S-a produs GPS-ul care iti limiteaza viteza

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 01.01.2008
Marea Britanie testeaza un sistem GPS care stie unde conduci si iti regleaza viteza in functie de limitele zonei!

Esential

2015 este anul in care ar putea aparea, in dotarea fiecarei masini, pachetul Speed Adaptation System.

Semne rele anul are. Pentru vitezisti, cel putin. Marea Britanie a pus la punct un pachet GPS care monitorizeaza prin satelit locul in care se afla masina pe care o conduci si iti regleaza viteza in functie de limitarile de viteza ale zonei in care rulezi. Deocamdata sistemul se afla in teste - fiind montat pe 10 masini-test care ruleaza prin Londra - si este dezvoltat, gandit si proiectat de catre Transport for London, autoritatea de control al traficului din capitala Angliei.

Pachetul se numeste, simplu, Speed Adaptation System (Sistemul de Adaptare a Vitezei) si, spun autoritatile, este astfel gandit incat, la depasirea vitezei legale, sa faca pedala de acceleratie sa vibreze in paralel cu activarea unor martori luminosi si sonori de pe bord. In plus, britanicii se jura ca sistemul nu va ajunge sa controleze total masina astfel incat vitezele aratate de indicatoare sa nu poata fi depasite, insa ideea este dezbatuta de politicieni.

In plus, dezvoltarea pachetului Speed Adaptation System si in afara Marii Britanii nu este decat o chestie de timp.

In Romania, norocul nostru face ca sistemele GPS si hartile sa nu fie inca atat de dezvoltate incat sa stie/sa citeasca limitarile de viteza. E acesta un avantaj?

Comentarii (21)

  • Iar o dati in balarii
    Bai baietzi ... poate aceasta chestie era noua acu 4-5 ani. Va dati voi seama cat de depasiti sunteti ? Este asa ceva din 2002 in America si parintii le cupleaza la masinile copiilor , sa stie unde au fost , cu ce viteza au condus si asa mai departe.
    E adevarat , nu era ecran atasat la jucaria aia , dar stia sa iti spuna si cata benzina ai utilizat, si de cate ori si cu ce putere ai apasat acceleratia sau frana.

    Mergeti mai si va sinucideti cu stirile astea
    0 0
  • Offf
    Tanarul de la primul "Comentariu" - face o mare confuzie. GPS-urile tocmai asta fac, ceea ce el a spus, dar noutatea mesajului publicat de Auto - el nu a inteles-o. Scuzati-l! S-a grabit, e tanar...! Mesajul face referire la o imbunatatire a GPS-ului prin acest control SAS Speed Adaptation System (Sistemul de Adaptare a Vitezei)"Live" care la noi inca nu se aplica, iar intrebarea finala a anuntului a fost f.clara - daca este un avantaj sau nu acest impediment - corelarea LIVE dintre harta locala si Satelit - ; Parerea mea : DA, si aici ma gandesc la posibilele blocari in trafic pe care nu le poti sti/vedea inainte de a te angaja pe acel drum...ceea ce inseamna timp - pretios - pierdut in trafic. Cu ocazia Noului An 2008 permiteti-mi sa urez tuturor romanilor un sincer LA MULTI ANI Intelepti, Sanatosi si Voiosi; fie ca noul an sa fie cel al implinirilor personale pentru fiecare din noi, si astfel tara va prospera, LA MULTI ANI PROSPERI ROMANIA!
    0 0
  • pentru unu
    n-ai citit tot: noutatea e in controlul (partial) al masinii de catre sas
    0 0
  • loganul
    la logan nu-i mai trebuie asa ceva ca nu depaseste nimic nici macar viteaza. Ba da am uitat depaseste enorm raportul pret-calitate-nivel de trai in romania. si nu in ultimuil rand cuvantul datr de producator ca pretul va fi 5000 de dolari.... Bravo lor..... merita... "felicitari" ca nu pot spune altceva ca nu e frumos....ce gandesc este altceva..
    0 0
  • :)))))
    :))))
    0 0
  • POVESTI
    Toata treaba este o testare care nu va avea finalitate din 2 motive:
    1. Nimeni nu va cumpara ceva care ii limiteaza actiunile( decat bagat pe gat)
    2. Daca lumea nu cumpara, ca o consecinta normala, nici producatorul nu face asa ceva.

    Daca totusi prin absurd va fi instituita o lege, proprietarii vor incerca prin orisice mijloace sa-l decupleze ( vezi limitatoarele de viteza de la camioane, unde desii exista tahograf, soferii decupleaza limitatorul.)
    0 0
  • Pentru Alex Afaceristu'
    Si cat "concediu" fortzat zici ca ai facut ?? Foame mare taica asa-i ?, daca bati campii cu tampeniile astea expirate tocmai pe aici.
    Iar pentru restul: chestia cu GPS-ul si controlul vitezei pentru sincronizarea cu zonele ce au limitare de viteza impusa prin lege nu cred ca ar fi o problema. Problema ar fi daca dragalasii care conduc tara si creaza legile ar abuza de aceasta enorma putere si sa impuna ceva nu dupa cum ar fi normal, ci dupa cum doreste muschiul lor. Tentatia de a se erija in "diriguitori", "pastori" ai maselor de "supusi" ai traficului este destul de mare. Acum depinde cat de lata o s-o faca si in functie de tara, daca se va transforma gaselnita asta in standard, ca dotare pe fiecare autovehicul. Parca si vad "hoarde" intregi de autovehicule miscindu-se imperturbabil la fel, ca un monolit de la prima bara de protectie pana la ultimul bec de numar de inmatriculare, oameni privind hipnotizati inainte, numai inainte deoarece nimic nu va mai conta, decat decizia de a face dreapta sau stanga ori sa opresti in functie de luminita GPS-ului atotputernic care te obliga sa iei decizia, decizia altuia de la butoanele pupitrului Marelui Computator. Superb. Mai ramane GPS-urile implantate in lobul stang al creierului, la fiecare individ, in numele grijii parintesti a statului. :))
    Hai gata cu bazaconiile astea!
    UN AN NOU REUSIT VA DORESC, CARE SA VA POARTE NUMAI PE DRUMURI BUNE, INTELEPCIUNE SI RABDARE IN TRAFIC DAR SI IN VIATA DE ZI CU ZI. SA NU UITATI SA FITI BUNI SI INGADUITORI, MAI ALES CU SEMENII MAI SLABI, CA ASTA VA FACE DIFERENTA.
    SA FITI IUBITI SI APRECIATI LA ADEVARATA VOASTRA VALOARE. SA NU UITATI CA SUNTEM TOTUSI OAMENI, UNICI FIECARE SI DE ACEEA PRETIOSI.
    NUMAI BINE VA DORESC TUTUROR !!
    0 0
  • imi pare rau
    sunt pe deplin constient de numarul "soferilor" de pe strazi.posesori de carnet facut cadou de familie in urma anumitor servicii, de obicei orale. dar de fiecare data cand vad o stire in care controlul se ofera din ce in ce mai mult masinii si nu soferului
    0 0
  • cristi
    ...
    iar s-a gasit un idiot sa bage loganul in seama(comentariul lui marcu)....ar trebui sa se faca un forum pe acest site numai pentru idiotii care spun lucruri off topic...revenind la subiect.....
    este un sistem foarte bun si ar trebui sa se aplice cat mai curand si in romania,pentru ca ar ajuta la oprirea accidentelor grave din orase.
    daca am fi avut autostrazi demne,poate ca ar trebui sa se foloseasca si acolo,dar pe denivelarile din autostrazi nu cred ca te risti,chiar daca ai o masina foarte sigura
    la multi ani,sanatate etc:D
    0 0
  • )(
    exista un lexus care se parcheaza singur,
    un bmw care memoreaza drumul si apoi stie sa il parcurga singur si peste toate mai adaugam un gps care sa reglementeze viteza

    asta inseamna ca in cativa ani nici nu o sa mai avem volan si pedale. devenim inutili.
    0 0
  • mai nasol e pt politai k nu mai au p cine sa amendeze
    0 0
  • MURIM CU TOTII, FRATOLOR!!!
    Daca ar baga asa ceva in Romania... de la suceava pana la bucuresti ai face doua zile respectand limitele de viteza... Si ce m-as mai face eu cu cei 560CP ai Bentley-ului meu? :(
    0 0
  • vl
    Mi-ar place cam asa ceva - adica sa stie de limitarile de viteza. Ma atentioneaza usor daca depasesc viteza legala - atentionandu-ma imi dau seama si ma corectez (sau nu). Oricum posibilitatea de a lua amenzi este diminuata cu un astfel de sistem si asta ar fi bine!
    0 0
  • a punctat bine radu.. in curand o sa ajungem sa fim condusi de masinile noastre.. o sa dispara orice placere de a conduce..
    0 0
  • si acolo unde nu ajunge gps-ul masina ce face? se opreste?
    0 0
  • George
    "Marea Britanie testeaza un sistem GPS care stie unde conduci si iti regleaza viteza in functie de limitele zonei!"


    " sa faca pedala de acceleratie sa vibreze in paralel cu activarea unor martori luminosi si sonori de pe bord."

    Deci pana la urma CUM LIMITEAZA VITEZA ? Scrieti si voi titluri corect , chiar daca nu sunt senzationale.

    Titlu de tabloid de duminica. Astept pozele cu fete goale.
    0 0
  • un lucru e cert
    ii asteapta falimentul !
    0 0
  • aha si....
    la noi e implementata de mult chestia asta, e "wireless"...drumurile sunt pline de gropi, doar cu tancul daca reusesti sa treci peste limita de viteza si cred ca si atunci il rupi in doua. sa vina sa ia model de la noi :)). mai nou gropilor li se spune limitatoare de viteza sau speed bumpere gauroforme :))
    0 0
  • naspa... intrii si u intr-o depasire si te trezesti ca nu poti creste viteza decat pana la viteza legala??!? =)) uiiiiiiiiiiiii
    0 0
  • Ce titlu aiurea!
    0 0
  • pai...
    parerea mea este ca nu e o idee rea insa nu sant de acord cu ei ca nu va controla masina.eu sunt pe principiul daca esti prevazator si atent chiar daca mai depasesti cu 10 km/ora nu o sa "fi fluierat" de nimeni.si poate cate odata e bine sa mergi mai repede ca incurci circulatia.cum sunt starzi la noi cu limitare de 30km/ora cand poti sa mergi linistit cu 50. dar astea sunt la noi.......parerea mea
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru