Semnele de circulație false sau avariate, viitoare capcane pentru mașinile autonome

de Bogdan Mirică
Marti, 08.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un grup de cercetători americani a demonstrat că sistemele unei mașini autonome pot fi ușor păcălite de semne pe care au fost lipite abțibilduri sau care au fost înlocuite de o simplă imagine printată.

Dezvoltarea tehnologiei pentru mașini autonome presupune calcularea tuturor elementelor neprevăzute. Producătorii auto știu că pot exista semne de circulație greșite sau marcaje incorecte, precum și specialiști IT care pot să manipuleze sistemele mașinii. Dacă pentru aceștia din urmă pot crea un sistem de apărare, pentru marcajele incorecte nu prea există soluții.

Cercetători în siguranță de la Universitatea din Washington au demonstrat că falsificarea și alterarea unor semne de circulație pot debusola complet sistemele unei mașini autonome. Aplicarea unor abțibilduri pe semnul de Stop a făcut ca mașina să perceapă indicatorul ca o limitare de viteză la 45 de km/h. Testul a fost repetat, cu abțibilduri aplicate diferit, din mai multe unghiuri și de la distanțe diferite. De fiecare dată camera a văzut o limitare de viteză la 45 de km/h, nu un Stop.

Urmareste Automarket
De asemenea, o imagine printată și aplicată peste un semn de circulație a fost recunoscută de camera mașinii, iar sistemele au acționat în conformitate cu aceasta.
Este vorba despre obligativitatea unui viraj la dreapta.

Aceste exemple au demonstrat că mașinile autonome și sistemele lor actuale de recunoaștere a obiectelor, semnelor de circulație și a oamenilor pot fi ușor păcălite. Soluția cercetătorilor este ceva mai complicată și urmează a fi dezvoltată în viitor. Sistemele de calcul ale mașinilor autonome trebuie să citească informația și să o analizeze în funcție de context: hartă, viteză de deplasare. Un asemenea sistem ar trebui să înțeleagă că atunci când mașina rulează pe autostradă nu poate frâna brutal dacă a văzut un semn de Stop pentru că acesta ar putea fi o capcană.

Cercetătorii au tras și un semnal de alarmă, întrucât actualele modele Tesla oferă posibilitatea de a rula autonom. În acest context, ele sunt extrem de vulnerabile unor astfel de atacuri sau semne greșite.

via caranddriver

Comentarii (1)

  • Elon M.
    Pe viitoarele masini autonome o sa le doara.n coor de semnele de circulatie mazgalite. Daca stam sa ne scremem de cum vor identifica VIZUAL aceste semne inseamna ca suntem boi si vom ramane la stadiul actual de cum se concep sistemele autonome. Eu nu cred ca savantii actuali si viitori in domeniu nu gandesc cel putin la fel de avangardist ca si un taran ca mine din agricultura care crede totusi ca sistemele autonome vor ingloba tehnologii superioare de: POZITIONARE GPS, LOCALIZARE, CARTOGRAFIERE, ACCES PERMANENT SI ACTUALIZAT LA BAZE DE DATE RUTIERE, COMUNICARE SI FEEDBACK INSTANT CU CELELALTE AUTOVEHICULE s.a.m.d astfel incat la apropierea de o intersectie sa se peeshe pe indicatoarele rutiere, lipsa, dinte, gaura sau cum or mai fi ele! Capisci?
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru