Taxa de pod de la Feteşti va putea fi plătită şi prin SMS de la 1 mai

de Sebastian Toma
Vineri, 24.04.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
CNADNR a pregătit două sisteme alternative de plată a taxei de pod de la Feteşti, care vor fi active începând cu data de 1 mai 2015. Una dintre ele implică plata prin SMS.

Esential 13 lei este tariful minim al taxei de pod de la Feteşti-Cernavodă.
7577 este numărul scurt special pentru plata taxei de pod de la Feteşti-Cernavodă.
Guvernul României a aprobat prin OUG sistemul electronic de taxare pentru staţia Feteşti-Cernavodă propus de CNADNR. Acesta implică două noi posibilităţi de plată a taxei de pod de la Feteşti în vederea evitării ambuteiajelor apărute în mod normal în timpul sezonului estival la staţia de taxare de pe Autostrada Soarelui. Noul sistem va fi operaţional cel târziu la data de 1 mai 2015 şi va permite fie plata prin SMS la un număr special, accesibil din trei din cele patru reţele mobile naţionale, fie achitarea taxei de pod la o benzinărie din reţelele OMV, Petrom, Rompetrol şi Mol. Pe fiecare sens de mers va fi păstrată o casă clasică de plată a taxei de pod, localizată pe banda unu, care va funcţiona la fel ca până acum, doar cu plata în numerar.

Rovinieta poate fi achitată şi prin SMS

Şoferii care vor să nu mai oprească la bariera de pe banda unu pentru plata cash a taxei de pod au posibilitatea de a achita tariful înaintea trecerii podului sau cel târziu până la ora 24:00 a zilei următoare trecereii. Cele două opţiuni alternative de plată prevăd un SMS la numărul 7577 din reţelele Orange, Telekom sau Vodafone sau achitarea taxei într-una din benzinăriile din reţelele OMV, Petrom, Rompetrol şi Mol. Indiferent de varianta aleasă, plata se poate efectua numai pentru o trecere.

Verificarea plăţii taxei de trecere va fi efectuată în mod automat, folosind camerele video instalate la staţia de taxare Feteşti-Cernavodă, prin compararea numerelor de înmatriculare "citite" automat cu baza de date a autovehiculelor care au plătit trecerea în intervalul de timp specificat pe acea direcţie de mers. La momentul redactării acestui articol, vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare temporare (numere roșii) sunt scutite de plata taxei de pod de la Fetești.

Urmareste Automarket
Pentru plata prin SMS, şoferul trebuie să scrie în mesajul pe care îl va trimite la numărul 7577 categoria din care face parte vehiculul şi numărul de înmatriculare al acestuia. Formatul solicitat de CNADNR pentru SMS-ul de plată implică scrierea cu majuscule a numărului înmatriculare, fără spaţii între caratere, urmat de un spaţiu şi de categoria de care face parte vehiculul. Spre exemplu, pentru un autovehicul cu masa de până la 3.5 tone, cu numărul de înmatriculare "B 00 AAA", textul din SMS trebuie să fie în formatul "B00AAA 1".
Cei care vor trimite sms la numărul scurt special au la dispoziţie şi un meniu automat de informaţii prin care pot primi informaţii despre cum trebuie să fie scris mesajul pentru a fi acceptat de sistemul automatizat de taxare.

Acesta este formatul aşteptat de sistemul de plată al CNADNR pentru achitarea prin SMS a taxei de pod Feteşti-Cernavodă (exemplu pentru numărul de înmatriculare "B00AAA").

Taxa de pod este de minimum 13 lei pentru un autovehicul şi creşte în funcţie de categoria din care aparţine acesta, o singură trecere putând să coste şi 91 de lei , sumă aferentă unui vehicul cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egală cu 12 tone şi cu maximum patru axe. Amenzile aplicate şoferilor care nu achită taxa de pod de la Feteşti-Cernavodă în termenul legal variază în funcţie de tipul vehiculului şi sunt cuprinse între 130 şi 910 lei. Vehiculele care au abonamente preplătite, sub formă de tichete, vor putea trece podul de la Feteşti-Cernavodă doar pe banda unu, unde este efectuată şi plata în numerar, ceea ce ar putea să ducă oricum la ambuteiaje şi cozi pe acea secţiune a autostrăzii. La fel ca până acum, există excepţii de la plata taxei de pod, aferente vehiculelor deţinute, utilizate şi adaptate legal de persoane cu handicap locomotor, microbuzele destinate transportului şcolar şi vehiculele utilizate de serviciile de urgenţă.

Via Avocatnet.ro | Digi24 | CNADNR

Comentarii (2)

  • 180.000 de euro pentru un sistem de plata prin SMS???!! Enorm de mult!
    Plata cu cardul, aplicatie pe smartphone, plata online - acestea de ce nu au fost implementate? Alte costuri banuiesc...
    3 1
  • sandu.anghel
    Masinile de Bulgaria si Anglia sigur o sa va plateasca...
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru