Toyota sufera cele mai mari pierderi din intreaga sa istorie

De Mircea Meșter
Publicat Sambata, 09.05.2009
Cel mai mare producator auto mondial a suferit pierderi enorme in anul financiar 08-09. Toyota a pierdut 3.26 miliarde de euro in 12 luni.

Toyota, producatorul auto cu cele mai multe modele vandute in 2008, a anuntat faptul ca in anul financiar 2008-2009 a suferit cele mai mari pierderi din intreaga sa istorie de 72 de ani. Pierderile totale ale companiei au insumat 3.26 miliarde de euro, in conditiile in care anul fiscal 2007-2008 a insemnat un venit net de 13 miliarde de euro. Conform legislatiei japoneze, anul financiar incepe in 1 aprilie si se incheie in 31 martie anul urmator.

Vanzarile din perioada 04.08-03.09 au ajuns la 7.57 milioane de unitati la nivel global, constructorul nipon care dispune de uzine in 27 de tari si regiuni ale lumii fiind in scadere cu 1.34 milioane de unitati fata de anul fiscal anterior. Conform datleor publicate de compania japoneza, anul fiscal care a inceput in aprilie va aduce la randul sau o scadere, aceasta fiind insa ceva mai usoara: -1.06 milioane de unitati. Pierderile fiinanciare se vor mentine insa la un nivel ridicat si in anul financiar 2009-2010, acestea urmand sa se ridice la circa 4 miliarde de euro.

"Rezultatul negativ este consecinta directa a deteriorarii vanzarilor din SUA si Europa, a aprecierii rapide a yenului in raport cu dolarul si euro si a cresterii bruste a preturilor materiilor prime", a declarat Katsuaki Watanabe, presedintele Toyota, la anuntarea rezultatelor financiare ale companiei.

"In ciuda pierderilor enorme, Toyota este o companie de mare succes.

Totusi, pur si simplu nu are ce sa faca imptrova cresterii pretului yenului. Pierderile nu ar fi fost atat de mari daca lumea n-ar fi avut probleme economice in aceasta perioada, insa nimeni nu se poate lauda cu faptul ca o duce bine. Producatorii de masini au ajuns la fundul sacului deoarece nimeni nu cumpara masini. Nu cred ca e cazul sa ne asteptam la o schimbare radicala  situatiei in viitorul apropiat", explica Howard Wheeldon, oficial al companiei britanice de brokeraj BGC.

via | AFP

Comentarii (7)

  • Robert
    Toyota
    Pierderea suferita de Toyota in intervalul ianuarie-martie 2009(trimestrul 4 al anului financiar 2008-2009) a fost de 8.20 miliarde $ (5.98 miliarde euro), fiind mai mare decat pierderea suferita de GM in aceieasi perioada (6 miliarde $=4.38 miliarde euro) .Toyota plateste astfel tribut politicii sale de a se concentra in principal asupra pietei din SUA, in ultimii 10 ani 80% din profitul Toyota provenind din vanzarile din SUA .
    4 0
  • ce-mi placeau papagalii care acum 1 an spuneau ca masinile japoneze sunt mai cele mai bune aducand ca argument cifra de afaceri /pozitia pe piata
    6 1
  • kim_vl
    Preturi mari
    Sa mai lase si ei din preturi. De exemplul noul Yaris cu motor si dotari asemanatoare cu Corsa D e cu vreo 3000 euro mai scump si design mai naspa. Or fi ele fiabile dar...de unde 3000 de euro in plus ?
    5 0
  • Circotasul auto
    Scumpe
    Doua masini au , dupa parerea mea pretul departe de realitae.
    Acest pret este tinut de o politica de marketing buna si de mimetismul cumparatorilor. Toyota si VW .
    5 1
  • george
    Cam nasol...cam toata piata auto din japonia s-a bazat pe retarzii americani, iar acum cand nu mai au unde nici macar locuiasca se cam vad efectele.Lasa ca vor veni in europa si vor rupe in vanzari....
    5 2
  • Payback time...
    Dupa o ascensiune cam rapida spre varful ierarhiei mondiale se pare ca fundamentele cresterii nu au fost asa solide.

    Prima cauza e legata de cursul yen-ului care a luat-o razna si poate a doua ar fi ca e greu sa produci modele globale care sa fie un succes pe toate continentele.

    Oricum Toyo e atat de contopita cu statul japonez incat nu vor fi daramati decat cand Japonia intra in faliment.
    4 2
  • toyota duce lipsa de design
    La preturile ce le practica masinile toyota ar putea veni cu un design mult mai placut. Decat o toyota mai bine prefer o masina germana, e mai placuta. Or fi ele fiabile insa nu ajunge, in ziua de azi se pune mare accent pe design.Si mitsubishi e mai frumos si e tot japonez.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru