STUDIU: Un GPS cu info-trafic te ajuta sa "castigi" patru zile pe an

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 28.08.2009
Un sistem de navigatie care ofera informatii despre trafic in timp real poate ajuta soferii sa petreaca cu 18% mai putin timp in trafic, lucru care se traduce in patru zile castigate intr-un an.

Un studiu efectuat de Navteq, un producator de unitati GPS, a relevat faptul ca un sofer care foloseste un GPS cu actualizare dinamica a traficului pierde cu patru zile mai putin in trafic intr-un an. Pe langa asta, emisiile de carbon ale soferului respectiv vor fi cu 21% mai scazute decat cele ale unui sofer care nu foloseste un asemenea sistem GPS. Actualizarea dinamica a traficului le permite soferilor care folosesc acest sistem sa evite aglomeratia, in cazul in care este posibil.

Studiul a fost facut prin monitorizarea unui esantion de soferi din Dusseldorf si Munchen, care au condus fara GPS, cu GPS si cu o unitate GPS cu actualizarea dinamica a traficului. Timpii soferilor au fost comparati, iar cei care au beneficiat de o navigatie cu actualizare in timp real a traficului au petrecut mai putin timp in trafic. Diferenta este de 18%, care se aplica si in fata soferilor cu un GPS obisnuit. Realizatorii studiului au facut un calcul, si au tras concluzia ca soferii care folosesc un GPS performant pot sa petreaca cu pana la patru zile mai putin in trafic pe an, in conditiile in care circula zilnic cu masina.

Dupa cum ati observat, Automarket va ofera in exclusivitate o harta a traficului din Bucuresti, care prezinta situatia de pe arterele principale ale Capitalei. Harta este actualizata in mod dinamic si ajuta soferii care o urmaresc inainte sa plece la drum sa isi aleaga un traseu cat mai bun prin oras.

Pentru a vizualiza Harta Traficului din Bucuresti oferita de Automarket, CLICK AICI.

Via | Autoblog

Comentarii (7)

  • Gps
    Pe altii ii ajuta sa "castige" mai mult de 4 zile sunt sigur 100% pe asta k la ce soferi sunt in romania akm le spui o strada in 2 sec o uita total aiurea
    0 0
  • Cercetasu
    hmmm....
    Bun, bun, e bine ce face Automarket cu harta traficului dar am si eu niste obiectii:
    1. harta este cu josu-sus, adik orice harta normala are Nordul in partea de sus. Am mai dat clik pe ea si mi-a luat cateva secunde sa-mi dau seama ca nu focalizez Tineretului ci Piata Victoriei

    2. Nici pe departe ce se prezinta acolo nu sunt toate arterele principale ale capitalei, ci doar cea mai importanta sectiune de pe axa N-S a capitalei

    3. Nu ar fi rau o extindere a hartii cu alte strazi importante
    0 0
  • NAVTEQ nu produce unitati GPS
    Nu ma pot abtine de la a face o completare. NAVTEQ este un dezvoltator de harti - cel mai mare de fapt, al doilea fiind TeleAtlas - si nicidecum un producator de unitati / dispozitive GPS. NAVTEQ este implicat in dezvoltarea sistemului TMC si a dorit sa atraga atentia asupra avantajelor unei astfel de tehnologii. NAVTEQ detine si portalul traffic.com, cel mai mare din US, si continua dezvoltarea monitorizarii traficului si in Europa impreuna cu terte parti.

    Inteleg ca subiectul articolului nu se invarte in jurul entitatii care a efectuat studiul insa eu am dorit sa va specific si acest aspect.

    Ca sa clarific NAVTEQ furnizeaza hartile digitala (baza de date) pentru o serie de clienti foarte importanti ca de exemplu Garmin (exceptie RO, pentru ca aici Garmin are la baza harta RO A.D.), Sony, Becker, VDO, Navigon sau producatori auto ca BMW, Alfa Romeo, GM, s.a.m.d.

    Din informatiile pe care le am infrastructura TMC va fi implementata si in RO in urmatorii 3-4 ani. Tot pentru Romania hHarta NAVTEQ care este utilizata de un numar mare de producatori de software de navigatie, dispozitive sau in-dash GPS va fi utilizabila incepand cu luna Ianuarie a anului 2010.

    Toate bune.
    2 0
  • The land of choice
    Din pacate, acest sistem nu se poate aplica drumurilor din Romania. Sa zicem ca vrei sa ajungi la Iasi de la Oradea si vrei sa o iei pe la Bistrita, unde este accident, si reconfigurezi ruta pe la Toplita, unde este cel mai rau drum din tara, ce faci? Iti rupi masina sau stai ore bune la cozi...Asta e problema principala, nu avem destule cai de acces spre o anumita zona. Nu avem drumuri care sa preia traficul greu sau pe care sa ocolesti anumite probleme survenite pe drumurile principale (accidente, lucrari).
    2 0
  • Navteq = Nokia si altele
    Ce bine ar fi daca ar fi si in alte parti cum e in Germania.
    Dar nu este asa ca studiul asta valoreaza exact cat un comunicat de presa: daca iti cresc actiunile pe baza lui, e aur, altfel nu valoreaza nici cat hartia pe care este scris.
    TMC ar fi bun daca ar exista si in Romania.
    Iar daca ai TMC, ca sa iti fie util, trebuie si hartile sa fie actualizate.
    Si comunicatul de mai sus venind de la Navteq....
    Deocamdata, numai RO.A.D incearca sa faca bici din Romania si sa mai si pocneasca. Ceilalti vin si ei pe urma.
    In harta de la Navteq din Aprilie 2009, drumul dintre Timisoara si Arad figureaza ca neasfaltat su ma ruteaza prin Lipova.
    La ce mi-ar folosi TMC in situatia asta?
    0 0
  • Harta Traficului din Bucuresti
    Multumim Automarket!
    {Glumă} Aşteptîm şi România {/Glumă}
    1 0
  • Harti
    cozappz: sa stii ca si harta TeleAtlas are aceeasi eroare, defapt eroarea apartine celor care au produs harta si au vandut-o la cele doua companii.
    Ca sa fiu ontopic, sistemul TMC va fi eficient doar in momentul in care utilizarea sa va fi generalizata si doar in tari care au o infracstructura rutiera dezvoltata. In Romania si utilizarea clasica a GPS trebuie facuta cu discernamant mai ales datorita producatorilor romani de harti care iti prezinta ca asfaltate drumuri pe care nu poti trece nici cu un Hummer.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru