Scaunele care detecteaza somnul

De Bogdan Mirică
Publicat Vineri, 09.03.2007
Japonezii au pus la punct un scaun auto, ai carui senzori masoara pulsul si respiratia, detectand momentul in care soferul adoarme la volan.

Cercetatorii japonezi au realizat un scaun auto care detecteaza automat momentul in care ocupantul sau adoarme. Tehnologia care va salva vieti, aflata inca in stadiu de prototip, va aparea mai tarziu ca echipare esentiala pentru majoritatea vehiculelor. Accidentele produse din cauza soferilor care adorm la volan vor deveni astfel inexistente.

Scaunul contine mai multi senzori de presiune care pot detecta pulsul si respiratia. Acestea se schimba atunci cand o persoana adoarme. Spre deosebire de alte concepte care necesitau ca soferul sa-si ataseze mai multi senzori pe suprafata corporala, aceste scaune nu au decat cativa senzori incorporati. Cercetatorii pretind ca acest sistem functioneaza chiar si atunci cand ocupantii scaunului poarta haine groase.

Cei care au dezvoltat aceasta inventie se pregatesc acum sa instaleze un mecanism care sa trezeasca soferul, atunci cand acesta a adormit. Un astfel de sistem de alarma urmeaza a fi testat in viitorul apropiat, urmand ca scaunul sa fie lansat pentru productie in urmatorii cinci ani.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru