Tesla a lansat un nou update pentru mașinile sale: Autopilot este cu 50% mai sigur și ”ar putea evita chiar și un OZN care aterizează pe șosea”

de Bogdan Mirică
Luni, 12.09.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Elon Musk a anunțat că rularea autonomă pe modelele Tesla a devenit cu 50% mai sigură. Noul update promite să evite chiar și un OZN care aterizează pe șosea.

După multe valuri de laude și critici aspre, salvări miraculoase și un deces pus pe seama sistemului Autopilot, Tesla anunță lansarea unui nou update pentru mașinile sale. Noua versiune de software 8.0 aduce o serie de îmbunătățiri pentru Model S și Model X, cu condiția să fie produse după 2014.

Într-o conferință oficială desfășurată în Statele Unite, Elon Musk a stat de vorbă cu jurnaliștii prezenți și a dat lămuriri asupra modului în care va funcționa Autopilot, funcția de rulare autonomă aplaudată și totodată blamată de publicul din întreaga lume.

Spre deosebire de versiunea anterioară, Autopilot se va baza pe radarele mașinii, nu pe camere, așa cum o făcea până acum. Rapiditatea detectării unor probleme, precum și semnalarea lor în condiții de vizibilitate redusă sunt favorizate de radar.

Esential 2014 este anul minim al vehiculelor eligibile pentru update-ul Tesla 8.0.
Camerele au o oarecare limitare la acest capitol. Până acum, radarele erau predispuse la alarme false pentru că nu puteau citi foarte bine dacă obiectul de care mașina se apropie prezintă sau nu un pericol.
Așa că mașina ar fi frânat de multe ori fără motiv. Tesla susține însă că a trecut peste acest impediment cu o bază de informații mult mai generoasă pentru sistemul radar. Acesta adună informații despre obiectul care se apropie și poate chiar citi detalii dincolo de suprafața vitrată.

Mai mult, Elon Musk, fondatorul Tesla, declară că senzorii pot trece pe sub mașina care se apropie pentru a citi manevrele automobilului din spate. Astfel, dacă prima mașină face o manevră de evitare, Tesla va fi pregătit să gestioneze o situație periculoasă în care ar urma să fie implicată a doua mașină.

Elon Musk se arată din nou foarte încrezător în capacitățile sistemului de senzori radar, despre care spune că ar putea detecta chiar și un OZN care aterizează brusc pe șosea. Același Musk susține că update-ul va îmbunătăți cu 50% nivelul de siguranță oferit de o mașină Tesla, deja unul dintre cele mai ridicate din lume. Referindu-se la accidentul mortal în care a fost implicat un șofer care folosea Tesla Model S în modul autonom, Musk susține că întâmplarea nefericită ar fi putut fi evitată odată cu introducerea noului update.

Culmea, accidentele înregistrate în timpul folosirii funcției Autopilot sunt mai frecvente în rândul șoferilor cu experiență, aceștia fiind tentați să se relaxeze mai mult decât trebuie.

Elon Musk
fondator Tesla
”Este vorba despre nevoia de a îmbunătăți nivelul de siguranță.
Avem aproximativ 160.000 de mașini care parcurg miliarde de kilometri, ceea ce înseamnă că și numai un simplu accident poate avea urmări nefericite. Deci nu putem exclude complet riscul decesului sau al rănirii. Culmea, accidentele înregistrate în timpul folosirii funcției Autopilot sunt mai frecvente în rândul șoferilor cu experiență, aceștia fiind tentați să se relaxeze mai mult decât trebuie”
, a declara Musk.

Pentru a evita astfel de probleme, odată cu update-ul șoferul va fi invitat să pună mâna pe volan de maxim trei ori. Dacă nu se conformează, folosirea funcției Autopilot este dezactivată până când mașina oprește iar șoferul trece levierul schimbătorului în treapta P.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru