Rușii lansează ofensiva low-cost: Lada Xray este SUV-ul care țintește clienții lui Dacia Duster

de Bogdan Mirică
Miercuri, 11.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Dacia Duster ar trebui să își facă griji începând cu anul viitor. Rușii lansează Lada Xray, un crossover cu preț accesibil, care va ajunge și în Europa.

În anul 2012, Salonul Auto de la Moscova consemna debutul unui concept denumit Lada Xray. Constructorul rus cu o îndelungată tradiție promitea atunci un crossover cu preț accsibil, care să fie distribuit în toată Europa. La trei ani de atunci, conceptul Xray s-a materializat într-un model de serie cu același nume.

Dezvoltat pe platforma B0 a Alianței Renault-Nissan, cea care stă și la baza lui Dacia Duster, noul Lada Xray este de fapt un model subcompact cu o gardă la sol ceva mai înaltă. Practic, Xray respectă rețeta așa numitelor pseudo-SUV-uri, care nu oferă tracțiune integrală, dar care au aspectul unui crossover, garda la sol mai mare și o poziție la volan mai înaltă.

Urmareste Automarket

Designul a fost mult cumințit, comparativ cu ceea ce vedeam pe conceptul de acum trei ani.

Blocurile optice frontale ne amintesc de modelele Dacia, profilul de Hyundai ix35, iar stopurile ne trimit cu gândul la Ford Focus. Noul Lada Xray va intra în producția de serie începând cu data de 15 decembrie, urmând ca primele exemplare să debuteze pe piața din Rusia începând cu luna februarie a anului viitor.

Prețul său va fi unul accesibil, mai multe voci susținând că va fi primul rival low-cost adevărat pentru Dacia Duster. Chiar și așa, el va fi oferit alături de dotări moderne: geamuri electrice, aer condiționat, Blueooth și USB. După debutul pe piața mamă, Lada Xray va ajunge și în Europa, unde rușii vor folosi, probabil, unul dintre motoarele diesel ale celor de la Renault.

via motorpasion

Comentarii (16)

  • Titlu stil Can-Can...Pai oameni buni, Lada e un brand al aliantei Renault-Nissan, deci cum sa fie la concurenta cu Duster...
    23 5
  • @Andy

    in titlu nu se spune nimic de "concurent" dar de o (oarecare) canibalizare putem vorbi.
    12 1
  • o lada
    8 2
  • Cum e crossover asta ? E un fel de sandero cocotat... uite ce urat arata ridicat, i se vede tot de sub "fusta", nici la lada niva n-am vazut puntile si ce are pe sub ea cum am vazut la asta.
    19 4
  • Un fel de Sandero Stepway mai urat.
    21 2
  • @Sam93 Sandero Stepway e urat?
    4 6
  • @S

    Te-ai uitat din spate la un Duster 4x4. Il diferentiezi de unul 4x2 tocmai prin aceea ca i se vad perfec punte si esapamentul.
    8 3
  • Si daca nu ofera tractiune intergala cum ar putea fi concurenta la Duster ....?
    15 2
  • Se vede ca e o Lada , adica o masina sovietica mediocra facuta la betie, cu tot felul de muchii ''desenate'' stupid. Cu toata stima pt jurnalistii rusi care testeaza masini, chiar o fac de 15 ori mai bine ca europenii si americanii manuiti cu momeala care ascund minusurile masinilor ''Jermane'' .
    7 19
  • Scorpionul_negru
    @Madalescu_Georgian
    Asa e ! Dar sa recunoastem ca are botul si spatele mai reusite ca la Duster. Cel putin stopurile si farurile arata mult mai bine !
    3 9
  • E mai degraba concurent pentru Sandero Stepway, nu Duster, prin lipsa tractiunii integrale. E de apreciat design-ul curajos, insa nu imi place cum arata "cocotata" pe rotile alea.

    Abia astept sa o vad prin compilatiile cu accidente din mama rusie
    16 0
  • Mai fratilor, masina din imagini este fratele vitreg al lui Sandero Stepway. Asteptam dimensiunile sa vedem daca este un Juke/Capture reincarnat sau fratiorul celui lui Step.
    7 2
  • inexorabil
    “Constructorul rus”, “rușii”…dar ăștia n-au un nume? De ce ați evitat să menționați: AvtoVAZ?

    Mă doare capul din cauza acestor “hibrizi”. Ce mi-e GM-AvtoVAZ, ce mi-e RN-AvtoVAZ?
    Măi urșilor (anagramă de la “rușilor”), nu puteți să plăsmuiți ceva de la zero doar cu mintea voastră ? Volga (și GAZ, ȋn general) s-a bazat pe Ford, iar Lada pe Fiat. Aveți ditamai teritoriul și atâtea resurse naturale, dar tot la alții apelați. Bineȋnțeles că nu-mi place Xray-ul vostru, nici ca idee, nici ca aspect.

    Pare un lucru neglijabil ceea ce am subliniat aici, dar, pentru mine, este clar: lipsă de abilitate.
    8 0
  • Ares, Stepway nu are un al treilea geam lateral si nu este asa de cocotata
    5 2
  • vaidevoi
    Domnu' Mirica,
    Matale ai habar ca SUV si crossover (sau CUV) sunt 2 lucruri diferite?
    Da'ne si noua 2 exemple de "voci care sustin ca va fi primul concurrent pentru Duster"? Crezi ca mai sunt si alti care confunda s...a cu prefectura? Nu trebuie s ama crezi pe mine, ia si citeste un pic de teorie despre clasificarea auto.
    Daca Lada Xray este crossover(sau CUV), cum ataca clasa SUVurilor? Daca pretul te-a pacalit, sa stii ca puteai sa spui ca Lada Xray va ataca BMW x1-X3, Augdi Q1-Q3 samd. Iti dai seama ce dadeau buzna la articol germanofilii, sa te tii atunci ce traffic aveai!
    Fratele meu, daca Lada este crossover, atunci "ataca" Stepway sau alt crossover din grupul Renault sau din alte grupuri -PSA, VW, japonezii-ca acum cam toata lumea a bagat un crossover de clasa mica/subcompacta.
    La fel de jenanta este si afirmatia"masina va fi oferita cu dotari moderne: AC, geamuri electrice....".
    Hai nu ma'nebuni! Pai daca astea, care sunt de cel putin 50 de ani in productie de serie, sunt "moderne", atunci ACC, led'uri, diode, night vision si alte sisteme de asistenta ce sunt fratele meu? SF?
    Sincer nu stiu ce se intampla cu acest site in ultimele luni! Faceti drive-teste de la birou , luati de bun si ne serviti ca adevaruri ce va spun dealer'ii, amestecati clasele (nu-I prima data, imi amintesc cand confundati marcile de lux cu cele premium) etc...
    Pacat, erati un site promitator...
    9 1
  • avyped
    o alta rabla ruseasca, tipica unei tari de betivi si inculti.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru