Traficul viitorului: maşinile autonome vor duce la eliminarea semafoarelor, dar ce facem cu pietonii?

de Daniel Popescu
Joi, 31.03.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Maşinile autonome vor comunica între ele pentru a elimina necesitatea semafoarelor în intersecţii, însă acest lucru presupune că pietonii nu vor mai traversa şoselele.

Una dintre caracteristicile de bază ale maşinilor autonome va fi posibilitatea de a "comunica" cu celelalte maşini implicate în trafic prin intermediul unei conexiuni permanente la internet.

Acest lucru va permite computerelor de bord să anticipeze traiectoriile celorlalte maşini participante la trafic, ceea ce înseamnă că îşi vor putea stabili traseul optim şi viteza la intrarea într-o intersecţie. Implicit, maşinile autonome nu vor mai avea nevoie de semafoare tradiţionale, întrucât vor fi singure capabile să gestioneze intersecţiile.

Aceasta este concluzia optimistă a unui studiu realizat de Institutul Tehnologic de la Massachusetts (MIT) împreună cu Institutul Tehnologic Elveţian şi Consiliul Naţional de Cercetare din Italia, care a realizat şi o simulare a modului în care maşinile ar urma să abordeze intersecţiile.

Pentru ca acest concept să devină realitate, maşinile autonome trebuie dotate cu senzori, conexiune de mare viteză la internet, dar şi un sistem central care să optimizeze traficul.

O astfel de soluţie ar permite fluidizarea traficului, micşorarea întârzierilor şi scăderea poluării.

Pe de altă parte, conceptul nu ia în calcul ce se întâmplă dacă pe drumurile publice vor continua să fie utilizate şi maşini conduse de şoferi umani, dar nici modul în care maşinile autonome vor lua în calcul posibilitatea apariţiei pietonilor în intersecţii.

Via WorldCarFans

Comentarii (5)

  • Bai eu stiu ca sunt nebun dar nu pot sa nu ma intreb ce faci cand te incoltesc cocalarii si masina ta autonoma franeaza ca proasta?
    7 0
  • Bai eu stiu ca sunt nebun dar nu pot sa nu ma intreb ce faci cand te incoltesc cocalarii si masina ta autonoma franeaza ca proasta?
    4 0
  • Io cred ca si pietonii vor fi inlocuiti treptat cu androizi (aia prea saraci sa-si cumpere "autonome", fiindca evident ca si oamenii or sa fie exmatriculati de pe planeta.) :-)
    9 1
  • mai de mult vazusem niste imaginatii cu orase cu traficul mutat in subteran. oare asa nu vor mai fi scenarii cu trecutul strazii si tralala si asa ar putea fi pusa in aplicare chestia din articol.
    mie mi se pare genial dar si foarte complicat de pus in aplicare, daca vor veni dorei sa faca o chestie din asta se f*** tot
    2 1
  • O chestie de genu asta dureaza zeci de ani de implementare, in care intra si schimbarea mentalitatii populatiei fiindca, fie ca vorbim de Romania, UK sau Japonia, tot vor trebui invatati ce si cum se intampla lucrurile. E foarte greu de trecut de la una la alta.

    Ce facem cu pietonii? Ii eliminam si pe ei. Le dam bani de masini autonome si mai inventam si niste masini autonome zburatoare sa mai degajam traficul din oras!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru