Rovinieta se va scumpi cu până la 66%

de Sebastian Toma
Joi, 26.09.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un proiect al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine vizează modificarea preţului rovinietei. În majoritatea cazurilor, aceasta devine mai scumpă, dar tarifele se reduc pentru vehiculele comerciale mari în cazul rovinietei valabile 12 luni.

Esential 900 de euro costă cea mai scumpă rovinietă disponibilă
Rovinieta, taxa pentru circulaţia pe drumurile naţionale şi autostrăzile ţării, va avea tarifele majorate. De data aceasta, schimbarea vine printr-un proiect al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, care vizează modificarea legislaţiei privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere. Proiectul include eliminarea rovinietei de 90 de zile alături de introducerea rovinietei de 10 zile, aceasta din urmă fiind valabilă pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală mai mică sau egală cu 3.5 tone.

O rovinietă valabilă şapte zile, care până acum a costat 3 euro, va costa de acum 5 euro pentru un autoturism. Pentru o lună întreagă, şoferul unui autoturism va plăti 10 euro în loc de 7, iar pentru un an întreg, nota de plată se ridică la 32 de euro în loc de 28 ca până acum. Noua rovinietă, care va fi valabilă zece zile, va costa şase euro.

Urmareste Automarket
Proiectul prevede şi o extindere a modalităţilor de achitare a rovinietei, prin intermediul unor mijloace de plată care urmează să fie puse la dispoziţie de distribuitori. Vehiculele utilizate exclusiv în transportul public local de persoane pe raza teritorial-administrativă a unei localităţi nu vor mai avea posibilitatea de exceptare de la plata rovinietei.
Mai mult decât atât, sumele provenite din amenzile aplicate pentru circulaţia fără rovinietă valabilă vor deveni venit integral la bugetul de stat.

Categorie vehicul Rovinietă
1 zi
Rovinietă
7 zile
Rovinietă
10 zile
Rovinietă
30 zile
Rovinieta
12 luni
Autoturism - 5* 6 10 32
Vehicule transport marfă <3.5 tone - 7 - 14 96
Vehicule transport marfă 3.5-7 tone/transport persoane 9-23 locuri 11 - - 50 500
Vehicule transport marfă 7.5 - 12 tone/ transport persoane >23 locuri 11 30 - 60 600
Vehicule transport marfă >12 tone, până la trei axe 11 36 - 72 720
Vehicule transport marfă >12 tone, minim patru axe 11 45 - 90 900
preţuri exprimate în euro     

Via Mediafax

Comentarii (20)

  • pai e si normal, acum ca avem drumuri si autostrazi... sau asta era in alte tari...
    38 2
  • Nu stiu serios ce sa mai zic. In fiecare saptamana apare o noua taxa pentru masini. De ce naiba mai asteapta romanii si nu fac o revolutie si sa-i execute pe toti asupritorii poporului ? Propun ca de acum inainte toti parlamentarii in frunte cu Ponta sa primeasca doar salariul minim pe economie. Asa ar fi de bun simt !
    55 1
  • Politicieni nesabuiti scumpiti zilnic cate ceva . Vai de mama voastra ca jalnici mai sunteti. Inca un motiv de a pleca definitiv din tara asta....
    30 1
  • abia astept alegerile sa scapam de rahatii astia cu taxele lor ca nu mai suport sa aud ca mai platesc si aia si aia si se scumpeste si aia si ailalta. niste nenorociti si dracu o ia de tara in ritmul asta.
    eu sunt plecat din tara majoritatea timpului cu lucrul, dar chiar imi e scarba de fiecare data cand citesc stirile si mai ales cand ma dau jos de pe autostrada la mako ca sa vin "acasa". imi vine sa injur si imi vine sa ma intorc inapoi de fiecare data cand cobor de pe autostrada aia, parca ma intorc in timp, asa simt!
    28 0
  • inexorabil
    Eu v-am tot spus ca suntem ca niste curci plouate pe care urineaza in voie toti paganii, de aici si de aiurea, la nesfarsit...Cand vor constata ca pierd timp si bani cu canalul uretrei, ne vor varsa in cap direct vezica :D
    17 0
  • Amatorul
    Imi spuneti si mie cum se calculeaza rovinieta la autoturisme mici ? Dupa capacitatea cilindrica, varsta sau toate sunt la fel taxate ? Sunt incepator si nu am facut pana acuma o rovinieta la masina ca aveam deja.
    0 7
  • Vasilica
    Va agitati degeaba. Se apropie campania, plus ca furturile nu le taie ci chiar le dau excedente deoarece acei jupani, baroni, etc vor aduce voturi la partide....Fara iesit in strada nu se face nimic, doar scriem aici si atat!!
    19 0
  • Singura solutie pasnica e ca nimeni sa nu plateasca nici o taxa, nicaieri. Greva fiscala absoluta. Cate amenzi pot da? Si cine le plateste? Dar ei stiu ca intr-o tara ca asta asa ceva nu se va intampla. Fiecare-i pt el aici, nici vorba de coalizare intr-o problema REALA. In schimb, ne doare ipocrit de-o 'rosie' si de niste caini.
    19 2
  • COObra
    o singura intrebare. de ce?
    8 0
  • Marian
    Asta e chiar dragut. Dupa ce maresc rovigneta o sa mai puna si taxa pe autostrada. Daca merg de la Pitesti la Constanta ce trebuie sa platesc, vigneta sau taxa de autostrada? Sau pe ambele?
    11 0
  • kim_vl
    Si de cand se va scumpi ?
    2 1
  • in afara de intrebari firesti >>>> de ce ? unde sunt banii astia? .taxa autostrada....etc etc.....unde naiba e 66%....vad ca din 28.....e32 .... din 96 este 100.............cum e 66%??????
    2 1
  • bolovan
    Oare nu putem da in judecata statul pentru inselatorie?
    Platim taxa de ciumeg...ca drumuri si autostrazi nu se fac...dar daca nu-ti platesti taxele...si esti muritor de rand...cand te prind, nici macar lubrifiant nu folosesc
    14 0
  • George
    Ei, acu' sa vad eu ONG-urile! Sa-i vad si pe "tinerii neprihaniti" din Piata Universitatii! Chestiunea asta ne afecteaza pe toti deci, daca pt. o situatie punctuala, care nu afecteaza direct decat un grup relativ mic de romani (chestiunea Rosia Montana) se dau cu cucu de pamant sute de oameni prin centrul Bucurestiului, logic vorbind, acum ar trebui sa iasa in strada sute de mii. Daca nu va fi asa, se pot desprinde doar doua concluzii: ori ca protestele din Piata Universitatii sunt "incurajate" de cineva, ori ca majoritatea romanilor sunt masochisti si adora drumurile proaste si taxele mari.
    7 1
  • @George tu esti genu care latra pe net ca e sigur si usor. Aia din piata chiar fac ceva, ca tu nu esti de acord cu ei e altceva. Pt cultura ta generala ar trebui sa o lasi mai moale cu "majoritatea" romanilor. Poate nu sti ce e aia majoritate sau esti prost informat. Parcul auto din romania are 4,5 mil autoturisme si 0,6 mil alte tipuri. 7 milioane de romani detin permis auto. Despre ce majoritate vorbesti, sunt mai multi cei ce nu au carnet si mult mai multi cei ce nu au masina.
    In loc sa te doara de rovinieta mai bine ai iesi in strada ce nu ai spitale, doctori, profesori, scoli. Astea chiar conteaza.
    Peste 50-100 de ani nici nu vor mai exista soferi.
    6 2
  • George
    @@George
    Nu stiu de ce, dar eram aproape sigur ca se va trezi cineva ca tine care, cu un aer pedagogic, sa-mi dea lectii de educatie civica. Sa-ti spun un secret, prietene: eu chiar am iesit in strada atunci cand am considerat ca o persoana care a facut un mare bine comunitatii mele (Targu Mures) a fost umilita in mod public de un badaran semianalfabet. Si as iesi chiar maine in privinta rovinietei si a lipsei drumurilor, dar si a spitalelor, scolilor, salariilor si pensiilor de mizerie, a justitiei corupte si inregimentate politic si a altor probleme grave cu care se confrunta societatea romaneasca. Problema pe care am pus-o mai sus era insa alta: plecand tocmai de la faptul ca in aceste cazuri, precum si in altele mai grave, in care demnitatea poporului roman a fost efectiv calcata in picioare, nu s-au prea gasit persoane care sa iasa in strada, iar acum, desi este afectata o foarte mica parte a populatiei, se gasesc numerosi "voluntari". Nu ma intelege gresit; eu cred ca protestul este un act de normalitate intr-o democratie. Doar ca, tinand cont de lipsa de apetit pt. proteste si de indolenta romanilor, aceasta situatie mi se pare cel putin ciudata...
    1 0
  • George
    @Automarket
    Vad ca pe-aici se practica cenzura rau de tot! Apropos, imi explicati si mie care a fost cuvintul injurios, rasist, homofob sau jignitor pt. care mi-ati sters comentariul?
    @123
    Sper ca ai apucat sa citesti raspunsul meu. Daca nu, imi pare rau, dar nu am sa mai postez altul deoarece refuz sa fiu bataia de joc a unora care, probabil ca datorita faptului ca au alte opinii, considera ca cenzura este cel mai bun "argument". De altfel, am mai vazut zilele astea lozinci de genul "nu ai dreptul la imagine" sau "nu ai dreptul la opinie" sau "ar trebui sa vi se inchida gura" etc. Asa ca nu stiu nici eu ce dracu' ma mai mir! Doar traiesc in Romania!
    1 0
  • andy.s
    imi pare tare rau,ce sa fac romania beti,murdari,sfidatori,pangaresc si mafia!
    0 0
  • George
    @Automarket
    Credeti ca daca imi stergeti comentariile si apoi le repostati la peste 24 de ore de la postare ma faceti sa apar mai rau in ochii celorlalte persoane de pe forum sau ce? Ce e cu tacticile astea? Credeti cumva ca o sa reusiti sa ma enervati? Daca da, atunci tin sa va spun ca nu sunteti nici pe aproape! Am vazut multa nesimtire in viata mea; o mare parte a acesteia manifestandu-se in spatiul virtual (cu care ma intersectez tot mai rar in ultima vreme). Asa ca nu are rost, baieti...
    1 1
  • AndreiRN
    Ce aia Rovineta?
    Va mulge statul de va ....... usuca.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru