Și mașinile "normale" pot fi piese de colecție: un Peugeot 205 GTI din 1989 a fost vândut la licitație cu 37.000 de euro

de Mircea Meşter, Via Classicandperformancecar
Miercuri, 03.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un britanic a achiziționat pentru propria colecție un exemplar Peugeot 205 GTI în condiție impecabilă pe care a plătit aproape 40.000 de euro. Dovada că nu trebuie să ai ADN de mașină rară ca să fii piesă de muzeu.

Deși licitațiile care implică mașini clasice adună de obicei în fața cumpărătorilor modele de colecție care au reușit să-și crească valoarea de revânzare prin serii limitate de producție sau prin prețuri inițiale foarte mari, există și excepții. Iar una dintre acestea vine din partea francezilor de la Peugeot, care au reușit să producă acum aproape 30 de ani o mașină care menținută în stare perfectă poate să le aducă astăzi bani frumoși posesorilor.

Un exemplar Peugeot 205 GTI, considerat de mulți cel mai reușit model de performanță din istoria mărcii franceze, a fost vândut la o licitație care a avut loc la Silverstone pentru 31.000 de lire sterline (circa 37.000 de euro). Evident, nu vorbim de sume fabuloase, însă merită noat faptul că vânzătorul a reușit să găsească un colecționar care a cumpărat mașina cu o sumă cu 14.000 de euro mai mare decât se preconiza înaintea licitației.

Secretul mașinii este că aceasta a fost menținută în stare aproape perfectă.

Posesorul a parcurs doar 12.800 de kilometri la volanul acestui 205 GTI pentru că a primit o mașină de serviciu la scurt timp după ce a achiziționat modelul Peugeot, în mai 1989. Sportiva franceză a fost scoasă regulat la plimbări scurte de proprietar pentru ca acesta s-o mențină în formă, iar reviziile au fost realizate întotdeauna la timp și la reprezentanțele oficiale ale mărcii. 

Singurele modificări realizate de proprietar sunt instalarea unei alarme aftermarket (în 1993) și un kit de evacuare din inox (montat în 2003). În rest, vopseaua exterioară este cea originală iar interiorul este menținut în condiții impecabile, radio-casetofonul și bricheta cu care mașina a venit din fabrică fiind virtual noi. Pentru a menține neschimbat feeling-ul retro al mașinii, posesorul britanic a păstrat chiar și anvelopele originale - un set de Pirelli P600 - chiar dacă ele ar trebui de acum schimbate.

Alte achiziții la Silverstone Classic

Alte mașini achiziționate în cadrul licitației Silverstone Classic care a avut loc în weekend-ul trecut sunt un AC Ace Bristol din 1958 (250.000 de lire sterline, aprox.

300.000 de euro) și un Jaguar E-Type de primă generație cu motor 4.2 FHC care a fost achiziționat pentru 140.600 de lire sterline (aproximativ 168.000 de euro). Lista completă de mașini cumpărate și vândute la Silverstone Classic 2016 poate fi consultată aici.

Comentarii (3)

  • Mi se pare ca la fel ca in domeniul imobiliar, vedem o bula si in domeniul auto, preturi crescute obscen de la un an la altul.

    Ferrari F40 in 2010 era 400.000 EURO. Acum se vinde cu 4 milioane.

    Visam si eu la un Oldtimer (Alfa Romeo), dar in momentul asta nici macar un Youngtimer nu imi mai permit (Bmw E30, Mercedes E190, Mercedes W124) au deja preturi mult prea mari.
    6 0
  • gti...pe vremea cand peugeot facea masini. 205, 405, 605, masini de colectie.
    6 0
  • Peugeot 406 Coupe si 607 pt. mine sunt Peugeot-uri si masini extradordinar de reusite din toate pct. de vedere care au meritat, merita si vor merita cumparate. Din pacate acum numai SH. Restu praf ! Nu se merita nimic.
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru