Taxa auto 2012 li se aplică şi vehiculelor înmatriculate fără taxă după 01.01.2007

De Sebastian Toma
Publicat Vineri, 13.01.2012
Un articol din legea 9/2012 îi obligă pe cei care cumpără o maşină înscrisă în România după 01.01.2007 fără plata taxei de mediu să achite taxa auto 2012, anunţă colegii de la drive-test.ro.

În urma unei analize atente a Normelor Metodologice de aplicare a legii 9/2012, lege care vizează taxa auto 2012 şi care a intrat astăzi în vigoare, colegii de la Drive-Test.ro au descoperit un articol (articolul 1, punctul 2) care le va da mari bătăi de cap românilor. Practic, în cazul în care posesorul unui automobil înmatriculat în România prin plata taxei de poluare şi-a primit banii înapoi în urma unei acţiuni în instanţă pe care a câştigat-o, cel care cumpără automobilul respectiv de la acel individ trebuie să plătească taxa auto 2012. Totodată, taxa auto 2012 se aplică şi la prima transcriere a dreptului de proprietate pentru automobilele cu motoare euro 5, scutite de taxa de poluare până în 2011.

Respectivul articol de lege va duce la o altă problemă pentru cumpărătorii de automobile, care nu au la dispoziţie o metodă simplă şi infailibilă de a descoperi dacă au de plătit sau nu taxa de poluare pentru un automobil înmatriculat în România după 01.01.2007 fără asistenţa vânzătorului, ceea ce va îngreuna semnificativ tranzacţiile pe piaţa automobilelor rulate. Practic, proprietarul automobilului respectiv nu poate dovedi cu uşurinţă că nu a acţionat statul în instanţă, iar clientul nu are cum să afle dacă trebuie sau nu să plăteasca taxa auto fără participarea într-un lanţ birocratic.

Cel mai probabil, vânzătorul ar putea solicita de la Administraţia Financiară de care aparţine un document care să ateste faptul că taxa auto a fost achitată pentru automobilul respectiv, pe lângă certificatul fiscal aferent.

 

CLICK AICI PENTRU A-ŢI CALCULA TAXA AUTO 2012

 

Singura parte bună a taxei auto 2012 este că Statul nu poate obliga cetăţenii care şi-au primit banii înapoi în instanţă să plătească din nou taxa auto, în schimb îi constrânge să vândă automobilul pentru un preţ redus sau să păcălească un cetăţean de bună credinţă, în ciuda unei decizii irevocabile a unei curţi de judecătorie din România. Dacă un cetăţean vinde automobilul pentru export, va putea primi înapoi echivalentul taxei auto 2012 pentru automobilul său, diferenţa dintre suma plătită la data respectivă şi data exportului putând fi recuperată prin altă cerere anterioară, noua cerere luând în considerare taxa la momentul exportului. Suma calculată va fi înapoiată abia după ce statul va stinge eventualele datorii ale respectivului cetăţean la Bugetul de Stat, după care acesta primeşte suma care îi revine. Soluţionarea unei cereri de acest gen poate dura până la 45 de zile.

Via | Drive-Test.ro

Comentarii (15)

  • Taxa auto
    Bine ca e neconstitutionala legea care prevede eutanasierea maidanezilor, dar taxa auto aplicata retroactiv este ok. Mega-tare!
    24 2
  • Taxa auto
    chiar nu mai este nimic de stors???
    18 0
  • mda
    urmeaza nationalizarea conturilor din banci
    20 1
  • taxa
    ...asa ne trebuie si asta meritam......1989???????
    12 1
  • Revolutie????

    Deci cei care nu au platit taxa,o platesc pana la urma.Sunt curios daca taxa se va aplica si la hibride
    10 0
  • taxa
    noi suntem fraieri ca platim tot ce ne baga astia pe gat..............
    5 1
  • tara lu' Traian........
    smecheria in romania a ajuns prea departe........
    lumea sa iasa in strada.......sa blocheze Bucurestiul cu vreo 20 de mii de masini.......sa le lase acolo vreo 2 saptamani........cladirile sa fie 'atacate' ca anu trecut la Londra(si exemple mai sunt.....)
    pana nu se face ceva de 'amploare' nu ne baga nimeni in seama.......
    16 2
  • alta parere
    Nu stiu daca interpretarea este corecta mai sus.
    Art 5 pct 2 se refera la masini pentru care nu s-a platit taxa de prima inmatriculare sau taxa de mediu anterioara. Pentru cei carora li s-a restituit taxa prin instanta, s-a achitat suma, doar ca a fost constatata ilegala prin instanta si s-a restituit.
    2 4
  • Doar in Romania se poate intampla sa platesti o taxa aberanta de 3000 euro la o masina care valoreaza 2000 euro iar asta la salarii de 200 euro.
    8 1
  • Eu zic asa: hai sa ne parcam toti masinile in fata guvernului, le aruncam cheile peste gard si ne caram. Dupa care, mergem cu totii pe jos, ca in Coreea de Nord, pb ca in situatia lor vor sa ajungem pana la urma. Macar sa ne zica, "ba prostilor, va vrem pe toti saraci, fara masina, fara bani, fara nimic, ca asa ne zic niste unii de afara ca tb sa fim", sa stim si noi un lucru clar...ca asa, o tot taraganeste ba crescand taxele, ba aplicandu-le retroactiv, ba marind pretul benzinei, ba marind TVA, si tot asa. Macar sa trecem peste toate etapele astea chinuitoare si sa rezolvam problema scurt.
    8 1
  • numai taxe peste taxe
    la o dacoe 1310 din 1999 pe care am cumparato cu 600 de euro trebuie sa platesc taxa de 5340 de euro asa ceva nu se poate antampla decat an romania . fratilor astia vor sa ne duca direct la groapa
    2 0
  • revoltat
    nepricepere sau tembelism?
    sa intelege ca, daca in 2009 am fost scutit de taxa (motor 1,6 euro 4 aprox. 250 euro) pentru ca se incuraja industria auto, in 2012 daca vand aceeasi masina va trebui sa platesc de 3 ori mai mult adica 750 euro ... pai de ce nu m-ai taxat acu 3 ani domu' ministru ???....asa ca treci la loc ..ie un mare gol in capul dumitale si va fi unul si mai mai re in buzunarele noastre?!
    0 0
  • aceasta taxa de rahat
    le doresc tuturor porcilor de guvernanti sa crape ficatul in ei cind o sa le fie lumea mai draga.
    1 0
  • TAXA AUTO
    SA DEA BUNUL DUMNEZEU CA TOV. BORBELY SA MAI POATA UMBLA NUMAI DUPA CE ISI PLATESTE TAXA DE MERS.EL NU VEDE CA LA FIECARE PAS POLUEAZA ATMOSFERA CU O BASINA.
    2 0
  • bogdan
    O obiectie nu am remarcat sa faca nimeni,pentru toate auto de import inmatriculate inainte de 2007 au fost platite taxe vamale.Este aberant ca pentru aceeasi masina sa se plateasca si vama si taxa aceasta,care a inlocuit taxele vamale in opinia mea.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru