Societatea civilă solicită ore de educaţie rutieră în şcoli

de Sebastian Toma
Luni, 09.03.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Recentele discuţii privind modificarea programei obligatorii în şcoli au readus în atenţie problema orelor de educaţie rutieră. Două organizaţii din România solicită introducerea şi aplicarea acestei discipline în programă, titrează Hotnews.

Esential 1 oră de educaţie rutieră pe săptămână este obligatorie pentru orice instituţie de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu, dictează Codul Rutier încă din 12 decembrie 2002.
Două organizaţii din România solicită Ministerului Educaţiei introducerea orelor de educaţie rutieră în şcoli, titrează colegii de la Hot News. Iniţiativa Organizaţiei pentru Promovarea Transportului Alternativ în România şi a ActiveWatch a venit la scurtă vreme după discuţiile aprinse din ultima perioadă referitoare la ora de religie din şcoli şi atrage atenţia asupra nerespectării crase a legilor în privinţa orelor de educaţie rutieră din instituţiile româneşti de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial. Altfel spus, cele două organizaţii au subliniat faptul că, din punct de vedere legal, orele de educaţie rutieră sunt obligatorii în şcoli, dar acestea nu sunt ţinute în majoritatea instituţiilor.

După modelul unei solicitări anterioare referitoare la orele de religie ţinute aproape "din oficiu" în şcoli şi la posibilitatea anulării acestora cu excepţia cererii exprese a părinţilor, cele două organizaţii menţionate mai sus le cer Ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, respectiv Ministrului Afacerilor Interne să comunice în mod oficial numărul de cereri care trebuie adresate de părinţi pentru a introduce în programa şcolară a orelor de educaţie rutieră, acestea din urmă urmând să nu aibă un caracter facultativ. Dacă va fi implementată, decizia ar trebui aplicată pentru trei forme de învăţământ: preşcolar, primar şi gimnazial. Altfel spus, se referă la îndreptarea cunoştinţelor de educaţie rutieră ale minorilor cu vârsta de până la 14 ani inclusiv.

Urmareste Automarket
Iniţiatorii proiectului nu au menţionat nicio intenţie cu privire la orele de educaţie rutieră la nivel liceal, acestea fiind şi ele necesare având în vedere faptul că elevii acestei forme de învăţământ sunt la vârsta la care pot obţine un permis de conducere pentru diferite categorii, cum ar fi AM, A1 şi B1, pe lângă A-ul şi B-ul rezervate doar celor care au atins vârsta majoratului. Subliniem şi noi constatarea celor două organizaţii menţionate mai sus, care specifică faptul că România este singura ţară europeană în care nu există un sistem coerent de educaţie rutieră în şcoli. În ţara noastră, numărul de decese în accidente rutiere este aproape dublu faţă de media europeană.

Via HotNews | Sursă foto 

Comentarii (12)

  • Pai de ce sa fie nevoie, religia nu e suficienta? :)
    32 6
  • Ar fi bine sa se implementeze o lege in sistemul de invatamant national prin care sa se interzica venirea la scoala cu telefoanele mobile si alte chesti inutile.......
    uniformele scolare au disparut.......nu li se acorda prioritate.....
    cel putin in Sibiu smecheria e la ordin inalt.......la 8-9-10 dimineata cafenelele si barurile sunt pline de pustani si pustane de 15-18 ani care beau alcool si fumeaza ca la ei acasa........de 4-5 ani de cand cocalareala a acaparat toata tara suntem vai de capu noastru.....2-3 generatii de tinerii sunt tot repetenti....va fi jale peste 8-10 ani cand probabil aceste generatii vor termina scoala,facultatea si vor fi nevoite sa se angajele......si mai speram sa ne 'reparam' ca tara in viitoru apropiat......cu cine:))))).....ca 30%-40% din viitorul fortei de munca cu siguranta nu vor fi pregatiti sa lucre si asa mai departe....
    Romania este de departe cea mai 'moarta' tara din Uniune:))))
    17 5
  • România este singura ţară europeană în care nu există un sistem coerent de educaţie rutieră în şcoli.

    dar avem:
    - cei mai multi analfabeti din UE
    - cei mai multi morti si accidentati grav in accidente rutiere din UE
    - cele mai multe biserici pe cap de locuitor din UE

    deci...care e problema??
    25 3
  • A1, B1....ce v-ar placea toti drogatii de liceu , la 16 ani , la volanul unei bulgaroaice sau in SUV-ul cumparat cinstit de tac-su, sa va faca praf masinile pe prioritatea voastra si api, cu ajutorul avocatilor si cu boturile judecatorilor, sa va spuna ca....nu a avut discernamant si sa continue tot asa.Ce mai stiti ce bagabela de la Constanta care i-a rupt picioarele cu X5-ul lui tac-su, unui batran pe trotuar, acum cativa ani?S-a uitat, nu mai e ...gata!Amin! Alte tari isi permit sa confiste masinile betivilor, la noi,nuuuu. Trebuie intotdeauna o HOTARARE DEFINITIVA, care vine si dupa 10 ani...
    14 4
  • Astept clipul cu Connect-R , sa ne povesteasca el, ca un om mare, cam cum sta treaba.
    14 4
  • @tzenu
    Esti genul de om care se plange de tara in care traieste, dar nu face nimic sa schimbe ceva in bine. Spre exemplu nu-mi poti spune ca esti vre-un olimpic la felul in care scrii.
    Nu e drept sa condamnam tinerele generatii odata ce acestea preiau obiceiurile adultilor, de multe ori iresponsabili.
    On topic:
    Chiar e nevoie de ora de educatie rutiera nu de religie.
    10 7
  • daca in tara noastra justitia nu isi face treaba e normal ca multora sa nu le fie frica de ea, dar unora dintre ei le e frica de dumnezeu............asa ca NU CRED ca ora de religie o sa-i invete ceva de rau pe copii.
    Legat de stire...........cred ca nu e ceva rau in asta , dar totusi cred ca e prea mult sa faci o ora de legislatie rutiera cu un copil de 6 ani si as prefera ca ora asta sa fie cumva combinata si cu altceva cum ar fi sa-i eticheteze pe unii copii care ar avea unele aptitudini sau talente in domeniile technice de orce fel.
    Ca sa ma inteleaga toata lumea, vreau za zic ca la ora asta sa avem un profesor sau psiholog care sa vada fiecare copil in parte cat il duce capul si ce e bun sa faca in viitor, un fel de descoperitor de talente.
    Eu sunt convins ca o sa mearga foarte bine programul asta pentru ca in tara in care eu locuiesc acum asa se face si treburile merg al naibi de bine, doar ca aici este un fel de ora genul ,,ora de lucru manual iar copii sunt invatati diverse activitati cum ar fi gatitul, insamantarea cerealelor, despre masini si utilale, motoare termice, etc etc...
    @flavius daca cineva a intervenit si si-a postat parerea inseamna ca a facut ceva, pentru ca din pacate doar atat putem face noi astia mici,dar ca sa schimbam ceva este nevoie de multi ca noi
    Important este ideea si nu felul cum scrii pentru ca sunt oameni care habar nu au sa scrie si sa citeasca dar orcand si orcui acestia pot sa-i dea o lectie de viata.
    1 8
  • Se pot crea petitii.
    3 2
  • Oare educatia asta nu ar trebui inceputa de catre parinti,in primul rand? Sau probabil sunt prea ocupati ca sa-i invetze pe cei mici ceva.Sau poate nu au ce sa-i invetze.Nasol viitor!
    2 2
  • E imperios introducerea in scoli ca si materie ! Caci desi stim cu totii de Dumnezeu, nu vrem sa ajungem prea curand langa El. Educatia de acasa e de aur, dar tara duce lipsa de parinti, in primul rand. Tot taranul e tatic si mamic. Mai mult, carnet ar trebui dat totusi de la o varsta mai inaintata. Multi nu au discernamant...traiesc pe telefoane si prin baruri, vorba cuiva de mai sus.
    4 1
  • @iuliohir, Iuri Gagarin a incercat sa ajunga langa el, dar nu l-a gasit.
    3 2
  • @lorinczi - lasa'l tu pe betivul ala! Raportat la dimensiunile universului, a ajunge doar pe orbita pamantului si exclamand "am fost in cer si nu L-am gasit" nu faci altceva decat sa te identifici cu definitia suprema a idioteniei umane, dincolo de orice teologie! :)
    Nu ma refer la tine, ci la gaga ala, sper ca ai inteles! :)
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru