Sondaj: 6 din 10 șoferi români vorbesc la telefonul mobil în timp ce conduc, iar 4 din 10 trimit mesaje text

de Cornel Șocariciu, Foto: Dreamstime
Miercuri, 18.10.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
6 din 10 șoferi români vorbesc la telefonul mobil în timp ce conduc, fără să utilizeze un dispozitiv de tip handsfree, iar 4 din 10 trimit mesaje text. Rezultatele vin în urma unui sondaj realizat în cadrul campaniei "Fii treaz la volan!".

În cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră "Fii treaz la volan!" a fost realizat sondajul "Cât de treaz ești în trafic?". Acesta s-a desfășurat în perioada 21 august 2017 - 17 septembrie 2017 prin intermediul unei platforme online și a totalizat 8.081 de respondenți.

81% dintre aceștia sunt șoferi, 60% au declarat că merg pe bicicletă, iar 9% s-au încadrat în categoria motocicliștilor. Dintre conducătorii auto care au participat la sondaj, 72% au declarat că șofează în fiecare zi, 20% au spus că merg cu mașina de câteva ori pe săptămână, iar 6% folosesc vehiculul de câteva ori pe lună.

De asemenea, în urma sondajului a reieșit faptul că 6 din 10 șoferi vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc, fără a folosi un dispozitiv de tip handsfree. 32% dintre aceștia spun că fac acest lucru rar, doar atunci când apar urgențe, 20% vorbesc la telefon fără handsfree din când în când, iar 8% aproape la fiecare călătorie.

Totodată, 4 din 10 șoferi spun că trimit mesaje text atunci când se află la volan (21% rar, când apar urgențe, 13% din când în când, iar 4% aproape la fiecare călătorie).

Urmareste Automarket
Șofatul sub influența alcoolului rămâne o problemă în țară.
Conform sondajului, 1 din 5 șoferi (18%) a condus cel puțin o dată sub influența alcoolului.

Sondajul realizat în cadrul campaniei "Fii treaz la volan!" a scos la iveală faptul că 70% dintre pietoni traversează neregulamentar, iar 77% dintre bicicliști nu folosesc echipament de protecție. În același timp, doar 11% dintre bicicliști poartă cască, iar 12% dintre aceștia optează și pentru alte mijloace de protecție.

54% dintre motocicliștii care au participat la sondaj au declarat că poartă cască și îmbrăcămite de protecție, în timp ce 17% nu folosesc deloc echipament de protecție. De asemenea, peste jumătate dintre cei care folosesc motocicleta se strecoară printre mașini, în trafic. 8% dintre motocicliști au declarat că au mers cel puțin o dată sub influența alcoolului.

Via | Treazlavolan

Comentarii (12)

  • În cazul polițiștilor procentul este și mai mare: 8 din 10 polițiști vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc, fără a folosi un dispozitiv de tip handsfree.
    Din motivul ăsta nu prea primește nimeni amendă pentru asta - polițiștilor li se pare normal vorbitul la telefon la volan.
    21 2
  • Si dupa aia te mai miri ca intra masina de pe contrasens in tine.'
    Si in mine era sa intre un cascat de-asta care se juca pe telefon. Numa'l-am vazut ca vine spre mine. Noroc ca a reactionat la claxonat.
    11 0
  • Eu de exemplu nu sunt mare vorbitor la telefon. Dar care se stiu mari "oratori", de ce naiba nu-si iau un hands-free, atat pentru siguranta lor (SA-I MAI VADA IN VIATA PE CEI ATAT DE DRAGI CU CARE VORBESC LA TELEFON), cat si pentru siguranta celorlalti... si chiar pentru comoditate. E asa placut sa stai cu telefonul in mana?
    15 0
  • Nu se vorbeste la telefon in timp ce conduci - chiar daca ai hands-free!O secunda de neatentie poate fi fatala! Soferia in ziua de azi este cu totul altceva decat in urma cu 25 - 30 de ani.Ea are reguli stricte ce trebuie respectate - FARA EXCEPTII!
    8 3
  • Toate ca toate dar cei mai penibili sunt cei cu masini noi si scumpe care nu utilizeaza sistemele hands-free, mai tot timpul o sa vezi o blonda cu un suv imens, singura in masina si cu telefonul la ureche.Orice masina moderna decenta are sistem hands-free.Oare nu au auzit de bluetooth?Sau poate asa nu poate lumea sa iti vada noul Iphone?
    32 0
  • Adrian C
    Se pare ca hands-free-ul le este strain la toti. Masini de sute de mii euro au toti dar pt. un hands-free nu le-a mai ajuns bani se pare ....
    24 0
  • @Adrian C, nu e vorba ca nu le-au ajuns banii, cat e vorba de indiferenta. Am un prieten cu Range Rover Evoque. Sa stii ca masina aia te "tampeste". Te face sa te doara in cot de tot ce e injurul tau, atunci cand esti la volan. Desigur ca asta tine de sofer. Dar ca individul asta, sunt foaaarte multi.

    In Romania regulile sunt facute sa se incalce sau sa fie ignorate. Iar unele dintre consecintele acestui lucru, sunt cele mai mari rate de accidente grave auto si unul dintre cele mai mari numere de persoane decedate in accidente rutiere, din UE.
    Mult prea putini respecta limitele de viteza, tin cont de pericolele la care se expun conducand niste masini cu ITP-ul trecut "pe pile", conducand obositi sau bauti sau conducand haotic (depasiri din scurt, sunt nervosi sau irascibili) sau tachinandu-se in trafic. Nu tin cont ca au pe "mana" mai multe vieti, atunci cand circula si cu altii in masina.
    Bine, la asta se mai adauga si infrastructura proasta sau inexistenta, cat si marcajele care sunt aproape inexistente. Dar astea sunt egale cu 0. Avem viteji in trafic, care nu au nevoie de asa ceva. Iar asta cu vorbitul la telefon, e clasica. Atat in privinta soferilor, cat si a pietonilor.
    16 0
  • nu numai blondele...

    Pana si nea' Costica unde imi schimb caucioacele sta tot timpul cu blustutzul. Dar se compara salariul astronomic a lui nea' Costica cu banutii smecherilor, de unde 50-100lei pentru un accesoriu cand te spargi in figuri cu telefoane de 3 ZERO-uri?
    8 4
  • 9 din 10 soferi romani nu stiu sau nu vor sa semnalizeze in sensul giratoriu , iar semnalizarea parasirii sensului e o adevarata minune ! Tara de imbecili plina de analfabeti coborati din caruta in BMW din 90 .....
    3 0
  • 9 din 10 soferi romani nu stiu sau nu vor sa semnalizeze in sensul giratoriu , iar semnalizarea parasirii sensului e o adevarata minune ! Tara de imbecili plina de analfabeti coborati din caruta in BMW din 90 .....
    2 1
  • niste tarani. eu mi-am luat casca plantronics, ma aud mai bine ca pe telefon, nici nu ma iradiez, asta inseamna sa gandesti.
    5 0
  • AndreiRN
    Ar trebui confiscat telefonul imediat si distrus.
    Plus o suspendare de carnet de 3 lunii.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru