Și limitatoarele de viteză pot să fie inteligente: Actibump este "arma" perfectă împotriva șoferilor vitezomani

de Mircea Meşter
Duminica, 14.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
După patru ani de dezvoltare și de analiză, autoritățile suedeze au montat în localități primele limitatoare de viteză inteligente. Acestea nu sunt simțite de șoferii care rulează legal, dar îi scutură serios pe vitezomani.

Polițiștii din Suedia au găsit soluția perfectă pentru a-i trage de mânecă pe șoferii vitezomani care confundă străzile din localitățile scandinave cu autostrăzile din Germania. În loc să dubleze patrulele ascunse în tufișuri, aceștia au apelat la companiile cu idei care au dezvoltat o "capcană" pentru șoferii care depășesc limita legală de viteză pe anumite porțiuni de șosea.

Este vorba de o evoluție a clasicelor "vibratoare" din plastic montate pe străzile și șoselele din România. Limitatoarele de viteză în versiune suedeză au fost botezate Actibump și sunt metalice, iar particularitatea acestora este faptul că ele nu sunt simțite de șoferii care circulă cu viteza legală, fiind așezate la același nivel cu asfaltul. Atunci când pe deasupra lor trece însă un șofer care rulează peste limita de viteză, bumperele coboară și se transformă într-un "șanț" transversal care scutură serios mașina. 

Sistemul este gândit pentru toate situațiile reale cu care se poate întâlni.

De exemplu, bicicliștii pot să evite zona centrală a lui Actibump rulând pe zonele laterale, în timp ce vehiculele de urgență sunt excluse de la eventuale neplăceri pentru că pot să comunice cu limitatorul atunci când se află în misiune. 

Comentarii (9)

  • la noi ar trebui puse la fiecare kilometru ca sa-i descurajeze pe ciobansii bucurestiului
    25 16
  • Americanii au masini care citesc soseaua. Daca vede o groapa, tine suspensia sus, si nu simti nimic. Cu asa masina, treburile astea sant useless !!!
    6 31
  • mai bine niste radare care sa dea cate o palma dupa cap pietonilor care trec ca oile!
    daca acceleram cand le vedem, ce or sa faca?! ng ng...
    13 19
  • dacati-ai dat cu motoru la peste 100 km/h, peste asa ceva...esti pa!
    9 2
  • sdgdfr
    sa mai lucreze la ea zic - daca biciclistul nu era pe faza se ducea cu roatele in sus / radarul a confundat bicicleta cu o masina
    3 14
  • @sdgdfr
    Si asa zici, ca biciclistii o sa depseasca constant viteza maxima si o sa se activeze buper-ul.... te-ai gandit mult?
    5 5
  • @Aurel
    Daca tine suspensia sus la ambele roti din fata, sa nu intre in sant, nu cred ca botul manii va ramane suspendat in aer.
    4 3
  • @Seat ai dreptate. In regulament scrie ca pe trecerea de pietoni ai dreptul sa treci si asta in pas vioi, nu vb la telefon, sari ca surdul in toba pe trecere fara sa te asiguri. Se lasa in baza soferului ca trebuie sa opreasca, dar poate asta nu e atent, poate in timpul ala când sa franezi repede iti aluneca piciorul pe pedala cum s-a mai intamplat
    7 1
  • Mai bine ii dai in judecata ca ti strica masina...
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru