STUDIU: Modelele cabrio pot sa afecteze auzul

De Mircea Meșter
Publicat Miercuri, 07.10.2009
Conform unui studiu efectuat de o organizatie americana a medicilor ORL-isti, masinile cabrio care ruleaza constant cu peste 80 km/h produc un zgomot de 90 de decibeli. Limita maxima permisa la expunere constanta este de 85 dB.

Cercetatorii americani au descoperit faptul ca rularea pentru un timp indelungat cu o masina cabrio al carei plafon este coborat poate afecta auzul celor din habitaclu. Conform unui studiu realizat de Fundatia Academiei Americane a chirurgilor ORL, modelele decapotabile pot reprezenta un real pericol pentru cei care le conduc si pentru pasagerii acestora.

Conform studiului, principalul pericol pentru urechile si auzul celor implicati nu sunt curentii de aer din habitaclu (sau ceea ce noi numim in mod popular "curent"), ci zgomotele produse la rulare de trafic, de vant, de motor si de roti. Totusi, cercetarea arata ca problemele apar doar la expunerea prelungita la acest tip de zgomote si doar in conditiile unei rulari constante cu peste 80 de kilometri pe ora.

"La peste 80 km/h, pasagerii si soferii sunt expusi constant la zgomote care variaza intre 88 si 90 de decibeli, traficul greu putand sa aduca varfuri de 99 de decibeli. Iar conform studiilor aprofundate recunoscute de medici, expunerea indelungata la zgomote de peste 85 de decibeli poate sa cauzeze pierderea permanenta a auzului", se arata in studiul efectuat de fundatia americana.

Sfaturile pe care medicii ORL-isti le dau celor care detin o astfel de masina sunt simple: incercati sa rulati cu geamurile ridicate, chiar daca plafonul e coborat.

Conform cercetarii, nivelul de decibeli care ajung la urechile celor din habitaclu in conditiile in care geamurile sunt ridicate scade la 82. "Soferii modelelor cabrio ar trebui sa ia exemplul motociclistilor, care sunt expusi constant la zgomote ridicate. Acestia folosesc insa casti si dopuri de urechi care atenueaza mult nivelul decibelilor", concluzioneaza studiul.

via | BBC

 

Comentarii (1)

  • "poate"
    POT? Eu cred ca sigur afecteaza auzul.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru