Rosberg a încheiat sezonul 2015 al Formulei 1 cu o victorie la Abu Dhabi! Hamilton şi Raikkonen au completat podiumul

de Daniel Popescu
Duminica, 29.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Nico Rosberg a triumfat în Abu Dhabi în ultima cursă a sezonului 2015 al Formulei 1 după ce a fost aproape în permanenţă lider în faţa lui Lewis Hamilton, care a ocupat locul doi. Kimi Raikkonen şi-a trecut în cont un nou podium.

Esential 3 este numarul victoriilor consecutive obtinute de Nico Rosberg in finalul sezonului
6 victorii a obtinut Nico Rosberg in sezonul 2015
10 este numarul victoriilor obtinute de Lewis hamilton pe parcursul sezonului
Circuitul Yas Marina din Abu Dhabi a marcat finalul unui nou sezon competiţional în Formula 1, în care ambele titluri mondiale fuseseră deja decise. Ultima confruntare a anului dintre Nico Rosberg şi Lewis Hamilton i-a revenit încă o dată germanului, aflat într-o formă semnificativ mai bună în finalul acestei campanii.

Rosberg a avut un start excelent din pole position şi şi-a păstrat cu uşurinţă prima poziţie, mai ales că Hamilton a fost semnificativ mai lent. De altfel, triplul campion mondial a fost aproape de a fi depăşit atât de Sergio Perez, cât şi de Kimi Raikkonen, însă în cele din urmă a rezistat. În plus, mexicanul a fost practic blocat în spatele pilotului Mercedes şi a revenit pe poziţia a patra, în spatele lui Raikkonen, conform aşezării iniţiale pe grila de start.

Primul stint nu a adus nicio noutate majoră în plutonul fruntaş, însă prima serie de intrări la boxe i-a permis lui Sebastian Vettel să ajungă pe locul doi, întrucât a luat startul de pe locul 15 cu pneuri de compoziţie soft. Cu avantajul unor pneuri mai proaspete, Hamilton şi Raikkonen au trecut cu uşurinţă de Vettel, care a intrat la boxe în turul 23 pentru un nou set de pneuri soft înainte de a reveni pe circuit pe locul 6.

Pe parcursul celui de-al doilea stint, Hamilton a redus diferenţa care îl separă de Rosberg de la 6-7 secunde la numai o secundă, însă germanul a intrat pentru a doua şi ultima oară la boxe. Rămas singur în fruntea plutonului, Hamilton a avut un avans de 18 secunde care a scăzut progresiv până la circa 10 secunde, însă chiar şi aşa a insistat în faţa inginerului de cursă să încheie cursa cu acel set de pneuri.

Echipa i-a transmis însă că acest lucru este imposibil, iar britanicul a intrat la boxe în turul 42 pentru un ultim set de pneuri soft, deşi numărul mic de tururi până la final îi permiteau să aleagă şi cauciucurile supersoft.

Rosberg a revenit astfel pe prima poziţie cu un avans de peste 10 secunde şi nu a avut nicio emoţie să obţină a treia victorie consecutivă şi să încheie cu stil sezonul 2015 în defavoarea lui Hamilton.

Raikkonen a pierdut timp la a doua intrare la boxe din cauza unei probleme la pneul dreapta-faţă, însă nu a avut de suferit în clasament şi a fost lăsat de Vettel să treacă în faţă în contextul în care cei doi piloţi Ferrari au adoptat strategii diferite. Finalul cursei l-a găsit pe finlandez pe un singuratic loc trei, la circa 10 secunde de Hamilton, dar cu un avans de peste 25 secunde de Vettel.

Cei trei piloti de pe podium

Revenit pe locul 6 după ultima intrare la boxe, Vettel a profitat de un ultim stint cu pneuri supersoft pentru a-i depăşit fără mari emoţii pe Daniel Ricciardo şi Sergio Perez. Force India şi-a trecut astfel în cont un meritat locul 5 prin pilotul mexican, care a căzut victimă doar strategiei lui Vettel, în timp ce Ricciardo a terminat pe 6 din acelaşi motiv.

Alonso a avut o cursă de coşmar pentru McLaren: a acroşat un Sauber la start şi apoi a ricoşat în Pastor Maldonado, pilotul echipei Lotus fiind nevoit să abandoneze.


Nico Hulkenberg reuşise la start să treacă de pilotul australian, însă a pierdut poziţia după prima serie de intrări la boxe, iar pilotul echipei Force India a fost urmat de Felipe Massa (Williams) şi Romain Grosjean (Lotus). Francezul a aplicat o strategie asemănătoare cu cea a lui Vettel pentru a ajunge în puncte după ce a fost eliminat în Q2, în timp ce ultimul punct i-a revenit lui Daniil Kvyat (Red Bull Racing). Carlos Sainz Jr (Toro Rosso) a ocupat locul 11 în faţa lui Jenson Button (McLaren) şi Valtteri Bottas (Williams), care a pierdut teren preţios la start şi a fost penalizat cu 5 secunde pentru lovirea la boxe a lui Fernando Alonso.

Sauber a terminat pe 14 şi 15 prin Marcus Ericsson şi Felipe Nasr, urmaţi de Max Verstappen şi Fernando Alonso. Spaniolul a avut o cursă de coşmar pentru McLaren: a acroşat un Sauber la start şi apoi a ricoşat în Pastor Maldonado, pilotul echipei Lotus fiind nevoit să abandoneze. Alonso a fost nevoit să intre la boxe pentru o nouă aripa fata şi un nou set de pneuri, însă a terminat doar în faţa cuplului Manor format din Will Stevens şi Roberto Merhi. 

Sezonul 2016 al Formulei 1 va începe în 20 martie cu Marele Premiu al Australiei.

Până atunci, Pirelli va efectua o sesiune de teste pentru pneuri în 1 decembrie, care va fi urmată de două sesiuni de teste la Barcelona în perioadele 22-25 februarie şi 1-4 martie. 

Abu Dhabi - Rezultate cursă:

Loc Pilot Echipa
1 Nico Rosberg Mercedes
2 Lewis Hamilton Mercedes
3 Kimi Raikkonen Ferrari
4 Sebastian Vettel Ferrari
5 Sergio Perez Force India/Mercedes
6 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault
7 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes
8 Felipe Massa Williams/Mercedes
9 Romain Grosjean Lotus/Mercedes
10 Daniil Kvyat Red Bull/Renault
11 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault
12 Max Verstappen Toro Rosso/Renault
13 Jenson Button McLaren/Honda
14 Valtteri Bottas Williams/Mercedes
15 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari
16 Felipe Nasr Sauber/Ferrari
17 Fernando Alonso McLaren/Honda
18 Will Stevens Marussia/Ferrari
19 Roberto Merhi Marussia/Ferrari
- Pastor Maldonado Lotus/Mercedes

Clasament piloti:

Loc Pilot Puncte
1 Lewis Hamilton 381
2 Nico Rosberg 322
3 Sebastian Vettel 278
4 Kimi Raikkonen 150
5 Valtteri Bottas 136
6 Felipe Massa 121
7 Daniil Kvyat 95
8 Daniel Ricciardo 92
9 Sergio Perez 78
10 Nico Hulkenberg 58
11 Romain Grosjean 51
12 Max Verstappen 49
13 Felipe Nasr 27
14 Pastor Maldonado 27
15 Carlos Sainz 18
16 Jenson Button 16
17 Fernando Alonso 11
18 Marcus Ericsson 9
19 Roberto Merhi 0
20 Alexander Rossi 0
21 Will Stevens 0

Clasament constructori:

Loc Echipa Puncte
1 Mercedes 703
2 Ferrari 428
3 Williams/Mercedes 257
4 Red Bull/Renault 187
5 Force India/Mercedes 136
6 Lotus/Mercedes 78
7 Toro Rosso/Renault 67
8 Sauber/Ferrari 36
9 McLaren/Honda 27
10 Marussia/Ferrari 0

Comentarii (36)

  • rosberg o victorie rusinoasa , hamu minarit groteste de la boxe , ultimul schimb a fost facut special pt rosberg , un pilot de rahat
    37 50
  • Da-o naibii Mercedes :(((((
    De ce a-ti facut asta? X(X(X(X(
    Trebuia sa ii puneti pneurile la un tur dupa Rosberg si sa il lasati sa il manance pe Rosberg. L-a lipit la o secunda si avea peste 20 de tururi dupa ce schimba sa il atace. Rusine Mercedes, pt ce a-ti facut. Nu avea nici un rost sa incercati sa prelungiti ramanerea lui Lewis pe circuit, trebuia sa il puneti dupa Rosberg. VA URASCCCCCCCC
    37 56
  • Ce penibila e bucuria lui Rosberg...adica wtf cel putin asa mi se pare mie, toti normali, decenti resemnati unii casa zic asa pana si expresia lui Hamilton la un moment parea a spune "chill down boy ca esti penibil ...toata lumea stie ca te-am lasat sa castigi dupa ce am luat titlu " :)))))
    46 36
  • DariusF1
    La anul o sa castige Ferrari si o sa fie in fatza la constructori! Pentru ca Mercedes n-o sa poata avea sanse
    24 29
  • well well well
    a terminat Kvyat campionatul inaintea lui Ricci si Button inaintea lui Alonso. Deci Alonso nu o mai are nici p'asta cu 'nicioadata un coechipier nu a cladit mai multe puncte decat mini'. Ca dovada ca nu ambitzul si aroganta din afara pistei face un pilot bun, dar de fanii nu inteleg prea multe de pe pista asa ca se uita la charisma pilotilor ...
    4 2
  • ferrari mai are de lucru dar ceva au facut se vede,succes la anu ,restu echipelor gp2
    0 1
  • dap, Button a fost prea modest si niciodata nu a fost apreciat la adevarata valoare
    9 0
  • ...nici nu m-am obosit sa mai urmaresc cursa. Nu credeam ca o sa ajung sa nu-mi mai pese, dar de cativa ani F1 nu mai ofera nimic interesant ( doar Bernie mai face spectacol ).
    45 5
  • GrosJan
    sincer ma asteptam sa se impuna Button. El chiar a declarat ca nu-i este frica de Alonso pentru ca are cama celeasi gusturi legate de setari si constructia masinii ca Alonso. In afara de McLaren Alonso a avut peste tot pe unde a fost dezvoltarea masinii dupa preferintele sale, iar la McLaren a iesit mereu pe 2. As vrea sa-l vad ce poate face cand chiar e nr 2 in echipa ADICA dezvoltarea masinii se face dupa preferintele coechipierului sau
    1 1
  • Rosberg nu are de ce sa se bucure atat de tare deoarece a fost lasat de hamilton sa castige.dc aveam lupta pentru titlu la piloti pana in ultima cursa nu m vedeam atatea rezultate la geman.
    3 1
  • Aloooo , A.M. , sunteti tampiti ? Unde dracu vedeti voi 9 comentarii pana acum la acest post ? al meu e abia al 6-lea .... v-a intrat in ochi fumul de la masina luiu Alonso ????
    2 4
  • Trebuie sa recunosc ca Mircea are dreptate aici. De ce a trebuit sa-l tina pe Ham pe circuit atatea tururi dupa boxa lui Rosb? Simplu, sa nu care cumva sa-l preseze prea tare si sa greseasca. Dar domnii de la MB nu vor sa riste cu nimic, ca urmare sacrifica tot pana si frumusetea acestui sport numit Formula 1, ei sa castige.......
    Bine ca s-a terminat acest circ!!!!!!!!!!!!!!!!!
    31 10
  • @Sumi

    La un tur maxim doua trebuiau sa il bage, asa faceau mereu pana acum. Pilotul din fatza intra primul si apoi al doilea. Dar l-au mai tzinut inca 10 tururi. Nu ma intereseaza de super soft sau sa termine cu acele pneuri care le avea deja, ci sa il bage tot pe prime dar nu la 10 tururi distanta. Rosberg avea motor cu 2000 de km mai vechi, daca Lewis pe final era la 2-3 secunde de el, il putea presa si depasi.
    16 16
  • bai baieti, lasati teoria consipratiei... pur si simplu, Rosberg a fost in forma in final de sezon (orice antrenor din diverse ramuri sportive poate confirma ca orice sportiv are oscilatii de forma)... imi aduc aminte cum il numeau unii pe aici Melcberg, uitand ca acesta este pilotul care l-a batut destul de serios pe marele Schumacher (inca nu sunt dumirit daca din cauza varstei)... Faptul ca hamilton se impune, per ansamblu, in fata unui pilot excelent cum este Rosberg nu face decat sa-i confirme cota britanicului (dupa parerea mea, cel putin in calificari, lui Hamilton i-a fost mai usor cu Alonso decat cu Rosberg...

    PS sunt admirator al lui Hamilton
    1 4
  • Cursa asta nu a avut nici un Dumnezeu,sfirsitul a fost chiar de ris ! Problema e ca si la anul o sa fie aceeasi regie.Diferenta este foarte mare fata de Ferrari, asa ca o sa ne plictisim iar .O bataie de joc....
    26 3
  • acum o mica diferenta de strategie legata de pneuri face diferenta intre coechipieri
    1 0
  • s-a terminat perfect cu kimi pe podium!
    20 5
  • lucky70
    Eu apreciez modul profesionist in care s-a comportat Grosjean:a dat totul in aceasta ultima cursa alaturi de Lotus!Felicitari!Altii cereau echipei sa se retraga la boxe!
    Nu sant fan Vettel,dar a mers senzational,ca si Kimi,dealtfel.Poate,totusi,la anul vor pune cu adevarat probleme celor de la Mercedes...
    Ma bucur pt Rosberg,dar cred ca-i un cadou facut de echipa sau Hamilton a intrat deja in vacanta dupa castigarea titlului.Ar fi frumos ca la anul sa avem o lupta mai echilibrata intre cei doi,asa ar putea si cei de la Ferrari sa aibe sanse...
    Ce se intampla cu RedBull?
    21 1
  • lucky70
    Eu apreciez modul profesionist in care s-a comportat Grosjean:a dat totul in aceasta ultima cursa alaturi de Lotus!Felicitari!Altii cereau echipei sa se retraga la boxe!
    Nu sant fan Vettel,dar a mers senzational,ca si Kimi,dealtfel.Poate,totusi,la anul vor pune cu adevarat probleme celor de la Mercedes...
    Ma bucur pt Rosberg,dar cred ca-i un cadou facut de echipa sau Hamilton a intrat deja in vacanta dupa castigarea titlului.Ar fi frumos ca la anul sa avem o lupta mai echilibrata intre cei doi,asa ar putea si cei de la Ferrari sa aibe sanse...
    Ce se intampla cu RedBull?
    5 1
  • Bogdan
    Ma bucur ca Dumnezeu si-a intors fata si spre Rosberg. Scapat de ghinioane, omul a putut sa isi arate valoarea si i-a rupt caputul lui Hamilton.
    A avut un final de sezon perfect. Daca continua in nota asta la anul nu va avea rival si va castiga campionatul.

    Forta Rosi! Pe ei, pe ei, pe mama lor !!!

    Pe dracu' ...
    12 24
  • Bogdan
    Bai, pe dracu', si daca a fost pe bune? Daca la anul micutul il bate pe Hami ?
    Uuuu ... ce misto ar fi!


    Bah ...da-ti-mi un pahar cu apa.
    15 8
  • Bogdan
    Intrebare de adminitere: de ce si-a incalzit Hamilton foarte, foarte bine, (temeinic) pneurile inainte de start:

    a) ca sa se poata apara mai bine la start in in cercarea de ... a nu-l depasi pe Rosberg si a-si pastra pozitia a doua
    b) ca sa il poate depasi pe Rosberg la start (vai, Doamne, ce imi mai plac glumele mele)
    c) ca asta scrie in contractul lui: sa isi incalzeasca bine cauciucurile la start
    d) ca sa se dea cocos la gagica-sa
    13 15
  • e) ce-i aia adminitere
    1 0
  • @Bogdan
    varianta d
    11 5
  • Un sezon care dupa cateva clipiri de spectacol s-a dezumflat sub dominatia argintie ...
    sa fim sportivi ... BV MB
    Macar dc cele 2 sageti s-a duela un pic ... dar MB ne iau si aceasta bucurie minora
    Trebuiau sa-i dea lui HAM supersoft
    Vettel a pacurs 15 tururi de Ss
    Ham 12 reusea in mod sigur ... dar i-au zis la radio ca este imposibil sa reziste pana la capat ... Ce vrajala
    Nu m-am mirat ca pana la sfarsit Ham nici nu a mai vb nimic cu Bono
    Nu sunt fan Ham ... Chiar deloc ... Dar macar atat puteau sa faca pt un ultim spectacol
    Poate le-o fost frica ca se vor acrosa ... Cine stie
    Oricum in 2016 avem nevoie de redseason de un rbr mai competitiv si de un McLaren klumea
    Nu numai noi fanii Ferrari avem nevoie de victorii Ferrari ci tot sportul
    BV Seb
    BV Kimi
    Ce s-a putut face cu acest SF-15T ati reusit sa faceti
    Forza Ferrari 2016!
    30 1
  • Mercedes ne-au privat de spectacol oferindu-i cadou victoria lui Rosberg,Vettel a recuperat pozitii la boxe si mai putin prin depasiri,Raikkonen a facut in sfarsit o cursa mai buna,Sergio Perez a fost pilotul cursei si cred ca McLaren au gresit cand au renuntat la mexican.
    10 0
  • Ce nu este clar. Strategia MB a fost clara anul acesta. Lewis campion cat mai repede cu putinta si Nico la cutie. Dupa acesta faza daca Nico poate sa castige ok daca nu ramane sa catige tot Lewis. ( asta ca sa nu se supere Nico si sa dea din casa manevrele care se fac la MB)
    P.S. cursa asta a fost o demonstratie a MB ca ei decid cine castiga si nu piloti. Valabila pentru ambii piloti.
    5 2
  • Forza Ferrari!
    13 3
  • rommy f1
    Cu această cursă s-a mai terminat un campionat de F1 despre care se ştia de la start că va fi al celor de la MERCEDES, pe sfârşit după ce toate cărţile erau făcute hai să-i lăsăm şi pe ceilalţi, MERCEDES cu ROSBERG pe care la lasat să câştige CE???, FERRARI I-a lasat pe KIMI dar totuşi am o îndoială vizavi de locul lui Bottas în cursă. Cred că dacă Bottas era mai sus în clasamenat nu mai pierdeau atât de mult timp la paddok cu KIMI pt a se apropia VETTEL , dar asta este să vedem ce ne oferă anul viitor. Vă doresc tuturor o vacanţă(de F1) plăcută.
    9 3
  • Ce gainareala!!!!!! Nici macar cand nu au ce pierde nu i-au lasat sa se lupte. Rusine pe fata lor! Oare Lauda daca era in masina in locul lui Hamilton ce gume cerea? Softuri asa-i? Ce rusine ma!
    5 0
  • Nu are rost sa mai vb despre Mercedes care a defilat si anul asta. Singura competitie reala mai este intre coechipieri. Felicitari deci pentru Hamilton, Vettel, Kvyat, Button
    8 2
  • cat de nepricepus sa fii in sportul asta ca nu ti dai seama de faptul ca rosberg a fost lasat sa castige.Oare el realizeaza cat de penibil e atunci cand se bucura de cateva victorii care nu inseamna nimic,cand titlul e castigat de 2 ori la rand de coechipierul lui?nu pot sa inteleg cum te poti bucura asa cand pur si simplu echipa nu l a lasat pe hamilton sa l bata acum in ultima cursa.pt cei care se pricep ,stiu era evident ca hamilton il lipise si daca intra si el imediat la boxe il batea.In fine ,cum sa fii fanul unui pilot ca rosberg care nu e chiar un mediocru doar ca hamilton e mai bun ca el,clar,evident ,fara doar si poate
    9 2
  • hamilton e putin mai bun si Mercedes nu i-a permis lui Rosberg sa-l atace si sa faca chestii neplacute mai ales ca Vettel statea la panda pentru puncte. Daca Rosberg se impunea clar prin viteza si scapa in fata ok, dar asa in c*rul lui Hamilton nu l-au lasat. Idem pentru ultimele curse cand Hamilton a facut pasul inapoi si nu a atacat, Dubla e importanta chiar daca ai luat campionatul. O situatie similara e la Ferrari, daca Raikko e clar mai bun si scapa mult in fata lui Vettel e ok, altfel nu are voie sa faca prostii atacand si nu are prioritate la strategia pneurilor, deseori merge pe a doua varianta de strategie. De ce a lasat sa se intample asta (inclusiv anul trecut cu Alonso)? Pentru ca mai bine faci bani ca pilot in F1 decat sa te retragi in glorie. Ce, voua nu va plac banii? Ati face voi si mai putin pentru bani...
    7 4
  • Gandire de cizma capitalista. De fapt probabil identica cu a lui Raikkonen. Trecand peste astea: e clar ca F1 poate sa dispara linistit.. Eu cel putin, dupa ultimii 5 ani de "spectacol" ma las. Sanatate la toti.
    0 1
  • sanatate si lui Alonso care a fost pilot nr 2 la McLaren sau din ce alt motiv a iesit al doilea?
    0 0
  • anonim
    rosberg nu castiga daca hemilton nu era campion . Hemilton a facut ce era mai bine pt echipa .
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru