Studiu: soferii vorbareti fac mai multe accidente

De Mircea Meșter
Publicat Joi, 11.12.2008
Un studiu realizat de un grup de cercetatori americani arata ca soferii care vorbesc la volan sunt mai expusi accidentelor decat cei tacuti.

Esential

13 metri parcurge in plus, in medie, un sofer distras pana sa apese frana. Calculul a vitza viteza de 100 km/h.

Un studiu desfasurat recent in Statele Unite a demonstrat stiintific un fapt deja cunoscut, insa putin analizat pana acum: soferii vorbareti sunt in pericol sa faca mai multe accidente decat cei mai tacuti.

Analiza a fost efectuata de Harvard Medical Schoolsi Universitatea Warwick, cercetatorii luand in considerare timpul de raspuns al subiectilor angajati intr-o conversatie in raport cu cei ai soferilor care se concentreaza la drum.

"Analiza noastra arata ca utilizarea handsfree-ului nu garanteaza eliminarea impactului semnificativ asupra atentiei vizuale a conduactorului auto. Generarea unor raspunsuri intr-o conversatie simpla concureaza cu alte activitati, iar acestea pur si simplu nu pot functiona in paralel. Acest proces duce la blocarea temporara a creierului", sustine Dr. Melina Kumar, unul dintre cercetatori.

Testarea subiectilor a reprezentat un proces simplu, prin care oamenii de stiinta au analizat timpii de reactie ai unor soferi care trebuiau sa apese un buton in momentul in care pe ecranul din fata lor aparea aceasta comanda.

Subiectii angajati intr-o conversatie legata de hobby-urile lor au facut cu 83% mai multe erori si au raspuns cu o intarziere de 212 milisecunde in raport cu cei care au apasat buton fara a discuta in acelasi timp. Chiar daca diferenta pare extrem de mica,o masina careruleaza cu 100 km/h parcurge 5.6 metri in 212 milisecunde, o distanta care poate sa faca diferenta dintre un accident si o oprire sigura.

Cele mai proaste rezultateau venit din partea soferilor care erau pusi sa asculte un cuvant si sa gandeasca apoi un alt cuvant, care incepea cu ultima litera a primului. Acestia au intarziat raspunsul cu 480 de milisecunde, echivalentul a 13 metri parcursi la 100 km/h.

Comentarii (1)

  • studiu
    Auzi... un grup de cercetatori.
    Americani tampiti... le trebuie un grup de oameni platiti ca sa le spuna ca soferii care vorbesc nu sunt la fel de atenti ca cei care nu o fac. Ar trebui sa ma mut acolo sa ma plateasca sa le spun ca e mai bine sa mananci fructe decat hamburgeri, sa bei apa in loc de cola si pepsi, ca mai bine motare mai economice decat tancurile lor. Uffff deja deveneam milionar, mi se implinea visul american.
    Dar na... stau in Romania si ma uit la Melina Kumar cum face banii.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru