Romania, liderul scaderilor la vanzari auto in Uniunea Europeana

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 14.05.2009
Vanzarile din Romania au scazut in aprilie cu peste 50%. Per total, numarul de masini vandute in UE a scazut cu 12.3%.

Esential

-12.3% este scaderea medie a vanzarilor auto din tarile UE in luna aprilie.

Vanzarile de masini noi in Europa au scazut in aprilie pentru a 12-a luna consecutiv, adancind criza in care se zbat producatorii auto. Conform datelor publicate de Asociatia Producatorilor Auto din Europa, numarul de masini vandute pe Batranul Continent a ajuns la 1.251.862 de unitati, scaderea fiind de 12.3% fata de aceeasi luna a anului precedent. Daca in calcul se iau in considerare primele patru luni ale anului, scaderea ajunge la 15.9 procente.

La nivelul tarilor din vestul Europei, scaderea medie este de 11.6% in luna aprilie. Singurele tari in care vanzarile auto au crescut fata de a patra luna a anului precedent sun Germania (+19.4%) si Austria (+12.8%), acest lucru datorandu-se mai ales programului Rabla, introdus recent in cele doua state. Totusi, strategia nu a tinut in celelalte state care beneficiaza de un astfel de ajutor guvernamental, Franta (-7.1%), Italia (-7.5%) si Luxemburg (-8.5%) scazand in ciuda bonusului primit de cumparatorii masinilor noi. Mai mult, Marea Britanie (-24%) si Spania (-45.6%) au contribuit decisiv la cifra medie negativa in aceasta zona.

In noile state membre UE vanzarile au scazut cu 21.4% in aprilie si cu 26.3% in ianuarie-aprilie 2009 fata de aceleasi perioade ale anului precedent.

Cea mai mare scadere din aceasta zona si din intreaga Uniune Europeana a avut loc in Romania (-51.8%), tara noastra fiind urmata indeaproape de Ungaria (-51.5%). Foarte interesant este faptul ca Polonia (+2.4%) si Cehia (+19%) au inregistrat cresteri in aprilie, vanzarile din Slovacia crescand si ele cu un incredibil 43.5%.

via | ACEA

Taguri: Europa, vanzari

Comentarii (5)

  • mda
    Este o consecinta fireasca a mediatizarii excesive a asa zisei crize. Presa a exagerat... lumea s-a speriat... banii nu au mai circulat... televiziunile si-au tras-o singure... samd
    0 0
  • ,,mda''....si eu
    MARITI bai javrelor (am vrut sa spun ,,guvernantilor'' ) prima de casare si in romanica,sau asteptati sa va dea iar europa bani si pentru asta???...........
    2 0
  • Piata auto romaneasca e in crestere!
    Piata e formata din numarul total de masini in circulatie si care acum este de circa 5,1 milioane.

    Anul trecut in prima parte a anului au intrat in circulatie cam 148.000 masini care nu au mai fost inmatriculate in Romania iar anul acesta cam 139000 (sursa: DRPCIV) deci parcul auto in Romania se mareste. Servisurile auto ar trebui sa "duduie".

    Ce scade foarte tare e numarul masinilor noi vandute. Probabil ca lobby-ul importatorilor, adiguratorilor si firmelor de publicitate care au de pierdut panala urma va da roade si prevederile UE ne vor feri de vreun abuz hiperprotectionist pentru cativa afaceristi.
    1 0
  • @Criza
    Sa speram ca acu Dealerii te vor trata cu mai mult respect nu ca pe ultimul om. De parca iti dau masina pe moka.
    0 0
  • \@@\
    Nu stiu cand se vor civiliza si romanasii nostri :(
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru