Studiu: Maşinile nu vor mai avea volan, pedale şi claxon în 2035

de Bogdan Mirică
Marti, 22.07.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu al unui institut american susţine că până în anul 2035 toate maşinile vor fi autonome şi vor renunţa la elemente esenţiale ale unui automobil: pedalele de frână şi acceleraţie, volanul, claxonul şi oglinzile laterale.

În condiţiile în care toţi marii producători lucrează intens la dezvoltarea unor maşini autonome, capabile să se conducă singure în timp ce şoferul este scăpat de sarcinile uzuale.

Această tendinţă se va extinde, iar maşinile convenţionale vor lăsa locul celor autonome, de tipul celei lansate şi testate de Google în prezent.

Google a construit o maşină autonomă fără volan şi fără pedale

Un studiu al Institute of Electrical and Electronics Engineers din Statele Unite a ajuns la concluzia că până în anul 2035 maşinile vor renunţa la anumite elemente esenţiale regăsite pe automobilele contemporane. Asta înseamnă că vor lipsi pedalele de acceleraţie şi frână, volanul, claxonul şi chiar oglinzile laterale.

Esential 2035 este anul estimat a marca sfârşitul maşinilor convenţionale.
Peste 200 de cercetători, academicieni, oameni implicaţi în dezvoltare, studenţi ai universităţilor specializate şi reprezentanţi ai organizaţiilor guvernamentale implicate în omologarea maşinilor autonome şi-au exprimat încrederea în acest tip de vehicule. Ei au considerat că până în 2030 maşinile vor fi lipsite deja de oglinzi laterale, de frâna de urgenţă şi de claxon.
Abia în 2035 se va renunţa şi la pedale şi volan.

Studiul a scos la iveală şi obstacolele de care se vor lovi maşinile autonome: pe primul loc sunt prevederile legale, urmate de regulile speciale şi acceptarea consumatorilor. Costurile, infrastructura şi tehnologia sunt văzute ca obstacole secundare.

Prima experienţă cu maşina Google fără volan şi pedale:

Comentarii (5)

  • - fara claxon....ce vor face taximetristii nostrii, in ce isi vor mai infinge ghearele la semafor?

    - fara volan...ce vor mai face cocalarii nostrii, pe ce isi vor sprijini patrupedele astea transpirate labele la ora 12?

    - fara pedale...va disparea samanta pilotilor inchipuiti de pe soselele scumpei noastre patrii

    - fara oglinzi laterale...pai cine mai e prostu' sa le mai foloseasca?....astea sunt deja ca un apendice inutil....

    viitorul se prezinta sumbru

    PS uitandu-ma prin revistele din anii '70 ce vedeau anii 2000 cu orase acoperite de uriase spatii inverzite, pline cu masini autonome circuland pe trasee subterane, trenuri de superviteza, avioane cu motoare nucleare....anul 2035 mi se pare un alt numar aruncat la plesneala. 20 de ani sunt o viata...dar ma indoiesc ca masinile autonome (toate) vor de veni niste simpli vagoneti de tren din balciul orasului.
    13 1
  • @ vianu, daca asta este parerea ta despre masini si condus, ce cauti tu pe site-ul asta?
    3 10
  • Chiar nu stiam, acest articol este de mare folos! :).
    1 1
  • In 2050 masinile nu vor mai avea roti si geamuri.Vor avea 8 picioare si ecrane care iti arata ce se intampla afara.
    4 0
  • "un studiu..." deja de din afirmatia asta stirea devine o gluma buna :))
    Is curios cam ce studiu trebuie sa faci sa zici ca peste 20 de ani masinile nu vor mai avea claxon? Daca zic oare ca in 2043 masinile vor curata aerul in timp ce vor functiona, devin oare om de stiinta?

    Oricum, abia astept anii astia sa vina, sa scot din garaj un BMW din '70, curat ca lacrima si restaurat complet cu sisteme autonome avansate cum ar fi stergatoare de parbriz si elice la radiator.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru