Tarifele RCA s-ar putea modifica: șoferii care au multe amenzi vor plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie

de Daniel Popescu
Vineri, 09.06.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Companiile de asigurări vor să colaboreze cu Poliția pentru a impune tarife mai mari pentru RCA în cazul șoferilor care primesc multe amenzi.

Companiile de asigurări încearcă să găsească diverse soluții prin care să echilibreze piața asigurărilor RCA, astfel încât șoferii indisciplinați care produc accidente să plătească mai mult decât ceilalți.

Una dintre ultimele propuneri venite din partea Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR) vizează luarea în calcul a amenzilor primite de șoferi pentru stabilirea prețurilor pentru asigurările RCA. Pentru ca o astfel de soluție să fie implementată, companiile de asigurări ar trebui însă să aibă acces la datele Poliției cu privire la amenzile rutiere.

"Vom încerca să scădem cumva frecvența daunelor și ne-am gândit să umblăm la comportamentul șoferilor. Trebuie să vedem cum putem colabora cu poliția pentru a obține informații referitoare la șoferi. De exemplu, amenzi de circulație", explică Madalina Roșu, președintele BAAR.

De asemenea, noul sistem bonus-malus, care prevede doar câte 8 categorii și diferențe de până la 32% față de prețul standard pentru ambele categorii, nu este unul echitabil, întrucât șoferii cu multe daune au ajuns să fie penalizați mai puțin, pe când ceilalți șoferi beneficiază de o reducere insuficientă a tarifelor.

De aceea, o altă propunere este revenirea la precedentul sistemul bonus-malus, în cadrul căruia bonusul pentru șoferi ajungea la 50%, iar malusul aplicat șoferilor cu daune creștea cu până la 100%.

Via Profit

Comentarii (8)

  • Atat timp cat tinerii nu au masinile pe numele lor si platesc parintii sau bunicii foarte, foarte putin dar cresc preturile la prostii care au masinile pe numele lor, nu se va rezolva nimic. Asigurarea sa fie pe persona si nu pe masina e o solutie.
    10 0
  • gabi_o
    OK, si eu imi voi alege ca "victime" bolizi de la 100.000e in sus!
    4 0
  • Așa da! Să se mărească polița pentru cei ce au amenzi și să vezi apoi cum sunt descurajați. De mult spun asta. Nu pot să cred că s-au gândit cu adevărat la așa ceva.

    @MarDark - să se țină cont de permis poate. Deși asta nu merge dacă nu ai o mașină...

    Ei bine, cred că atunci va crește asigurarea părinților pe care tot ei vor trebui s-o plătească.
    1 2
  • @MarDark - scuze, am citit pe urmă despre soluția ca asigurarea să fie pe persoană. Da! Asta e o soluție.
    2 0
  • Chestia asta cu varsta ar trebui scoasa complet din ecuatie, fiind cea mai mare prostie. Ar trebui sa fie exclusiv in functie de antecedente. Parca nu exista batrani care produc accidente si conduc aiurea sau tineri care merg impecabil...
    9 2
  • La fel si cu capacitatea motorului. Parca nu pot sa merg ca un dement si cu un motor de 1.5 de 150 de cai, sau sa merg regulamentar cu unul de 5 litri de 400.
    7 2
  • Complet de acord cu ideea ca singurul crieriu pe baza caruia sa fie stabilit pretul politei sa fie antecedentele. Eu la 24 de ani, am permis de 6 ani si nu am avut nici un eveniment rutier, nici o amenda, nimic. O singura data am intrat propria masina intr-un sant intr-o iarna. Atat.

    In schimb, am un vecin de 50 de ani care umbla baut cu masina zilnic si sparge cate o masina in fiecare an. El are polita RCA mai mica ca mine. Traim intr-o lume cretina.
    6 0
  • normal ca antecedentele...mai ales cand ai asigurarea pe numele parintilor :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru