Sistemele GPS ar putea inregistra erori in 2010

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 20.05.2009
Sistemul GPS ar putea furniza date eronate incepand din 2010 ca urmare a amanarii planurilor de inlocuire a satelitilor din cauza costurilor foarte ridicate.

Sistemul de pozitionare globala prin satelit (GPS) este alcatuit in prezent din 31 de sateliti plasati pe orbita terestra.

Pentru ca dispozitivele GPS sa functioneze la parametri normali, acestea trebuie sa primeasca semnal de la cel putin patru sateliti simultan, insa acest lucru ar putea deveni incert incepand de anul viitor.

Satelitii trebuie reparati si inlocuiti periodic pentru a asigura fiabilitatea sistemului GPS, insa Statele Unite ale Americii, care detin aceasta tehnologie, au anuntat ca planurile de modernizare ale sistemului sunt in pericol sa nu fie realizate.

In ciuda faptului ca dispun de un program de modernizare de 2 miliarde de dolari, americanii sustin ca nu au reusit sa construiasca sateliti GPS conform bugetului alocat si a standardelor de calitate si avertizeaza ca daca Fortele Aeriene ale SUA nu isi indeplinesc obiectivele sistemul GPS ar putea furniza date eronate incepand de anul viitor.

Actualul program de modernizare a sistemului GPS prevede un buget de 5.8 miliarde de dolari pana in anul 2013, insa acesta ar putea fi urgentat pentru remedierea actualelor probleme.

SUA planuieste lansarea unui nou satelit din constelatia GPS in luna noiembrie a acestui an, cu trei ani intarziere fata de data anuntata initial.

Cu toate acestea, este de asteptat ca Guvernul SUA sa ia o atitudine ferma pentru modernizarea sistemului GPS, stiut fiind faptul ca tehnologia este considerata esentiala pentru securitatea nationala prin prisma aplicatiilor militare pe care le ofera.

Desi este folosit in prezent in intreaga lume, sistemul GPS se afla in proprietatea Statelor Unite ale Americii si este gestionat de Fortele Aeriene ale SUA. In incercarea de a elimina dependenta de SUA, Uniunea Europeana a initiat un proiect similar numit Galileo, insa lansarea satelitilor europeni pe orbita a fost amanata din cauza costurilor foarte ridicate. La randul lor, tari precum Rusia, China si India planuiesc construirea unor retele de sateliti asemanatoare.

Via | GAO

Comentarii (1)

  • Ar trebuii sa se uneasca toata tarile pt a lansa sateliti pe orbita dar satelitii americanilor au si alte scopuri in afara de gps care nu trebuie sa stie alte popoare.
    1 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru