Studiu: 59% dintre părinți nu montează corect scaunul auto pentru copil

de Mircea Meşter, Foto: Dreamstime.com
Luni, 04.06.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O cercetare făcută în Marea Britanie pe 3000 de șoferi cu scaun auto de copil montat în mașină arată că majoritatea dintre aceștia nu respectă instrucțiunile de montaj. Acest lucru duce la un nivel precar de siguranță pentru copiii care ocupă aceste scaune.

Una dintre problemele majore care țin de responsabilitatea șoferilor din România este cea legată de lipsa scaunelor speciale pentru copii în mașini. Într-o țară în care cultura siguranței este una aproximativă, iar cursurile dedicate lipsesc cu desăvârșire în cele mai multe școli de șoferi, mulți dintre copii călătoresc în mașini fără să fie așezați în scaune speciale potrivite pentru vârsta lor sau chiar fără să fie prinși măcar în centuri.

În acest context, un studiu alarmant realizat în Marea Britanie arată un alt "flagel" la nivelul siguranței copiilor, unul ceva mai puțin cunoscut: majoritatea copiilor care stau în scaune dedicate în mașină nu sunt în siguranță din simplul motiv că acestea sunt montate greșit.

Conform studiului independent realizat prin analiza aleatorie a 3000 de mașini în care copiii călătoreau în scaune dedicate, aproape două treimi (59%) dintre copii nu sunt în siguranță atunci când sunt așezați pe acestea. Motivele sunt multiple, însă cele mai întâlnite sunt prinderea greșită a scaunului (36% dintre cazuri) și utilizarea unui scaun care nu se potrivește cu vârsta copilului (33%).

Doar 52% dintre scaunele cu montaj prin centuri sunt montate corect, în timp ce scaunele cu montaj ISOFIX sunt montate corect într-o proporție net superioară: 79%.


Studiul arată că cele există diferențe majore la nivel de siguranță în funcție de tipul de montaj (cu centură sau prin sistem ISOFIX).
Astfel, doar 52% dintre scaunele cu montaj prin centuri sunt montate corect, în timp ce scaunele cu montaj ISOFIX sunt montate corect într-o proporție net superioară: 79%.

Același studiu arată că o minimă atenție la instrucțiunile de montaj ar elimina problemele de siguranță. Astfel, 41% dintre probleme s-ar rezolva foarte ușor prin simpla repoziționare a centurii de siguranță în chingile scaunului, în timp ce în 30% dintre cazuri lucrurile sunt chiar mai ușoare: ajustarea tetierei scaunului elimină problemele în 30% dintre situații.

Autoritățile din Marea Britanie îi invită pe toți părinții la un curs gratuit online care are ca scop eliminarea problemelor de siguranță în ceea ce privește scaunele auto pentru copii. Cu ajutorul a 9 module de câte 90 de secunde, părinții au posibilitatea de a corecta micile "defecte de montaj" care în caz de accident ar putea duce la efecte negative majore. Cursul este disponibil aici.

Comentarii (1)

  • Sunt curios care ar fi rezultatul unui astfel de studiu la noi in tara. Daca s-ar face in timpul weekend-ului ar trebui testata si alcolemia parintilor de la volan. Sa vezi atunci soc si groaza.

    Sunt convins ca 2 intrebari din cele 26 ar trebui sa se refere la legislatia referitoare la transportul copiilor in masina si la montarea dispozitivelor specifice: landou/scoica/scaun/inaltator. Poate chiar in locul celor de mecanica.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru