Toyota a patentat "montanții transparenți": oglinzi inteligente care îți permit să "vezi" prin stâlpii parbrizului

de Mircea Meşter
Miercuri, 16.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Vizibilitatea frontală precară cauzată de stâlpii groși ai parbrizului ar putea să fie rezolvată printr-o metodă inteligentă patentată de Toyota în Statele Unite: oglinzile care îți permit să "vezi" prin montant.

Una dintre principalele probleme pe care mașinile moderne le au la capitolul vizibilitate este grosimea stâlpilor parbrizului. Combinată cu o așezare defectuosă a acestora, problema poate deveni brusc una acută în cazul unor manevre pe spații mici, de exemplu pe străduțele înguste, pentru că șoferul va avea întotdeauna probleme de vizibilitate în zonele stânga și dreapta față.

Ei bine, Toyota are aparent o soluție pentru acest inconvenient: stâlpii "invizibili". Cu ajutorul unui mod ingenios de așezare a unor oglinzi, șoferul va putea "vedea" prin montant, astfel că orice probleme de vizibilitate care putea apărea în această zonă este brusc eliminată. 

Nu este încă extrem de clar cum va așeza Toyota sistemul de oglinzi pentru ca acesta să se integreze estetic în interioarele mașinilor proprii, pentru că în cererea de patent acceptată de oficiul de invenții și mărci din Statele Unite explicațiile și diagramele sunt demne de o lecție de fizică avansată.

Puteți să le consultați în detaliu aici.

Stâlpii "transparenți": o idee veche în industria auto

Ideea celor de la Toyota nu este una complet nouă, pentru că Jaguar și Land Rover au dezvoltat încă din 2014 un concept asemănător al cărei efect era identic. În versiunea britanicilor, însă, soluția tehnologică era una de câteva ori mai scumpă, pentru că utiliza un sistem de camere și display-uri futuriste care ofereau impresia de "transparență".

Rămâne de văzut dacă ideea Toyota va fi considerată de ingineri îndeajuns de fezabilă tehnic și financiar încât să-și facă loc pe un viitor model de serie, dacă va face parte din arsenalul spectaculos al unui viitor concept sau dacă va rămâne pur și simplu la stadiul de idee patentată, așa cum se întâmplă de foarte multe ori în industria auto.

via The Drive

Comentarii (4)

  • Da ,o chestie utila...
    6 2
  • Mda, fiecare inoveaza cum poate, Toyota face stalpi transparenti, Mazda anunta motorul otto cu aprindere prin compresie, VAG face softuri pentru emisiile de noxe....
    13 10
  • Montantii transparenti erau promovati si de Jaguar(?)
    2 1
  • Imi cer scuze...nam vazut tot articolul..telefonul, bate'l vina!
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru