  • tomita
    fiind vorba de baut. a fost o stire sambata cu unu prins beat la volan. replica lui:
    "[...] nu am baut...apa" =)) =))
    eu am fost o data in situatia asta, si prietena. bauti amandoi, la discoteca. n-am vrut sa lasam masina in miezul orasului. asa ca am ales carnetul ei contra al meu :D. oricum la ora 2 noaptea era trafic lejer, eram coerenti, doar ca putin alcool in sange e problema cu legea.
    am ajuns bine merci, acasa.
    deci nu am condus nicioadata sub influenta alcoolului si nici nu voi face vreodata. prefer sa nu beau alcool.
    7 10
  • m-am intors de la nunta unui prietem acum vreo 5 ani; eram praf; cred ca bausem o sticla de vin si ceva tarie; pana acasa am mers numai cu 20-30, si eu ma minunez cum am reusit sa ajung acasa teafar; de atunci m-am lasat de sportul asta, nu mai beau deloc cand sunt cu masina
    18 2
  • Crysty
    Alcool
    Am vazut mai demult un test realizat de cei de la Top Gear, comparatie la reflexe la volan intre o persoana obosita si una in stare de ebrietate (nu sub influenta bauturilor alcoolice, sunt 2 chestii diferite). Cel in stare de ebrietate avea relfexe mai bune (nu cu mult) decat cel obosit.
    Oricum nu recomand niciuna!

    La subiect: nu am baut niciodata si m-am urcat la volan!
    12 2
  • ?
    daca va urcati putin bauti la volan o bere un pahar de vin mancati patrujel nu iese la fiola experienta proprie
    8 11
  • ?
    bine si fara bautura la volan ,da se mai intampla cate o gustare
    5 6
  • schumacher
    mda
    eu cand nu sunt beat o calc de rup masina in 2, da, ma cred in NFS, asta pt datile cand sunt sub influenta si tb sa merg super usor si lin ca sa nu ies in evidenta (merg la consum pentru cunoscatori)
    7 11
  • "... când ies cu maşina ... sunt convinşi de prieteni să bea alcool ..."
    daca prietenii cred ca nu "strica" sa bei un pahar , de ce nu conduc ei ? ...
    14 1
  • Mi se pare extrem de periculos sa conduci beat.
    Nu vad care este problema daca iei o gura de alcool, insa mai mult este deja prea periculos.
    Ar trebui sa se aplice peste tot legea din Emiratele Arabe. Daca esti prins beat la volan, faci puscarie, fara discutii.
    7 2
  • Cristi
    Influenta bauturilor alcoolice, dar putin. Neatent dar doar un pic.
    Dupa accident nu este nici o diferenta intre beat mort si un pic baut la fel cum nu e nici o diferenta intre incompetent si doar un pic neatent.

    Ai baut un pahar (tu prin definitie esti tare deci mai duci), acum mai ai acelasi discernamant de a te oprii doar la acest pahar ?

    Poti sa ai o experienta de 30 de ani de condus zi de zi si in toti acesti ani sa fi fost perfect atent si prudent, o singura data e suficient sa-ti cauti telefonul cazut pe sub scaun, sa trimiti doar un sms scurt (nici macar sa vb la tel),sau sa beri doar un pahar de bere...

    Dragilor zmei, sa nu ajungeti sa va ganditi ca poate daca nu ati fi luat masina dupa ce ati baut, poate prietenul cu care ati baut impreuna ar fi trait.

    Nu va doresc sa va vedeti mutra nedumerita cand e prea tarziu si degeaba ati mancat patrunjelul.

    Nu patrunjelul te scoate din incurcatura sau uleiul sau o mancare sanatoasa, ratiunea trebuie sa iti spuna ce ai voie.

    Si daca aceasta nu functioneaza datorita baxului de smecherism, macar de frica unei pedepse aspre (ganditiva la ideea filmului Minority Report, de a fi pedepsit inainte de a ispravi o incalcare a legii).

    Faptul ca si azi ai scapat de la un accident nu insemna ca nu ai incalcat vreo regula...

    http://www.youtube.com/watch?v=EcNl2OeU2ds&feature=related
    18 0
  • tomita
    @cristi. sa stii ca noi oamenii nu suntem facuti pt viteze de genul asta. reflexele noastre nu sunt dezvoltate evolutiv pt a face fata. unii, da, cu anumite gene, fac fata cu brio la a conduce masini rapide in conditii de cursa. acestia sunt "talentele" care le vedem cu reusesc sa cucereasca titlu dupa titlu in diversele competitii sportive.
    s-a dovedit ca omul nu vede tot ce este in fata sa ci un "spot" in care ne concentram atentia. si miscandu-ne privirea percepem constient ce este acolo. daca ne dresam viziunea si concentrarea putem sa retinem pt o perioada mai lunga informatia respectiva, a.i. sa fie si o imagine de ansamblu. aici intra in vigoare spionii, care tre sa fie constienti de orice e in jurul lor.
    noi, restul oamenilor, cu o amarata scoala de soferi nu suntem pregatiti fizic sa conducem la viteze mari si sa si reactionam in conformitate.
    de aceea, nu numai alcoolul dar si o fractiune de neantetie la drum pot cauza dezastre. sare un caine, un copil o minge. cati vor reactiona in timp util, chiar daca se uita la drum?
    ca sa fii atent 100% la drum si la ce este in jur si sa fii pregatit pt orice trebuie sa fii unn"talent" sau sa te concentrezi prea mult pt capacitatile unui om obisnuit.
    majoritatea circula din inertie. nici nu mai vad drumul. pune-i sa isi aminteasca detalii din campul direct de vedere. cate masini au devansat, sau ce culoare. nu vor stii, pt ca nici nu le-au vazut. erau doar un obstacol in perceptia creierului. si tot asa.
    alcoolul nu face decat sa scada timpii de reactie si mai mult. oboseala la fel.
    1 0
  • Cristi
    @tomita
    De acord cu tine pe subiectul corpului omenesc la viteza si cel al procentului de atentie la drum care scade datorita alcolemiei si/sau oboselii.

    Dar nu am mentionat nimic de viteza.

    Poti face un accident trecand "tiptil" pe rosu (accident care si la o viteza mica poate fi fatal), deschizand usa in timp ce ai parcat ca narodul pe prima banda, prin neobservarea unui semn de acces interzis, ai fi surprins: prin intrarea pe sensul opus al unei autostrazi (nu ca avem multe - si totusi se poate), prin acrosarea unei/unui borduri/sens giratoriu/refugiu/gropi...lucruri care daca nici treaz nu le eviti atunci pacatul e facut de cel care ti-a dat carnetul.

    Tot ce incerc sa zic este ca alcolemia in sange este problema personala pana cand te urci la volan.

    Nu vreau sa acuz pe nimeni.

    "Beti si chefuiti!", celor carora le place sa se distreze astfel (atat timp cat nu sunteti un pericol la adresa celorlalti totul e ok).

    Era un articol 57 din capitolul III, "Îndatoririle fundamentale" al constitutiei Romaniei: "...trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi."

    Consider ca ingradesti libertatea participantilor la trafic cand te urci baut la volan.
    3 0
  • Anonim 0000
    nu conduceti bauti
    Eu unu mi-am patyto bausem prea mult decat trebuia si am plecat cu masina si dupa cum se stie cand bei reflexele se reduc foarte mult ...si bine inteles am lovit o masina ...nu am ramas fara permis sa rezolvat tot cum....nu conteaza dar sincer dupa incidentu ala m'am gandit si m'am bucurat ca a fost asa si nu am dat peste un om ...deatunci si o bere daca o beau nu mai urc la volan va pare absurd sau radeti cum fac uni ''prieteni ''cand beau numai urc la masina cu toate ca mi-sa intamplat sa beau si sa am de mers cu masina nici un km am lasat masina in curte unde am baut si am venit acasa pe jos ....si nu am murit daca am mers pe jos....daca vreti sa beti betiii pana numai puteti si lasati masina casa numai incercati sa fentati alcometru ...ca va fentati pe voi si ganditi-va cand iesiti cu masina puneti in pericol viata altora ...si nu se merita....ganditi-va bine ......sincer...ANONIM 0000
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru