Se schimbă regulile pentru ridicarea maşinilor parcate neregulamentar: Măsuri dure pentru fluidizarea traficului

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Joi, 06.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Maşinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate pe baza unor condiţii menţionate explicit, în timp ce bicicliştii vor fi obligaţi să poarte căşti de protecţie, potrivit unui proiect care va fi aprobat în scurt timp.

Ridicarea maşinilor parcate neregulamentar a generat numeroase controverse în utlimii ani din cauza unor abuzuri semnalate de proprietari, însă lucrurile vor fi clarificate în curând pe baza unui proiect aflat în prezent pe masa Guvernului.

Autorităţile se pregătesc să adopte un set nou de reguli pentru a evita situaţiile în care traficul este blocat sau îngreunat de maşini parcate, iar acestea sunt mai clare decât cele adoptate anterior de consiliile locale. Astfel, proiectul pregătit de Guvern arată că maşinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate în următoarele situaţii:

● în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară 
● în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia "Staţionarea interzisă" şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionarii 
● pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 metri
● în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice 
● în pante şi în rampe 
● în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia "Staţionare alternantă", în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia "Zona de staţionare cu durata limitată" peste durata stabilită.

Urmareste Automarket
Pe de altă parte, maşinile nu vor putea fi ridicate dacă în interiorul acesteia să află persoane sau dacă proprietarul vine la maşină înainte de începerea procedurii.
În plus, guvernul va reglementa mai dur parcarea pe trotuar, care va putea fi realizată doar dacă există spaţii special amenajate în acest sens care să ofere pietonilor un spaţiu de circulaţie cu lăţimea de cel puţin un metru.

De asemenea, acelaşi proiect prevede ca bicicliştii vor fi obligaţi să poarte cască de protecţie atunci când circulă pe drumurile publice.

Guvernul va aproba noul proiect în perioada următoare şi va intra în vigoare după alte 30 de zile.

Via Profit

Comentarii (20)

  • Era si timpul. Bucurestiul, cel putin, dupa ce ca e murdar ca o cocina, mai e si paradisul nesimtitilor care parcheaza pe prima banda, sau in intersectie. Asta in timp ce parcarile cu plata stau aproape goale.
    Nu-ti permiti parcarea, lasa-ti fieratania acasa. Oricum sunt prea multe. Ia metroul ca in orice capitala normala.
    Astept ca si gardienii de la asa zisa politie locala sa-si faca datoria nu sa stea degeaba pe banii primariei ca acum.
    34 10
  • Andrei
    De ce sa le ridice? Sa ridice amenda la 800 lei, dar de ce sa bagam bani in buzunarele baietilor destepti ce ridica masini?
    23 11
  • aleics
    Sa se dea amenda mare , sa se aiba grija sa se si plateasca , nu sa bagam banii in buzunarul firmelor de partid .
    23 2
  • De ce sa se ridice? Simplu, pentru ca multe incurca circulatia. O masina parcata aiurea pe prima banda poate strangula circulatia pe o artera circulata si poate duce la ambuteiaje. Asta inseamna bani pierduti de toti celalti soferi si chiar eventuale accidente produse datorita faptului ca toata lumea trebuie sa evite "obstacolul neprevazut".
    E simplu, reglementezi tarife maxime rezonabile pentru ridicarea autovehiculelor si aplici amenda maxima pentru respectiva contraventie. Si asa nu se mai imbogateste nicio firma aiurea.
    25 4
  • Sti ca pentru ridicarea unei masini, cel putin cu metoda actuala, masina care ridica trebuie sa fie paralela cu cea ridicata? Deci, dupa ce ca banda 1 e blocata, vine un destept si blocheaza si banda 2 sa ridice masina, proces care dureaza 15-20 de minute.

    Intai sa facem suficiente locuri de parcare, apoi sa dam amenzi.
    17 13
  • bolovan
    Sincer...eu as face altfel...sa vina RETIM-ul (sau cine se ocupa de salubritate in bucuresti)...si sa le ridice. Fara amenzi etc. Dar pagubele le suporta proprietarul.Prostia nu este responsabilitatea noastra.
    2 4
  • In toate tarile civilizate am vazut taxometre automate pentru parcarile in centru. Fara parcagii, fara comentarii inutile. Nu platesti parcarea (e cam 3-4 Lei/ora), iti iei amenda sa-o tii minte.
    Cu ridicarea masinilor se procedeaza la fel: daca nu esti in sau langa ea si ai lasat-o aiurea pe strada, platesti amenda si-ti recuperezi masina de la primarie.
    Foarte bine si cu casca de biciclist, sper sa nu uite si de semnalizatoarele luminoase in fata si spate pe timp de noapte.

    Abia astept sa se puna si in practica! Abia apoi o sa vedem ca lumea mai lasa masinile acasa ca nu are unde sa le parcheze langa munca, in oras si ia frumos mijloacele de transport in comun. E o chestie de educatie, nimic mai mult.
    8 1
  • cineva
    Perfect de accord, sa se ridice masinile parcate neregulamentar, pe strazile principale, unde incurca circulatia si creeaza ambuteiaje.

    Dar nu pe aleile dintre blocuri, unde se parcheaza de seara pana dimineata masinile celor care locuiesc in zona. Pentru simplul motiv ca nu exista alta alternativa, fie ea si contra cost. Si ma refer aici la masinile parcate langa trotuar, ordonat, fara sa incurce pe nimeni. Nu la imbecilii care opresc pur si simplu masina unde le tuna, si apoi pleaca fara sa lase in geam un nr de telefon ca sa fie contactati in caz de nevoie.
    8 0
  • Reincepe jegul edilitar
    Cand TOT Bucurestiul va arata ca Sectorul 3 atunci voi fi de acord !
    Acolo sunt MII de locuri de parcare + gazon + copaci + tot ce vrei...
    Veniti in Sect 2 pe Sos Iancului sa vedeti ce au facut imbecilii ... PMB arunca raspunderea parcarilor ( = ZERO ! ) catre PS 2... PS 2 catre PMB caci aia au executat lucrarea ... ( ingustarea partii carosabile si interzicerea parcarii pa Banda 1 ) ... ce ar trebui sa facem in aceste conditii ? .. sa ne mutam la tara sau sa plecam din tara ?
    6 2
  • monica
    unde vezi ma "Blue" parcarile cu plata goale? Indica-mi si mie ca am cautat si am cerere de 2 ani la primaria sector 2 asa ca nu vorbi daca nu stii. Intai sa fie locuri de parcare disponibile si apoi sa se ia masura ridicarii!
    4 5
  • Daca masina nu se ridica intr-un minut, degeaba te intinzi pe strada cu utilajul (era pe youtube un filmulet...)
    1 2
  • andrei
    poate ar fi cazul totusi sa mai scoata din semnele de oprire interzisa. e plin de ele si pe artere cu 3 benzi. pai unde sa parchezi? mai reglementeaza si parcarea pe trotuar din ce vad. si cu masinile ce facem? iar se da liber la samsarii de ridicari. adica ok, ridici ce incurca cu adevarat traficul, in intersectii, pe zebra, din astea cu adevarat importante. si in conditiile in care se ridica la greu blocuri, densittatea de populatie, si automat, si de masini, creste, unde sunt locuri noi de parcare? ok, le ridici, dar o sa le ridici degeaba daca se vor enerva zeci de mii de insi si iese scandal.

    e bine ca dau niste reguli clare, doar ca sunt prea stricte.
    3 1
  • bicicleta reprezinta libertatea de miscare in natura. nu toti biciclisii au biciclete si pretentii de performanta.
    casca a fost inventata de razboinici . obligatia purtarii castii suprima placerea biciclistului si creeaza adversitate fata de inamicii pe patru roti.
    1 8
  • Sa vezi ce iti suprima placerea un accident cu un automobil si tu nu ai nici macar casca atunci cand treci strada calare pe bicicleta.
    3 0
  • @monica
    Uite un exemplu: pe Calea Floreasca in dreptul Mall Promenada, prima banda e ocupata non-stop pe ambele sensuri de nesimtiti care n-au bani sa dea 2 lei / ora la pentru parcarea Mall-ului. Le lasa pe prima banda si pleaca in Mall. Mai stiu multe altele dar nu cred ca are rost sa ma apuc sa le-nsir aici pe toate. Asa ca s-avem pardon!
    7 3
  • Sa va vad unde parcati regulamentar, astia care laudati initiativa. Blocuri de locuinte cu doar 5-6 locuri de parcare, sosele intregi fara macar un singur loc, samd.
    "Abia astept sa se puna in practica" poate sa spuna doar un cretin care nu e afectat direct si nu intelege problema in ansamblu.
    5 2
  • @In_a_state
    Trebuie sa intelegem ca problema asta trebuie rezolvata odata. Dincolo de faptul ca toti ar trebui sa ne punem problema daca avem loc unde sa parcam masina INAINTE sa o cumparam, strazile aglomerate din orasele mari trebuie eliberate.
    Degeaba visam la infrastructura, drumuri bune, civilizatie in trafic, etc daca nu schimbam un pic si abordarea.

    Nu se intreaba nimeni cum de se gasesc spatii pentru locuri de joaca, panselute, de mall-uri nu mai zic. Cand la fel de bine in subsolurile acelor spatii, chiar si in curtile interioare blocurilor comuniste, se pot amenaja parcari subterane sau supraterane civilizate si curate care ar rezolva mult din problema.
    Problema pleaca in primul rand de la noi si primariile trebuie sa le rezolve. Dar doar daca tot noi ne dorim asta.

    Am inteles bine cum stam cu problema de ansamblu?
    4 0
  • Sia aceste masuri nu ar trebui dublate de masuri speciale de concesiunare terenuri pt cei care sunt dispusi sa investeasca in parcari pe verticala? Nu este normal sa oferim si posibilitatea ca legea sa fie respectata de miile de "prosti" care cotizeaza consistent cu taxe la buget? ce rost are o lege care nu poate fi aplicata pt ca nu exista parcari? ar mai functiona transportul in comun daca ar decide populatia cu masini sa foloseasca transportul in comun? Numai guverne de incompetenti...daca pedepsesti da si posibilitatea ca acel contribuabil sa respecte legea,,
    0 0
  • prea se fataie lumea aiurea cu masina. iar parcarile cu plata goale.

    aia cu avaria pusa merita amenda penala.
    3 1
  • @Seat
    De ce nu faci un demers legislativ în acest sens...poate sunt mulți care au această opțiune, că oprirea neregulamentară să devină...infracțiune. Și după amenda penală, dacă se repetă ... închisoare. Ce zici nu ar fi SF educativ?
    3 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru