STUDIU: Energizantele pot afecta sofatul in aceeasi masura precum alcoolul

De Sebastian Toma
Publicat Luni, 05.10.2009
Consumul excesiv de energizante poate provoca simptome similare cu starea de ebrietate. Acest lucru este cu atat mai alarmant avand in vedere faptul ca aceste efecte nu sunt mentionate pe ambalaj si pot afecta soferii.

Esential

6 ore este pauza recomandata intre doua cafele sau energizante pentru a acestea sa aiba efectul scontat de fiecare data.

Un studiu efectuat de catre britanici a relevat faptul ca soferii care consuma energizante pe baza de cofeina in cantitati mari pot avea probleme mari in spatele volanului. Continutul ridicat de cofeina al acestor bauturi le poate crea probleme de concentrare acestor soferi si cei mai expusi la acest risc sunt tinerii, reprezentantii de vanzari care parcurg foarte multi kilometri in fiecare saptamana si soferii de camion.

Printre simptomele abuzului de cofeina putem enumera contractiile musculare neregulate, aritmie cardica in diverse forme – batai rapide ale inimii sau alternanta intre batai normale si batai rapide, precum si pierderi ale concentrarii. Aceste simptome sunt similare cu cele provocate de consumul de alcool si asociate in mod normal cu starea de ebrietate. Potrivit cercetatorilor britanici, problema apare la ceva vreme dupa ce soferii consuma aceste bauturi energizante, deoarece aceste simptome apar dupa ce trece efectul principal al energizantului.

La ceva vreme dupa ce ati consumat cafea sau energizante bazate pe cofeina, organismul va suferi un soc, care poate fi caracterizat printr-o stare de oboseala. Pericolul este cu atat mai mare in cazul in care soferii consuma inca o cafea sau un energizant pentru a isi reveni din starea de oboseala, provocata chiar de incheierea efectului cofeinei din primul energizant consumat.

In urma consumului a urmatorului energizant, soferul ar putea intalni simptomele de mai sus. Pentru ca energizantele sa aiba efectul dorit de fiecare data, trebuie sa faceti o pauza de sase ore intre acestea. De asemenea este de recomandat sa nu depasiti doza maxima permisa de cofeina intr-o zi (circa 1.000 mg).

Via | 4wheelsnews

Comentarii (9)

  • Stelian _Opincariu
    Desigur energizantele sunt contraindicate la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, gravide si copii.Printre efectele adverse trebuie sa mentionam si afectarea ficatului,hiperaciditate gastrica(atentie cei cu ulcer gastric si ulcer peptic).
    Asa ca atentie si la COLA ! Va pup,Ciao!
    13 0
  • De la britanici vin toate nenorocirile: Top Gear, boala vacii nebune si... teste de genul asta
    Eu fiind un consumator inrait de redbull ma declar impotriva concluziilor acestui test :)) Recunosc totusi sunt oarecare efecte negative: dupa vreo 4 doze incepe sa ma doara ficatul ca naiba. Cand eram mai tanar puteam merge cu o cantitate dubla si n-aveam nicio treaba. Legat de faptul ca-ti pierzi concentrarea consumand redbull, ei bine nu cred. Din contra, eu cred ca te face mai alert si-ti ascute reflexele... e adevarat ca te face si putin paranoic (doar putin_), dar pe mine energizantele ma tin in viata, asa ca duca-se dracu cu testul lor! =))
    11 12
  • Ce e mult strica
    Inlocuiti punctele cu ce vreti voi si verificati daca afirmatia ramane in picioare: "Consumul _excesiv_ de ........... poate provoca simptome similare cu starea de ebrietate. Acest lucru este cu atat mai alarmant avand in vedere faptul ca aceste efecte nu sunt mentionate pe ambalaj si pot afecta soferii."
    Si apa te poate intoxica in cantitati excesive.
    Nu cred ca e nevoie de un studiu "stiintific" pentru asa ceva.
    Oameni cu prea mult timp liber sau prea multi bani pe mana!
    4 0
  • Excesivitatea ne omoara
    normal ca orice consumat in mod excesiv are efecte negative. energizantele nu trebuie consumate mai mult de 1-2 pe zi (@vasi27, iar la consum constant atentie la inima, nu acum, ci pe la 40-50 ani). Problema e ca daca consumi la volan, o faci pentru ca esti obosit oricum. Iar dupa 2-3 ore cand se termina efectul o sa fii si mai obosit. Efectul cumulat te doboara. Pentru drumuri scurte il recomand cu incredere pentru ca intr-adevar ascute simturile si te pazeste de accidente cauzate de reactii incetinite pe fond de oboseala. Pentru drumuri lungi, recomand sa trageti pe dreapta si sa dormiti.
    2 0
  • :)
    bun de stiut
    2 0
  • AndreiRN
    Droguri
    Sunt de fapt un drog legalizat si de aceea si succesul economic.
    3 6
  • @AndreiRN
    ba tu stii ce inseamna drog ? drogul e definit ca o substanta care inhiba centri nevosi, care da organismului o stare de amorteala, iar aici ce nu poate fi vorba de asa ceva... o prostie mai mare nu puteai sa scrii... !
    5 1
  • MAI !!
    de ce dumnezeu tre sa se ajunga invariabil la o impartire intre oameni? ba cu loganul, ba ca sunt manelari/manelisti, ba ca a gresit o litera.... si ce e mai rau e ca intotdeauna se gasesc fraieri care sa nu inteleaga o poanta sau care sa raspunda la o provocare !
    1 0
  • ATENTIE !!!!!!!
    Am baut energizante 7 luni...... ( cel putin 3 pe zi ) de 5 luni nu mai am forta in corp ma simt obosit imi este foarte rau,ma doare capul ingrozitor am palpitatii.... etc am fost la toate spitalele din bucuresti si toti doctorii mi au spus ca starile pe care le am sunt de la energizante.... Sfatul meu ..... mai bine bei 3 cafele decat 1 energizant ..
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru