Start în Dakar 2018: Peugeot, Toyota și Mini se luptă la categoria Auto, iar România e reprezentată de Mani Gyenes la categoria Moto

de Mircea Meşter
Sambata, 06.01.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Cea mai dificilă competiție de rally-raid din lume debutează sâmbătă, 6 ianuarie. Vor fi două săptămâni în care piloții vor ataca Anzii și dunele din America de Sud pe parcursul a 9000 de kilometri.

A 40-a ediție a Raliului Dakar, cea mai dificilă competiție de rally-raid din lume, ia startul astăzi în Lima, capitala statului Peru. Este a 10-a ediție a Dakarului care are loc "în exil" după ce raliul a fost mutat din Africa în America de Sud din cauza amenințărilor teroriste din Mauritania.

Peterhansel (Peugeot), favorit pe hârtie

Anul 2018 anunță un Dakar foarte disputat, cu Peugeot și Toyota gata să-și încordeze mușchii în cele două săptămâni de competiție la înălțime. Favoritul competiției este Stephane Peterhansel, veteranul de 52 de ani care concurează pentru Peugeot urmând să-și apere titlurile obținute la ultimele două ediții ale Dakarului, ultimele din cele 7 trofee reușite în cariera sa la categoria Auto în Dakar. Peterhansel mai are 6 titluri reușite la categoria moto și este cel mai titrat pilot din istoria competiției.

Principalii concurenți ai lui Stephane Peterhansel în acest an vor fi celelalte trei nume grele care concurează pentru Peugeot: Carlos Sainz, dublu campion mondial în WRC și învingător în Dakar 2010, Sebastien Loeb, de nou ori câștigător al Mondialului de Raliuri și locul al doilea anul trecut în Dakar, și Cyril Despres, cvintuplu câștigător al Dakarului la categoria Moto și ocupant al locului al treilea la Auto în ediția trecută a competiției.

Cei patru piloți ai celor de la Peugeot vor avea de înfruntat o concurență puternică din partea japonezilor de la Toyota, care se aliniază la start cu qatarianul Nasser Al-Attiyah (câștigător în Dakar în 2011 și 2015) și sud-africanul Giniel de Villiers, care a reușit la rândul său să câștige trofeul în Dakar în 2009.

Alte nume importante pentru motorsportului mondial concurează pentru Mini, echipa de uzină a britanicilor aliniind la start piloți precum Mikko Hirvonen și Nani Roma.

Emanuel Gyenes, a 8-a oară în Dakar

România este reprezentată în Dakar 2018 de Emanuel "Mani" Gyenes la clasa Moto, sătmăreanul urmând să concureze pentru a 8-a oară în cel mai dificil rally-raid al planetei. Cel mai bun rezultat al său a fost locul al 14-lea ocupat în 2016 în clasamentul general al categoriei, Gyenes reușind să câștige de două ori clasa Maraton a categoriei Moto, unde punctează piloții care rulează pe întreaga lungime a Dakarului cu același motor.

Gyenes concurează în Dakar pe o motocicletă KTM.

Puteți urmări corespondențele realizate de Mani Gyenes din America de Sud pe pagina de Facebook a rider-ului român.

De pe gazon în deșert

Ca de obicei, la startul competiției se vor afla și nume inedite. Cel mai important în 2018 este cel al portughezului Andre Villas-Boas, 40 de ani, antrenor de fotbal care a câștigat Cupa UEFA cu FC Porto în 2011 și a trecut în carieră pe la Chelsea, Tottenham, Zenit Sankt Petersburg înainte de a antrena în China. Villas-Boas, considerat acum cîțiva ani unul dintre cei mai buni manager din fotbalul european, va conduce în Dakar în Toyota Hilux, continuând astfel o poveste de familie începută în 1982 în competiția desfășurată pe atunci în Sahara de unchiul său, Pedro Villas-Boas.

Un raliu la înălțime. La propriu.

Raliul Dakar 2018 va avea cinci categorii de concurs. Pe lângă clasicele Auto, Moto și Camioane, competiția va găzdui categoriile Quad și SxS (Buggy).

Distanța totală pe care o vor parcurge concurenții între Lima și orașul argentinian Cordoba în cele două săptămâni de competiție va fi de 9000 de kilometri (5000 pe probe speciale, 4000 probe de legătură), iar principala provocare va fi legată de înălțimea medie foarte ridicată la care are loc raliul: 2000 de metri. Vor exista 5 zile de probe desfășurate la peste 3000 de metri, implicit zone care vor trece prin Anzii bolivieni la înălțimi care depășesc 5000 de metri.

"Amestecul de Peru, Bolivia și Argentina va asigura una dintre cele mai frumoase competiții sud-americane. Va fi un raliu special: lung și dificil", spune Stephane Peterhansel.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru