Seat implineste 60 de ani de la infiintare

De Cornel Șocariciu
Publicat Duminica, 02.05.2010
Seat (Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo) implineste in luna mai 60 de ani de la infiintare.

Acum 60 de ani, in data de 9 mai 1950, lua nastere compania Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo (SEAT). Atunci s-a semnat un acord intre Institutul National Industrial, sapte banci spaniole si constructorul italian Fiat.

Linia de asamblare a fost data in folosinta in anul 1953, atunci cand pe portile uzinei a iesit primul model Seat. Acesta a fost sedanul 1400 A care dispunea de tractiune pe puntea spate si avea un propulsor cu patru cilindri pozitionat in fata capabil sa produca 44 de cai putere. La vremea aceea, 925 de muncitori lucrau pentru a putea asambla cinci masini pe zi, iar cifrele au crescut odata cu trecerea anilor.

In prezent, Seat face parte din Grupul Volkswagen si are reprezentati in aproape toate segmentele pietei auto. Modelele Seat au un design unic, o personalitate puternica, dar mai ales dispun de o "aroma" Mediteraneeana. Odata cu intrarea in cadrul VAG, Seat a beneficiat de investitii majore in cercetare si dezvoltare si a avut acces la tehnologii noi.

De asemenea, Seat a beneficiat si de platformele de baza pe care erau fabricate modelele VAG, ceea ce a dus la o scadere a costurilor de productie.

In acelasi timp, constructorul spaniol s-a extins pe pietele europene multumita retelei de distribuitori ale Grupului Volkswagen. In acest moment, Seat are 11.000 de angajati, 1.300 dintre acestia lucrand in cadrul departamentului de cercetare si dezvoltare. Uzina de la Martorell poate produce astazi pana la 2.000 de masini pe zi. Din 1953 si pana acum, Seat a asamblat peste 16 milioane de automobile.

Viitorul companiei pare unul in crestere, Seat pregatindu-se sa introduca pe piata si un model electric prefigurat de Conceptul IBE. Cu ajutorul Ministerului pentru Stiinta si Inovare, compania spaniola va cerceta, va dezvolta si va pune bazele mobilitatii electrice. Obiectivul acestui proiect il constituie investigarea tehnologiei pentru producerea unui vehicul electric in Spania si stabilirea infrastructurii aferente. Aceasta initiativa reprezinta cea mai mare provocare cu care s-a confruntat pana acum industria spaniola.

Via | Seat

Comentarii (8)

  • 11.000 angajati printre care si tatal meu... :D La multi ani Seat!
    18 3
  • seat
    masini adevarate! LA multi ani SEAT si sa ne incanti cu modele la fel de frumoase si pe viitor
    14 7
  • Masini Frumoase?
    Daca Seat sunt modele frumoase, atunci inseamna ca ai probleme la ochi
    5 18
  • andr3i
    @ Dann
    parerea ta nu intereseaza pe nimeni.
    Spor la treaba SEAT in continuare.
    14 2
  • seat
    dann, probabil ca tie dacia ti se pare frumoasa, sau renaultul. ramai cu ale tale. seatul face masini nu frumoase, superbe!
    8 3
  • Andrei
    Seat
    Conduc un Seat Leon 1p de 2 ani si pot spune ca este o masina extraordinara. are un look agresiv, este sportiva si este si spatioasa. Asa ca Dan... pleaca putin la plimbare cu roaba ta.
    9 2
  • fny.ro
    Frumusete
    Intr-adevar, masinile sunt frumoase, dar mai au unele scapari, nu datorita marcii, ci proprietarului. De exemplu, Seat Exeo da dovada de o "originalitate" iesita din comun. (a se citi vechiul A4).

    @sandman: Si daca cuiva nu-i place aspectul Seat, de ce trebuie sa-i placa neaparat aspectul Dacia sau Renault? Si Dacia sau Renault arata intr-un anume fel de n-ar trebui sa placa nicicui?

    Cand faci o afirmatie de genul asta, incearca sa o sustii cu argumente valide si logice, daca nu reusesti, mai bine nu o fa pentru ca nu are nici o valoare....
    4 4
  • Andrei - look agresiv???? glumesti.
    Au si frumoase si urate ca toate marcile. acum e VW deci...nu prea ai ce zice de seat.
    4 7

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru